-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija įšaldė karinį bendradarbiavimą su JAV dėl ginklų pardavimo Taivanui

Kinija šeštadienį sustabdė karinį bendradarbiavimą ir saugumo derybas su Vašingtonu, taip pat pareiškė įvesianti sankcijas JAV firmoms, dalyvaujančiomis kontrakte dėl Taivano aprūpinimo ginklais, pranešė Kinijos URM.
Kinijų armijos kariai
Kinijos armijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atsižvelgiant į rimtą žalą, kurią padarė JAV ginklų pardavimas Taivanui, taip pat neigiamą poveikį abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų santykiams, Kinija priėmė sprendimą laikinai sustabdyti planuojamus atitinkamų karinių agentūrų (pareigūnų) dvišalius vizitus“, – sakoma ministerijos pranešime.

JAV administracijos sprendimą parduoti ginklų Taivanui šeštadienį taip pat pasmerkė Nacionalinio Liaudies Kongreso (NLK), kuris yra aukščiausia Kinijos valdžios institucija, užsienio reikalų komitetas.

„Kinija ne kartą rimtai perspėjo JAV, kad klaidingas sprendimas parduoti ginklų Taivanui pažeidžia tris bendrus Kinijos ir Jungtinių Valstijų memorandumus (dėl diplomatinių santykių užmezgimo)“, – sakė to komiteto atstovas.

Jis pabrėžė, kad „ginklų pardavimas Taivanui susijęs su Kinijos suverenumu ir teritoriniu vientisumu, jos esminiais interesais ir žeidžia 1,3 mlrd. Kinijos gyventojų nacionalinius jausmus“.

Pasak pareigūnų, šis sprendimas taip pat „yra šiurkštus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus, kelia rimtą pavojų Kinijos nacionaliniam saugumui ir kenkia Kinijos taikaus suvienijimo pastangoms“.

Kinijos užsienio reikalų viceministras He Yafei šeštadienį paryčiais pateikė oficialų demaršą JAV ambasadoriui Pekine Jonui Huntsmanui, Kinijos ambasados Vašingtone atstovas Wang Baodongas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Šis JAV planas neabejotinai pakenks Kinijos ir JAV santykiams, taip pat padarys rimtą neigiamą poveikį abiejų šalių ryšiams ir bendradarbiavimui svarbiose srityse“, – pridūrė jis.

Kinija „primygtinai ragina JAV pusę visiškai pripažinti šios problemos rimtumą, atšaukti klaidingą sprendimą dėl ginklų pardavimo Taivanui, taip pat nebeparduoti jokių ginklų Taivanui“, pabrėžė Wang Baodongas.  Jungtinės Valstijos anksčiau paskelbė parduosiančios Taivanui modernios ginkluotės už 6,4 mln. JAV dolerių, tarp jų sraigtasparnių, priešraketinės gynybos sistemų ir priešmininių tralerių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius