-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongo Demokratinė Respublika: šalis, pati bandanti išsilaižyti žaizdas (nuotraukos)

Vienas dalykas, kuriam niekuomet negali būti pasiruošęs, kai sugrįžti į Kongo Demokratinę Respubliką, tai pribloškiantis šios šalies grožis. Net kai automobiliu važiuoji pro kongiečių kariuomenės stovyklas ir įdėmiai su baime dairaisi, ar aplinkui nesimato šalies sukilėlių, niūrias mintis į šalį vis tiek atitraukia cukranendrių pardavėjai ir pakelėje augančios laukinės raudonos gėlės, rašo CNN korespondentė Nima Elbagir.
Pamirštos Kongo aukos: vaikai
Pamirštos Kongo aukos: vaikai / „Scanpix“ nuotr.

Tik gerai įsižiūrėjęs pradedi pastebėti tarp medžių pasislėpusias apleistas lūšnas ir beveik sudegusias pašiūres. Tai puikus šalį niokojančio konflikto atspindys – jis tarsi pasislėpęs nuo pasaulio akių.

Kiekvieną sykį, kai pasakau žmonėms, kad ketinu vykti į Kongo Demokratinę Respubliką (KDR), sulaukiu tos pačios reakcijos: „kaip baisu“. Tačiau šie žmonės taip pat neslepia sutrikimo: mes taip ilgai girdime apie šios šalies negandas, kad visiems atrodo, jog tai yra ženklas, kad kažkas kažką daro, jog šioms negandoms būtų padėtas taškas.

Tačiau pats baisiausias dalykas yra tai, kad apie KDR tragediją išties žinome tik labai nedaug.

Kai Jungtinės Tautos pranešė tikinčios, kad KDR praėjusiais metais buvo išprievartauta 15 tūkst. moterų, šioje šalyje dirbantys žmonės žinojo – šių moterų yra tūkstančiais daugiau.

Centro Bukavu mieste kuriame gydomos seksualinę prievartą patyrusios aukos, įkūrėjas dr. Denisas Mukwegis teigia, kad sunkiai pasiekiamose šalies regionuose yra daug daugiau moterų, kurioms reikalinga pagalba. Šiuo tikslu buvo sukurtos mobilios klinikos, kuriomis bandyta padėti atokiose šalies bendruomenėse gyvenančioms moterims. Tačiau kol šalyje tebesitęsia smurtas ir yra blokuojami keliai, pasiekti šias bendruomenes nėra galimybių.

Šalyje įkurti ir centrai, kurių tikslas – reabilituoti apleistus vaikus ir vaikus karius. Kongiečiams nepavyksta pasiekti taikos, tačiau jie deda visas pastangas, kad padėtų vienas kitam. Kaip kad sakė vienas KDR aktyvistas: „Mes pavargome nuo kalbų, pavargome laukti, kol pasaulis ateis mums padėti. Turime veikti, antraip visi žmonės nustos egzistavę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius