Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koloradas – JAV valstija, kurioje respublikonų ryžtą sklaido marihuanos kvapas

Žinoma, ne vien tai, kad Kolorade nuo 2014 metų pradžios legaliai prekiaujama marihuana pramoginiais tikslais, nulėmė tai, jog ši valstija jau kuris laikas per JAV prezidento rinkimus balsuoja už demokratų kandidatą. Bet liberalesnių pažiūrų žmonės gyventi čia plūsta ir dėl laisvai prieinamos žolės.
Didžiausio Kolorado miesto ir sostinės Denverio centras
Didžiausio Kolorado miesto ir sostinės Denverio centras / 15min nuotr.

„Jūs – ne amerikietis? Leidimo gyventi Kolorade neturite? Reikės jūsų paso. Be to, jokių nuotraukų.“

Tokia tirada 15min korespondentą parduotuvėje „Natural Remedies“ Denveryje pasitiko kasininkas. Pasikalbėti jaunas vyras sutiko, tačiau po minutės juokdamasis prasitarė: „Žmogau, aš toks apsirūkęs. Nieko nesuprantu.“

15min nuotr./Marihuanos parduotuvė Denveryje
15min nuotr./Marihuanos parduotuvė Denveryje

Tiesa, nepamiršo įspėti, kad nusprendęs įsigyti marihuanos ją vartoti galėsiu tik susiradęs draugų tarp vietos gyventojų – viešai rūkyti suktinukę draudžiama, negalima užsitraukti ir baruose ar restoranuose. Šią taisyklę kasininkas, žinoma, įsiminęs.

O klausiau jo apie Kolorado fenomeną. Ne vien dėl marihuanos, nors šis kvaišalas visiškai legalizuotas tik dar dviejose valstijose – Vašingtono ir Oregono.

Koloradas ypatingas tuo, kad yra mėlynas tarp raudonų. Išskyrus Naująją Meksiką, visos kitos kaimyninės valstijos tradiciškai balsuoja už respublikonus – tiek per prezidento, tiek per Kongreso rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Politiniai renginiai Kolorado valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Politiniai renginiai Kolorado valstijoje

Tokie jau tie JAV Vakarai – Jutoje, Vajominge, Nebraskoje, Kanzase ir Oklahomoje didesnei daliai rinkėjų visai nerūpi, kad šiais metais respublikonų kandidatas – Donaldas Trumpas. Kuo kitoks Koloradas?

Pokyčiai – staigūs ir esminiai

Ilgą laiką, nuo pat 1968 metų, Koloradas buvo raudonas – tokia tradicinė Respublikonų partijos spalva. Tik 1992-aisiais valstiją pagavo Billo Clintono jaunatviškumo banga, ir nugalėjo šis mėlynasis demokratas.

Kolorade vėliau dukart laimėjo ir George'as W.Bushas. 2000-aisiais, kai rinkimų baigtis buvo sprendžiama Floridoje, jis surinko 50,8 proc. balsų, o Alas Gore'as – vos 42,4 proc. 2004 metais G.W.Bushą ir Johną Kerry šioje valstijoje skyrė beveik 5 proc. punktai.

Bet tuomet kažkas pasikeitė. Iš esmės. Tiek 2008 metais Johnas McCainas, tiek po ketverių metų Mittas Romney neturėjo jokių šansų prieš Baracką Obamą.

„Scanpix“/AP nuotr./Barackas Obama
„Scanpix“/AP nuotr./Barackas Obama

Koloradas iš tradicine libertarų, kurie pasisako už kaip įmanoma menkesnį vyriausybės vaidmenį piliečių gyvenime, tvirtove vadintos valstijos virto liberalų – o šiais Amerikoje laikomi labiau kairiųjų pažiūrų rinkėjai – bastionu.

Nors šįmet dar kalbėta apie Kolorado kaip vadinamosios svyruojančios valstijos statusą, pastarųjų savaičių apklausos liudija, kad Hillary Clinton tikrai nugalės D.Trumpą.

Negana to, visa tai įvyko tikrai greitai – vos per kelerius metus. Ir nors šįmet dar kalbėta apie Kolorado kaip vadinamosios svyruojančios valstijos statusą, pastarųjų savaičių apklausos liudija, kad Hillary Clinton tikrai nugalės D.Trumpą.

Kas lėmė tokius staigius pokyčius? Pasak Kolorado universiteto profesoriaus Kennetho Bickerso, tikrai ne vien demografinės slinktys, nors dabar jau penktadalį valstijos gyventojų sudaro ispanakalbiai, dažniausiai balsuojantys už demokratus.

Akademikas man pasiūlė tiesiog pasižvalgyti po Denverį – didžiausią Kolorado miestą, pažvelgti į vietos gyventojus.

Jo teigimu, akivaizdu, kad į valstiją pastarąjį dešimtmetį pradėjo plūsti naujakuriai iš kitų liberalių valstijų ar – net dažniau – iš liberalių miestų-tvirtovių šiaip jau konservatyviose valstijose.

Atvyksta gyventi demokratų rinkėjai

Denveris pastaraisiais metais sparčiai auga ir tiesiog klesti. Užtenka valandos dviejų šio didmiesčio centre, ir išvysti masinės gentrifikacijos, apie kurią, ironiška, neseniai kalbėjo ir animacinio serialo „Pietų Parkas“ („South Park“) herojai koloradiečiai, požymių.

Centrinė gatvė paversta didžiuliu prekybos ir pramogų centru po atviru dangumi. Čia apstu meno galerijų, originalių užkandinių, kitokių hipsterių užuovėjų. Prieš rinkimus netrūksta politinių aktyvistų.

15min nuotr./Kolorado jaunimas aktyviai skatinamas balsuoti
15min nuotr./Kolorado jaunimas aktyviai skatinamas balsuoti

Žmonės ir pasitempę, ir tuo pat metu atsipalaidavę. Net elgetaujantys vietiniai su savimi tamposi kartoninių lakštų, ant kurių yra šmaikščiai užsirašę: „Neklystate: noriu nusipirkti žolės, padėkite.“

Vienas vietos gatvės prekeivis, kalbėdamas su 15min, nedvejojo: žmonės čia plūsta dėl legalios marihuanos. O kad plūsta, neleidžia abejoti statistika.

1990 metais Denveryje gyveno 467 tūkst. žmonių, o pernai jų skaičius išaugo net iki 682 tūkst. Gyventojų priemiesčiuose irgi daugiau, o visame Kolorade žmonių 1990-aisiais buvo 3,3 mln., o 2015 metais – 5,4 mln.

Aišku, būtų naivu manyti, kad tokius didelius demografinius pokyčius nulėmė vien liberalus požiūris į marihuaną. Giliau į Kolorado pamėlynavimo priežastis kartu su 15min pažvelgė K.Bickersas.

15min nuotr./Kennethas Bickersas
15min nuotr./Kennethas Bickersas

„Koloradas išties labai pasikeitė. Istoriškai ši valstija buvo sodriai raudona, bet viskas pasikeitė. Gubernatorius – demokratas, ir nors į Kongresą išsiuntėme respublikonus, valstija liberalesnė nei anksčiau“, – teigė profesorius.

Kaip pabrėžė K.Bickersas, Koloradas į kairę pradėjo judėti gerokai anksčiau, nei sužibo B.Obamos žvaigždė: „Tendencija akivaizdi jau maždaug ketvirtį amžiaus.“

K.Bickersas: „Mokesčių tarnybų duomenys rodo, kad praėjusiame dešimtmetyje daugiausia naujakurių atvažiavo iš Los Andželo apygardos Kalifornijoje. Tai reiškia, kad atvyko „mėlyni“ žmonės.“

Kodėl? Anot eksperto, reikia žvelgti į ilgalaikę skirtingų valstijos valdžių strategiją, kaip padėti Kolorado ekonomikai. Esą buvo pasirinkta kryptis, kuri čia, į regioną, kur nuo seno šeimininkavo ūkininkavimo ir kalnakasybos magnatai respublikonai, priviliojo progresyvesnių pažiūrų amerikiečius.

„Pažiūrėkime, kas atvyksta čia gyventi. Mokesčių tarnybų duomenys rodo, kad praėjusiame dešimtmetyje daugiausia naujakurių atvažiavo iš Los Andželo apygardos Kalifornijoje. Tai reiškia, kad atvyko „mėlyni“ žmonės.

Tokia tendencija nesikeičia jau kuris laikas. Visi tie žmonės balsuoja už demokratus ir dirba globaliose bendrovėse. Antai čia, Boulderyje, „Google“ stato didžiulį padalinį, o daugelis ten dirbsiančių žmonių bus ne vietiniai, o atvykėliai iš Kalifornijos.

Kolorade sparčiai plečiasi technologijų pramonė, aviacijos pramonė, internetinis verslas. Šiose srityse dirba už demokratus balsuojantys amerikiečiai. Clinton tai, be abejo, naudinga“, – 15min aiškino K.Bickersas.

Konservatyvūs krikščionys bijo H.Clinton

Kita vertus, jei Denveris, kuriame su priemiesčiais gyvena daugiau nei 3 mln. žmonių, yra liberalus, tai mažesnėse gyvenvietėse toliau nuo šio didmiesčio nuotaikos staigiai keičiasi.

Užtenka netgi Boulderio, kurį nuo Denverio skiria 30 mylių (47 kilometrai). Pats miestelis balsuoja už demokratus, čia veikia klestintis budistų koledžas, kur galima studijuoti tibetiečių kalbą ir visą parą užsiimti joga.

Veldo apygarda – respublikonų tvirtovė, kurioje veikia 20 tūkst. naftos ir dujų gręžinių, o demokratai net nesivaržo su konservatoriais dėl kelių svarbių pozicijų.

Tačiau už kelių mylių prasideda Veldo apygarda – respublikonų tvirtovė, kurioje veikia 20 tūkst. naftos ir dujų gręžinių, o demokratai net nesivaržo su konservatoriais dėl kelių svarbių pozicijų.

„Koloradas mėgsta kraštutinumus. Mūsų valstija ne tik mėlyna ir raudona. Ji ir miesčioniška bei provinciali“, – pabrėžė buvęs valstijos gubernatorius Roy Romeris.

Vienas vietos žurnalistas, Boulderyje bendraudamas su 15min, patarė nuvykti į Kolorado rytus, pavyzdžiui, Holio miestelį: „Pamatysite, ten visi balsuos už Trumpą. Čia, Kolorade, būna visko – Denveryje žmonės gyvena gerai, bet kitur skursta ir kaltina Obamą, o su juo ir Clinton.“

Vietos teisininkas ir politikams padedantis strategas Tedas Trimpa apskritai mano, kad Kolorado negalima vadinti „mėlyna“ valstija: „Spalva iš tiesų neaiški. Man atrodo, kad Koloradas visų pirma labai nepriklausomas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas

Bet jei jau laikytume, kad Koloradas priklauso Demokratų partijai, nevalia pamiršti, kad jų persvara prieš respublikonus tikrai trapi. Valstijoje netrūksta itin konservatyvių, religingų aktyvistų, kurie daro ką gali, kad nustumtų demokratus nuo pjedestalo.

Antai Denveryje veikia Kolorado krikščionių universitetas, kurio vadovai, susitikę su žurnalistais, teigė manantys, kad demokratai kėsinasi į amerikiečių religinę laisvę.

„Mes manome, kad Trumpo komanda mums ir visiems, kuriems rūpi Vakarų civilizacija, labai palanki. Pats kandidatas gal ir nėra pats tinkamiausias.

Bet, pavyzdžiui, kandidatas į viceprezidentus Mike'as Pence'as tikrai yra mūsų, Amerikos krikščionių, favoritas“, – 15min teigė šiame universitete Šimtmečio institutui vadovaujantis Jeffas Huntas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Mike'as Pence'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Mike'as Pence'as

Paklaustas, ką mano apie tai, kad, faktų tikrinimo tinklalapio „PolitiFact“ duomenimis, D.Trumpas per ikirinkiminį laikotarpį meluoja daugiau nei du trečdalius laiko, J.Huntas nesutriko: „Toks jo stilius. Jam svarbiausia parodyti, kad Clinton Amerikai būtų problema.“

Studentų, palaikančių D.Trumpą, nedaug

Tiesa, studentai, kurie, beje, Kolorado krikščionių universitete, yra išskirtinai vien baltieji, ne tokie kategoriški. Pievelėje prie universiteto sutiktos merginos atvirai prisipažino tiesiog nekenčiančios D.Trumpo. Viena jų 15min tvirtino: „Mane čia turbūt nukryžiuotų, bet balsuosiu už Clinton.“

Tuo metu Kolorado koledžų respublikonų federacijos vadovas Morrisas Sparkmanas savo balsą atiduos už D.Trumpą, nors ir sukandęs dantis.

Kolorado koledžų respublikonų federacijos vadovas Morrisas Sparkmanas savo balsą atiduos už D.Trumpą, nors ir sukandęs dantis.

„Man tikrai sunku balsuoti už Trumpą. Esu afroamerikietis, o jis labai nepagarbiai atsiliepia apie rasines mažumas. Vis dėlto tikiuosi, kad respublikonų vadovybė jį kaip prezidentą suvaldytų.

Kita vertus, galvoje taip pat kirba mintis, kad šiuos prezidento rinkimus respublikonams reikia laidoti, persigrupuoti ir sutelkti dėmesį į Kongresą. Negalima prarasti Kongreso kontrolės“, – svarstė M.Sparkmanas.

Jam pritarė ir kelios dešimtys kitų federacijos narių susitikimo dalyvių. Tačiau tarp jų sėdėjo ir išdidus D.Trumpo gerbėjas, pasipuošęs kepurėle su užrašu: „Make America Great Again.“

15min nuotr./D.Trumpo rinkėjas Steve'as
15min nuotr./D.Trumpo rinkėjas Steve'as

„Clinton ir demokratams rūpi tik politinis korektiškumas, o jis, mano manymu, naikina Ameriką, – standartinę kraštutinių dešiniųjų JAV ir Vakarų Europoje frazę pakartojo Steve'as. – Be to, Clinton labai šlykštus charakteris. Iš kur žinau? Mano sesers draugas anksčiau dirbo Slaptojoje tarnyboje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius