-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauji klimato atšilimo požymiai: saulė Grenlandijoje patekėjo dviem dienomis anksčiau

Mokslininkai sutrikę: saulė virš Grenlandijos pakilo dviem dienomis anksčiau. Tai leidžia manyti, kad Arkties ledynas tirpsta gerokai greičiau, nei buvo galvojama iki šiol.
Tirpstantys Grenlandijos fiordai
Tirpstantys Grenlandijos fiordai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai sako, kad saulė virš labiausiai į vakarus nutolusio Grenlandijos miesto Ilulisato turėjo pasirodyti ketvirtadienį ir pakeisti 1,5 mėnesio trukusią naktį, rašo „Daily Mail“ interneto svetainė.

Tačiau pirmieji saulės spinduliai horizonte pasirodė antradienį – likus 48 val. iki sausio 13 dienos, kai saulė įprastai patekėdavo.

Šis paslaptingas reiškinys sutrikdė mokslininkus, sujaukė visas jų teorijas. Kol kas ankstyvas saulėtekis aiškinamas tuo, kad dėl horizonte sumenkusių ledo viršūnių saulės spinduliai Grenlandiją pasiekė anksčiau nei įprasta.

Pasaulio meteorologų organizacijos turimi duomenys rodo, kad praėjusiais metais vidutinė oro temperatūra Grenlandijoje buvo 3 laipsniais aukštesnė nei vidutinė. Gruodis čia buvo itin šiltas – vietoj įprasto sniego lijo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius