-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konfliktą Sirijoje ir Irake kursto užsienio kovotojai – jų jau 27 000

Prie džihadistų prisidedančių užsienio kovotojų skaičius Sirijoje ir Irake nuo praėjusių metų išaugo daugiau nei du kartus ir siekia mažiausiai 27 tūkst., sakoma antradienį paskelbtoje žvalgybos konsultacinės bendrovės ataskaitoje.
„Islamo valstybės“ teroristai
„Islamo valstybės“ teroristai / „Scanpix“/AP nuotr.

Bendrovės „The Soufan Group“ surinkti duomenys rodo, kad pasaulio šalių pastangos sustabdyti užsienio kovotojų srautą į Siriją ir Iraką bei sumažinti tokių smurtinių organizacijų kaip „Islamo valstybė“ (IS) patrauklumą jų akyse yra mažai veiksmingos.

„Užsienio kovotojų fenomenas Irake ir Sirijoje yra tikrai globalus“, – sakoma Niujorke įsikūrusios organizacijos ataskaitoje.

„„Islamo valstybės“ sėkmė yra tokia didelė, apie kokią net nesvajojo kitos teroristinės grupuotės, kurios dabar mums atrodo įprastos ar net senamadiškos, tokios kaip „al Qaeda“, – nurodoma jame. – Ji paskatino prie jos prisidėti dešimtis tūkstančių žmonių ir dar daug kitų įkvėpė ją palaikyti“.

Iš viso kovoti į Iraką ir Siriją atvyko nuo 27 tūkst. iki 31 tūkst. kovotojų iš 86 užsienio šalių, nurodė „The Soufan Group“. Šios bendrovės 2014 metų birželį paskelbto ankstesnio tyrimo duomenimis, praėjusiais metais Sirijoje buvo maždaug 12 tūkst. užsienio kovotojų.

Daugiausia kovotojų į džihadistų kontroliuojamas teritorijas Sirijoje ir Irake atvyko iš Artimųjų Rytų ir Magrebo regionų – maždaug po 8 tūkst. kovotojų iš kiekvieno.

Maždaug 5 tūkst. jų atkeliavo iš Europos, dar 4,7 tūkst. iš buvusių sovietinių respublikų – Azerbaidžano, Gruzijos, Rusijos Kaukazo regiono.

Remiantis „The Soufan Group“, 20–30 proc. užsienio kovotojų grįžta į savo kilmės šalis, mesdami didžiulį iššūkį tų šalių saugumo agentūroms, kadangi IS yra vis labiau suinteresuota,kad būtų kuo daugiau išpuolių užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius