-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konservatyviausioje Kanados provincijoje rinkimus laimėjo kairioji partija

Alberta, kuri yra konservatyviausia Kanados provincija, išsirinko kairės pakraipos vyriausybę, užbaigdama 44 metus trukusį konservatorių valdymą.
Rachel Notley
Rachel Notley / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naftos turtingos vakarinės provincijos rinkėjai per antradienį vykusį balsavimą buvo palankiausi kairuoliška laikomai Naujajai demokratų partijai (NDP).

Tik nedaugelis prognozavo tokį rezultatai praėjus vos 28 dienoms po to, kai šiuos rinkimus inicijavo Albertos premjeras Jimas Prentice'as, vadovaujantis Pažangiųjų konservatorių partijoje ir anksčiau dirbęs Kanados premjero Stepheno Harperio konservatorių vadovaujamame federaliniame ministrų kabinete.

NDP veikiausiai užsitikrino daugiau negu 50 mandatų 87 vietų provincijos parlamente, nors anksčiau turėjo tik keturis, rodo televizijos skelbtos prognozės. NDP Albertoje niekada anksčiau nėra turėjusi daugiau negu 16 vietų.

Kita vertus toriai tikriausiai liks treti, praradę apie 60 turėtų vietų.

„Kiaulės iš tikrųjų skraido“, – ironiškai komentavo televizijos CTV laidų vedėjas Donas Martinas savo „Twitter“ žinutėje.

Kai balsalapiai buvo suskaičiuoti, J.Prentice'as paskelbė, kad traukiasi iš politikos ir atsistatydina iš Pažangiųjų konservatorių partijos Albertos skyriaus pirmininko pareigų. Jis taip pat užleis savo vietą parlamente, laimėtą per antradienį vykusius rinkimus.

Alberta kai kada vadinama Teksasu Šiaurėje, bet dėl pasaulinio naftos kainų nuosmukio ši provincija nuo pernai rugsėjo neteko bent 20 tūkst. darbo vietų po dešimtmetį trukusio pakilimo.

„Manau, kad galbūt šį vakarą sukūrėme truputėlį istorijos, – sakė būsimoji Naujosios demokratų partijos premjerė Rachel Notley. – Pokyčiai pagaliau atėjo į Albertą.“

Toronto universiteto politologijos profesorius Nelsonas Wisemanas sakė, kad šie rezultatai nereiškia, kad S.Harperiui prastai seksis jo gimtojoje provincijoje per spalį vyksiančius federalinius rinkimus.

Pasak N.Wisemano, NDP pergalė rodo, kad ši partija nebėra tokia radikali, kokia buvo anksčiau, ir kad rinkimų kampanija buvo veiksminga. Jo nuomone, prie Albertos konservatorių pralaimėjimo prisidėjo J.Prentice'o riktai ir rinkėjų nusivylimas.

R.Notely žadėjo padidinti mokesčius verslui ir peržiūrėti provincijos mokesčių už gamtos išteklius schemą, kad Albertos gyventojai gautų sąžiningą dalį iš šiame regione esančių dujų ir naftos telkinių. Albertos naftos ištekliai – treti didžiausia pasaulyje: išžvalgytuose telktinuose slypi bent 170 mln. barelių naftos.

J.Prentice'as anksčiau buvo vienas iš įtakingiausių ministrų S.Harperio kabinete ir buvo laikomas kandidatu kada nors užimti šalies premjero postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius