Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 06 /15:19

Kinijos prezidentas Pekine susitiko su Australijos ministru pirmininku

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienio popietę Pekine susitiko su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese'iu (Entoniu Albaniziu), pranešė kinų valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.

Xi Jinpingas australų premjerui pasakė, kad jųdviejų šalys gali tapti pasitikinčiomis partnerėmis ir kad jos eina teisingu santykių gerinimo ir plėtojimo keliu, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinų lyderis teigė, kad Kinija ir Australija „neturi jokių istorinių nuoskaudų ar ginčų, neturi esminių interesų konfliktų ir gali visiškai tapti abipusiai pasitikinčiomis ir abipusiai sėkmingomis partnerėmis“.

„Atsižvelgiant į didelius pokyčius pasaulyje, abi šalys turėtų suvokti teisingą Kinijos ir Australijos santykių vystymosi kryptį“, – sakė jis.

Kinijos vadovas teigė, kad tai apima bendradarbiavimą visose srityse – nuo taikos ir stabilumo Indijos ir Ramiojo vandenynų regione iki klimato kaitos.

A. Albanese'is yra pirmasis per daugiau nei septynerius metus Australijos ministras pirmininkas, apsilankęs Kinijoje. Vizitas surengtas po kelerius metus tarp abiejų šalių tvyrojusios įtampos.

Pekinas yra didžiausias Kanberos prekybos partneris, tačiau santykiai pablogėjo 2020 metais, kai tuometinė Australijos konservatorių vyriausybė uždraudė Kinijos technologijų milžinei „Huawei“ sudaryti sutartis dėl 5G ir paragino atlikti tyrimą, kad būtų nustatyta COVID-19 kilmė.

Įsiutęs Pekinas taikė papildomus tarifus įvairioms Australijos prekėms, įskaitant anglis, miežius ir vyną. Dėl šių veiksmų smarkiai pablogėjo abiejų šalių santykiai.

Vis dėlto nuo praėjusių metų gegužės, kai į valdžią atėjo A. Albanese'is, Kinija pakeitė savo poziciją ir panaikino daugumą Australijos prekėms taikomų apribojimų bei pranešė, kad nori sveikų ir stabilių santykių.

Prieš susitikimą su Xi Jinpingu Australijos ministras pirmininkas pareiškė, kad tikisi konstruktyvios diskusijos, ir teigė matantis daug gerėjančių abiejų šalių santykių požymių.

„Jau pašalinome nemažai kliūčių, trukdančių prekybai tarp mūsų dviejų tautų“, – teigė A. Albanese'is. 

„Kinija yra svarbiausia mūsų prekybos partnerė“, – sakė jis. 

„Tai sudaro daugiau nei 25 proc. mūsų eksporto, o viena iš keturių mūsų darbo vietų priklauso nuo mūsų prekybos. Taigi tai svarbūs santykiai“, – pridūrė premjeras. 

Anksčiau jis pripažino, kad reikia išlaikyti aiškų požiūrį į šalių skirtumus.

„Turime bendradarbiauti su Kinija ten, kur galime, nesutikti ten, kur privalome, ir veikti vadovaudamiesi savo nacionaliniais interesais“, – pirmadienį sakė  A. Albanese'is. 

„Turime išlikti budrūs“

Kinija pasipiktino Australijos saugumo paktu su JAV ir Jungtine Karalyste ir pasmerkė jos sprendimą įsigyti atominių povandeninių laivų, kaip manoma, siekiant atremti Pekino karinę galią Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Australijos premjeras taip pat pareiškė, kad remia tautų apsisprendimo teisę, žmogaus teises ir taikos palaikymą. Tai, jo teigimu, taip pat pasakytina apie Taivaną, kurį Kinija yra pažadėjusi vieną dieną susigrąžinti, prireikus – jėga.

Tačiau pirmadienį Xi Jinpingas pasakė A. Albanese'iui, kad jie galėtų bendradarbiauti sprendžiant regioninio saugumo problemas.

„Ten, kur Indijos ir Ramiojo vandenynų regione stengiamasi sukelti neramumus, visų pirma, turime išlikti budrūs, o, antra, pasipriešinti jiems“, – sakė kinų lyderis. 

Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, dėl kurio pastaraisiais metais Kanbera ir Pekinas nesutaria, Xi Jinpingas sakė, kad Kinija yra pasirengusi bendradarbiauti su Australija stiprinant plėtrą.

Jis taip pat sakė, jog Kinija nori atvirai ir tolerantiškai bendradarbiauti, siekiant prisidėti prie taikos ir stabilumo regione ir kovoti su iššūkiais, įskaitant klimato kaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius