Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos diplomatijos vadovas pradeda vizitą JAV

Kinijos diplomatijos vadovas ketvirtadienį pradeda derybas Vašingtone, rengdamas prezidentų Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) ir Joe Bideno (Džo Baideno), kuris prieš derybas žadėjo ginti sąjungininkes Azijoje, galimą susitikimą.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Kinija Joe Bidenas

Kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) atvyko reto aukšto lygio vizito, dviem didžiausioms pasaulio ekonomikoms siekiant valdyti virtinę ginčų, dėl kurių pastaraisiais metais ne kartą buvo smarkiai išaugusi įtampa.

Wang Yi pirmiausiai susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu). Šis birželį lankėsi Pekine, o dabar kolegai iš Kinijos rengia vakarienę už uždarų durų.

Penktadienį Wang Yi Baltuosiuose rūmuose susitiks su J. Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu). Apie susitikimą su J. Bidenu nepranešta, bet jo daug kas tikisi, nes Xi Jinpingas Pekine priėmė A. Blinkeną.

J. Bidenas, kuris vėliausią kartą su Xi Jinpingu buvo susitikęs pernai lapkritį, Didžiojo dvidešimtuko (G-20) derybų Balyje kuluaruose, yra pakvietęs Kinijos lyderį kitą mėnesį atvykti į San Fransiską, kur JAV rengia Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

JAV pareigūnai ne kartą kalbėjo, jog reikia „kreipiamųjų bėgių“, kad būtų užkirstas kelias blogiausiems scenarijams, ir nesėkmingai siekė atkurti kontaktus tarp abiejų šalių kariškių, net jei jos griežtai nesutaria įvairiais klausimais, nuo prekybos iki Taivano.

„Konkuruosime su Kinija visais būdais pagal tarptautines taisykles – ekonomiškai, politiškai, kitais būdais. Tačiau konflikto neieškau“, – trečiadienį sakė J. Bidenas, priimdamas Australijos ministrą pirmininką Anthony Albanese'į (Entonį Albanizį).

J. Bidenas taip pat paskelbė įspėjimą, Filipinams pareiškus, kad kinų laivai tyčia atsitrenkė į du filipiniečių laivus ginčijamuose vandenyse, nors Pekinas su tuo nesutinka.

Filipinai, buvusi JAV kolonija, pagal sutartį yra Vašingtono sąjungininkas.

„Bet koks Filipinų orlaivių, laivų ar ginkluotųjų pajėgų užpuolimas aktyvuos mūsų abipusės gynybos sutartį su Filipinais“, – sakė J. Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius