Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

​Kodėl katalikiška Airija ištarė „Taip“ homoseksualų santuokoms?

Referendumo rezultatai, nulėmę, kad Airijoje įteisinamos toks pačios lyties asmenų santuokos, nemažai kam tapo siurprizu. CNN, rašydami apie šį referendumą, primena, kad Airija yra viena konservatyviausių ir religingiausių katalikų šalių pasaulyje.
Airijoje įteisinamos tos pačios lyties asmenų santuokos
Airijoje įteisinamos tos pačios lyties asmenų santuokos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Referendumo rezultatai atskleidė naują tiesą – Airija jau nebėra senoji katalikų šalis. Santuokos šalyje vis dar dažniausiai įtvirtinamos bažnyčiose, tačiau pamaldos nesutraukia masių.

Akivaizdu ir tai, kad tikintieji vis mažiau paklūsta kunigų skelbiamoms nuostatoms. Būtent taip įvyko per referendumą dėl tos pačios lyties santuokų, kuomet bažnyčios atstovai skatino balsuoti prieš.

Bažnyčios įtaka Airijoje mažėja. Kaip rašo CNN, tai susiję su per pastaruosius du dešimtmečius į viešumą iškilusiais vaikų tvirkinimo skandalais, kuriuose figūravo ir Dievo žodžio skleidėjų pavardės.

Teigiamus referendumo rezultatus nulėmė ir per pastaruosius metus žymiai pagausėjusi vidurinioji klasė, kuri dažniausiai yra pasaulietiška. Prieš 50 metų Airijos politikai bijojo bažnyčios pasmerkimo ir, priimdami įstatymus, nenorėjo pykdyti Dievo žodžio skleidėjų, tačiau per vykusį referendumą ne vienas politikas pasisakė „Taip“ homoseksualių porų santuokoms.

Nemažai prie visuomenės požiūrio į homoseksualus pakeitimo prisidėjo užsienio nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos, kurios dosniai finansavo ir agitavo už gėjų ir lesbiečių teisių gynimą. Tai rodo ir faktas, kad net Dublino vyskupas Diarmuidas Martinas referendumo rezultatų nesukritikavo, o pavadino „socialine revoliucija, prie kurios bažnyčiai teks prisitaikyti“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airijoje įteisinamos tos pačios lyties asmenų santuokos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Airijoje įteisinamos tos pačios lyties asmenų santuokos

Visuomenei pradėjus gerbti homoseksualus, daug sporto ir pramogų pasaulio žvaigždžių prisipažino esantys homoseksualūs arba savo artimoje aplinkoje turintys tokių draugų. Apie tai prabilo ir politikai. Šių metų pradžioje Airijos sveiktos apsaugos ministras Leo Varadkaras prisipažino esantis gėjus.

Į istorinį referendumą ėję žmonės teigė, kad palaiko homoseksualių porų santuokas, nes puikiai supranta, kaip jie kenčia, o savo balsu norėjo išreikšti palaikymą jiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius