Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 22 /11:17

Kinijoje prieš teismą stojo susikompromitavęs įtakingas politikas Bo Xilai

Susikompromitavęs iškilus Kinijos politikas Bo Xilai ketvirtadienį stojo prieš teismą dėl kyšininkavimo, lėšų grobstymų ir įgaliojimų viršijimo, pradėjus nagrinėti didžiausio atgarsio per kelis pastaruosius dešimtmečius šioje šalyje sulaukusią bylą.
buvęs Komunistų partijos lyderis Bo Xilai
Buvęs Komunistų partijos lyderis Bo Xilai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bo Xilai kaltinamas piktnaudžiavęs savo politine įtaka, kad apsaugotų savo žmoną, siejamą su vieno Didžiosios Britanijos verslininko nužudymu 2011 metais, sakoma Dzinano mieste veikiančio Viduriniojo liaudies teismo pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Sina Weibo“.

Prie pranešimo pridėtoje nuotraukoje nusiminęs baltus marškinius dėvintis Bo Xilai matomas stovintis kaltinamųjų suole, sukryžiavęs rankas priešais save.

Šalia kaltinamojo trumpais, ties smilkiniais pražilusiais plaukais stovėjo du už jį aukštesni policininkai.

Būdamas Komunistų partijos vietos skyriaus sekretoriumi pietvakariniame Čongčingo didmiestyje, Bo Xilai pasinaudojo savo padėtimi, įvykdydamas „virtinę piktnaudžiavimo valdžia aktų“, pranešė teismas.

Bo Xilai taip pat „gavo 21,8 mln. juanių (9,17 mln. litų) kyšių, dirbdamas šiaurės rytinio Daliano miesto meru, Liaoningo provincijos administratoriumi ir nacionaliniu komercijos ministru“, nurodė prokurorai, pridūrę, jog politikas taip pat pasisavino 5 mln. juanių (2,1 mln. litų) iš viešųjų fondų.

Kaip teigiama, kyšiai jam buvo mokami per žmoną Gu Kailai ir sūnų Bo Guagua.

Prokurorai reikalauja nubausti Bo Xilai pagal įstatymą, numatantį mažiausiai 10 metų laisvės atėmimo už kyšių, kurių suma didesnė nei 100 tūkst. juanių, paėmimą.

Bo Xilai anksčiau priklausė 25 narių Komunistų partijos Politiniam biurui, o partija šį teismo procesą pateikia kaip įrodymą, jog ji nusiteikusi išrauti korupciją.

Tačiau detalės apie skandalą, įsiplieskusį didėjant įtampai prieš kartą per dešimtmetį vykstantį aukščiausių valdžios postų perskirstymą, kurio metu Komunistų partijos vadovu buvo paskirtas Xi Jinpingas, taip pat atskleidė aukšto rango pareigūnų prabangų gyvenimo būdą ir tamsius Kinijos politinio elito užkulisius.

Ši byla taip pat atskleidė susipriešinimą partijos viduje, o jos nagrinėjimas tebėra itin opus.

Papildyta 11.17 val. Bo Xilai atmetė pirmą kaltinimą dėl kyšininkavimo

Bo Xilai atmetė pirmąjį jam pateiktą kaltinimą dėl kyšininkavimo ketvirtadienį pradėtoje nagrinėti byloje dėl korupcijos ir piktnaudžiavimo savo padėtimi, nurodė teismas.

Pasak prokurorų, Bo Xilai ėmė kyšius iš verslininko Tang Xiaolino, kurių bendra suma buvo per milijoną juanių (420 tūkst. litų), tačiau politikas pareiškė teismui: „Tang Xiaolino pareiškimai, kad jis man tris kartus davė pinigų, nėra tiesa.“

Šis pareiškimas buvo cituojamas internete paskelbtame teismo posėdžio protokole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius