Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kirgizijos pietuose prieš referendumą atšaukta komendanto valanda

Kirgizijoje smurto bangos apimtame pietiniame Ošo regione šeštadienį buvo atšaukta komendanto valanda, kad galėtų įvykti prieštaringai vertinamas referendumas dėl naujos konstitucijos, pranešė pareigūnai.
Kirgizijos kariai Ošo gatvėje
Kirgizijos kariai Ošo gatvėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Referendumas dėl Kirgizijos naujosios konstitucijos vyks sekmadienį, nors daugelis perspėja, jog dėl šio balsavimo gali atsinaujinti smurtas. Anksčiau šį mėnesį šalies pietuose per susirėmimus tarp etninių bendruomenių žuvo mažiausiai 264 žmonės.

„Ošo gyventojai prašė valdžios pratęsti komendanto valandą, – sakė laikinasis vidaus reikalų ministras Baktybekas Alymbekovas, paskelbęs apie šį spendimą per nacionalinę televiziją. – Tačiau buvo nuspręsta nagrinėti šį klausimą atsižvelgiant į padėtį, kuri susiklostys po referendumo.“

Ministras nurodė, kad keliuose toliau veiks kontrolės postai, tačiau juose budės teisėsaugos pareigūnai, o ne kariškiai. Taip pat bus siekiama užtikrinti saugumą regione kitomis priemonėmis, sakė B.Alymbekovas, tačiau išsamiau nekomentavo.

Naujoje konstitucijoje, dėl kurios bus balsuojame referendume, numatoma smarkiai sumažinti prezidento galias ir paversti Kirgiziją pirmąja parlamentine respublika Centrinėje Azijoje.

Ošo mieste ir jo apylinkėse vyko kruvini susirėmimai tarp etninių kirgizų ir uzbekų, dėl kurių dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus. Dėl neramumų regione buvo paskelbta visą parą galiojanti komendanto valanda.

Sekmadienį vyksiantį referendumą organizuoja Kirgizijos laikinoji vyriausybė, atėjusi į valdžią balandį, kai per sukilimą buvo nuverstas ankstesnis prezidentas Kurmanbekas Bakijevas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius