-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongo išsivadavimo laikų didvyrio P.Lumumbos sūnūs dėl tėvo mirties kaltina 12 belgų (video)

Kongo nepriklausomybės kovų didvyrio Patrice'o Lumumbos sūnūs antradienį pareiškė, kad bandys iškelti ieškinį dėl karo nusikaltimų dvylikai belgų, kuriuos įtaria prisidėjus prie jų tėvo nužudymo.
Josephas Desire Mobutu (kairėje) ir Patrice'as Lumumba (1960 m. birželio 17 d. nuotr.)
Josephas Desire Mobutu (kairėje) ir Patrice'as Lumumba (1960 m. birželio 17 d. nuotr.) / „Scanpix“ nuotr.

„Aš vis dar ilgiuosi tėvo, tėvo, kurį vis dar myliu, ir noriu sužinoti, kas jį nužudė“, – sakė jaunesnysis sūnus Guy Lumumba žurnalistams Briuselyje.

„Mes nusitaikėme į žudikus. Belgijoje jų yra 12-a. Visi jie gyvi ir mes norime, kad jie teisme atsakytų už savo gėdingą nusikaltimą“, – sakė jis.

Kaip pranešė šeimos advokatas Christophe'as Marchandas, P.Lumumbos sūnūs spalio mėnesį Briuselio baudžiamąsias bylas nagrinėjančiam teismui ruošiasi pateikti ieškinį dėl karo nusikaltimų 12-ai asmenų.

AFP/Scanpix nuotr./Patrice'o Lumumbos sūnus Guy Lumumba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patrice'o Lumumbos sūnus Guy Lumumba

Dvylika įtariamų belgų tikrai buvo Kongo Katangos provincijoje 1961 metų sausio 17 dieną, kai ten buvo nužudytas P.Lumumba, neseniai čia perkeltas iš Leopoldvilio, kuris dabar vadinamas Kinšasa, sakė Ch.Marchandas.

Teisininkas atsisakė paminėti įtariamųjų pavardes sakydamas, kad jas pateiks teisėjui, tačiau informavo, jog tarp įtariamųjų yra Belgijos valdžios ir policijos pareigūnų.

P.Lumumba buvo pirmasis demokratiškai išrinktas Kongo premjeras po to, kai 1960 metų sausį Kongo Demokratinė Respublika tapo nepriklausoma nuo Belgijos.

Praėjus dviem mėnesiams po 1960 metų rugsėjo perversmo, per kurį valdžią perėmė Kongą Zairu pervadinęs Josephas Desire Mobutu, P.Lumumba buvo nužudytas Katangoje.

2001 metų Belgijos parlamentinio tyrimo išvadose buvo sakoma, kad Belgija turi prisiimti „moralinę atsakomybę“ už P.Lumumbos nužudymą. Tuomet Vyriausybė atsiprašė buvusios savo kolonijos, tačiau nesiėmė jokių teisinių veiksmų.

„Praeities žaizdos užgis tik tada, kai išaiškės tiesa ir bus įvykdytas teisingumas“, – sakė Ch.Marchandas.

VIDEO: Lumumba Seized, Returned to Leopoldville, Congo 1960/12/5

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius