-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 22 /16:18

Kinijos politinio elito narys Bo Xilai nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Susikompromitavęs Kinijos politinio elito narys Bo Xilai sekmadienį buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Tai buvo didžiausio dėmesio sulaukęs teismo procesas Kinijoje per pastaruosius dešimtmečius.
Bo Xilai teisme
Bo Xilai teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Partija

Bo Xilai, kuris prieš savo dramatišką nuopuolį buvo vienas iš 25 Kinijos aukščiausio rango politikų, dabar buvo nuteistas už kyšininkavimą, grobstymą ir piktnaudžiavimą įgaliojimais.

Nuosprendis buvo paskelbtas Dzinano miesto Viduriniojo liaudies teismo paskyroje socialiniame tinkle „Sina Weibo“, laikomame kinų „Twitter“ variantu.

„Teismas nuteisia Bo Xilai kalėti iki gyvos galvos už kyšių ėmimą, visam gyvenimui atima iš jo politines teises ir konfiskuoja visą jo turtą“, – sakoma pareiškime.

Kaip valstybės tarnautojas Bo Xilai „piktnaudžiavo savo valdžia (ir) padarė didelių nuostolių šalies ir liaudies interesams“, sakoma jame ir priduriama, kad šios bylos aplinkybės yra „ypač rimtos“.

Bo Xilai nuo pareigų buvo nušalintas pernai, po skandalo, kai jo žmona buvo nuteista už britų verslininko Neilo Heywoodo, kuris padėdavo Bo Xilai tvarkyti turtą užsienyje, nužudymą.

Teismas kalėjimo iki gyvos galvos bausmę Bo Xilai skyrė pripažinęs jį kaltu dėl 20,4 mln. juanių (3,3 mln. dolerių) kyšių paėmimo.

Teismas taip pat nurodė, kad skiria jam 15 metų kalėjimo bausmę už grobstymą ir septynerių metų kalėjimo bausmę už piktnaudžiavimą valdžia.

Kalėjimas iki gyvos galvos yra griežtesnė bausmė, nei tikėjosi daugelis analitikų.

64 metų Bo Xilai tapo aukščiausio rango Kinijos pareigūnu per kelis dešimtmečius, atsidūrusiu teisme. Dėl kaltinimų kyšininkavimu jam galėjo būti skirta ir mirties bausmė, bet analitikai šią galimybę laikė mažai tikėtina.

Spaudos konferencijoje teismo atstovas Liu Yanjie sakė, kad Bo Xilai teisme neužsiminė, ar teiks apeliaciją.

Per Bo Xilai teismo procesą praėjusį mėnesį buvo atskleistas prašmatnus gyvenimas, ne toks, kokį turėtų gyventi Komunistų partijos pareigūnai, gaudami vidutinius atlyginimus, ir pateikti įrodymai apie kyšius iš turtingų verslininkų, tarp jų – vieno artimo partnerio, kuris jo šeimai nupirko vilą Prancūzijoje.

Teisme Bo Xilai papasakojo apie meilės trikampį tarp jo žmonos ir aukšto rango padėjėjo, o teismas nurodė, kad jis ėmėsi veiksmų tyrimui dėl jo žmonos užgniaužti.

Bo Xilai, dirbdamas Kinijos pietvakariuose esančio Čongčingo didmiesčio partijos vadovu, taip pat propaguodavo kairuoliškos linijos atgaivinimą: tūkstančius pareigūnų išsiuntė į kaimą priartėti prie paprastų žmonių ir rengdavo masinius koncertus, kurių metų būdavo atliekamos „raudonosios dainos“, šlovinančios buvusį lyderį Mao Zedongą.

Bo Xilai nuopuolio katalizatoriumi tapo jo padėjėjo Čongčingo mieste pabėgimas į JAV konsulatą su įrodymais, kad jo žmona 2012 metų vasarį nužudė minėtą britą.

Kadangi, kaip buvo pranešama, įvairios frakcijos aukščiausiuose Komunistų partijos sluoksniuose nesutarė, kaip reikia su juo elgtis, iki jo teismo proceso pradžios praėjo pusantrų metų.

Per praėjusį mėnesį įvykusį ir penkias dienas trukusį teismo procesą jis įnirtingai ir išdidžiai gynėsi nuo kaltinimų, kad neteisėtai gavo pinigų ir piktnaudžiavo savo politiniu postu siekdamas dangstyti žmogžudystę. 

Honkongo miesto universiteto Kinijos politikos ekspertas Josephas Chengas sakė, kad aktyvi Bo Xilai gynyba prisidėjo prie bausmės griežtumo.

„Išdidi pozicija ir atsisakymas pripažinti savo kaltę laikomi blogu elgesiu ir nulemia sunkesnę bausmę“, – sakė J.Chengas.

Bo Xilai, būdamas Čongčingo partijos lyderis, skyrė milijardus viešiesiems darbams ir socialinio būsto programoms, pradėjo didelio dėmesio sulaukusią kampaniją prieš nusikalstamumą, dėl kurios juo buvo žavimasi visoje Kinijoje.

Nepaisant jo populiarumo, pranešimai apie prievarta išgautus prisipažinimus ir kankinimus tos kampanijos metu šiurpino Kinijos liberalus, o kai kurie aukščiausi partijos lyderiai jo ambicijas laikė iššūkiu puoselėjamai partijos vienybei.

Naujoji partijos vadovybė su prezidentu Xi Jinpingu priešakyje bando pademonstruoti, kad kovoja su korupcija.

Nors redaguotos stenogramos iš teismo posėdžio buvo paskelbtos internete, vyriausybė griežtai kontroliavo informaciją apie Bo Xilai bylą.

Sekmadienio verdiktas Kinijos socialiniuose tinkluose dažnai vertinamas ciniškai.

Bo Xilai teismo procesas „galbūt nėra kovos su korupcija pergalė“, angliškai parašė vienas „Sina Weibo“ vartotojas, kuris pavadino procesą „dar vienu“ įsišaknijusios korupcijos, taip pat – ir teismų sistemoje, „įrodymu“.

„Kyla daug klausimų: jeigu jis yra korumpuotas, kiek Kinijoje yra korumpuotų pareigūnų?“, – klausė jis.

Kitas vartotojas išreiškė daugelio nuomonę, kad aukščiausio rango pareigūnai, savaime suprantama, yra korumpuoti.

„Mane stebina, kad kaip municipaliteto lyderis jis buvo sučiuptas tik dėl 20 milijonų, – parašė jis. – Galvoju, kad aukšto rango pareigūnui, tokiam kaip jis, labai normalu gauti 20 milijonų kaip normalias pajamas“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius