Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus propagandai apie pabėgėlių keliamą chaosą Vokietijoje pasiduoda ir lietuviai

Praėjusį savaitgalį į šalies gatves išėjo keli tūkstančiai Vokietijos rusų, protestuodami dėl tariamo trylikmetės rusaitės išžaginimo, apie kurį pranešė Rusijos valstybinė televizija. Ši žinia sklandė ir Lietuvos socialiniuose tinkluose.
Vokietijoje auga nepasitenkinimas šalies vykdoma politika pabėgėlių atžvilgiu.
Vokietijoje auga nepasitenkinimas šalies vykdoma politika pabėgėlių atžvilgiu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos policija paneigė, jog buvo rasti įrodymai, patvirtinantys kaltinimus, o kai kurie ekspertai įtaria, kad šį gandą Rusijos propaganda paskleidė Kremliaus užsakymu, norėdama kurstyti neramumus Vokietijoje.

Nešini plakatais „Aš baiminuosi dėl savo anūkės“ arba „Gerbkite vokiečių kultūrą“ protestavo žmonės įvairiuose Vokietijos miestuose. Badeno – Viurtenbergo žemėje policija suskaičiavo apie 3000 demonstrantų, Berlyne – apie 700. Didžiąją jų dalį sudarė Vokietijos rusai.

Berlyno, kur neva trijų pabėgėlių buvo pagrobta ir išžaginta trylikmetė, policija pakartotinai pabrėžė: „Mūsų žemės kriminalinės tarnybos tyrimų duomenimis nebūta nei pagrobimo, nei išžaginimo“.

Tačiau Rusija nerimsta – aukščiausiu lygiu. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas spaudos atstovams kartojo šiuos kaltinimus kaip tikrą faktą ir atvirai piktinosi, esą, Vokietijos valstybė nieko nedaranti, kad sustabdytų pabėgėlių vykdomus masinius mergaičių ir moterų prievartavimus.

S.Lavrovas žadėjo pasirūpinti tariamąja auka, „mūsų Liza“, ta formuluote pabrėždamas prezidento Vladimiro Putino išsakytą nuostatą ginti tautiečius, kur jie begyventų. Kaip Maskva anksčiau tariamai gynė rusakalbius piliečius Ukrainoje, taip dabar savo globotiniais skelbia ir Vokietijoje gyvenančius rusų kilmės žmones.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Sergejus Lavrovas

„Dezinformaciją Kremlius naudojo, siekdamas destabilizuoti tokias šalis kaip Ukraina, kurią nori padaryti savo pavaldine. Dabar jau ir Vokietija tampa propagandinės agresijos taikiniu“, – konstatuoja dienraščio „Die Welt“ korespondentas Richardas Herzingeris.

Panašiai svarsto ir buvęs žurnalo „Focus“ korespondentas Maskvoje, publicistas Borisas Reitschusteris. Radijo kanalui WDR 2 jis sakė, kad Rusijoje jau beveik metus tęsiasi propagandos kampanija prieš pabėgėlius Vokietijoje.

Problematiška yra tai, kad maždaug 6 milijonams Vokietijos rusų Rusijos televizija yra pagrindinis ar netgi vienintelis informacijos šaltinis. Ant Kremliaus propagandos kabliuko užkimba ir kitų rusiškos informacijos erdvėje gyvenančių valstybių gyventojai.

"Todėl ta neapykanta giliai smelkiasi į dalį mūsų visuomenės, mums to net nepastebint“, – aiškino B.Reitschusteris.

Vokietijos rusų demonstracijas žurnalistas pavadino „absurdišku, bet pavojingu teatru“. Jų dalyviai, iš dalies patys beveik nekalbantys vokiškai, demonstruoja prieš nepakankamą pabėgėlių integraciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

B.Reitschusterio vertinimu, nors tai ir skamba kaip sąmokslo teorija, tačiau Vladimiras Putinas savo propaganda siekia kurstyti Vokietijoje neramumus.

Žurnalistas sakosi turįs ir konkrečių įrodymų, jog Rusijos televizija ieško Vokietijoje propagandai tinkančių asmenų. Vienas pažįstamas ką tik papasakojęs jam, jog Rusijos televizijos pirmasis kanalas kvietė jį į laidą „Pust govoriat“ („Tegul kalba“), žadėdamas ne tik honorarą, bet ir apmokėti kelionės bei viešbučio išlaidas, kad tik šis papasakotų, jog Vokietijoje dėl siautėjančių ir prievartaujančių pabėgėlių darosi baisu išeiti į gatves.

Pasak B.Reitschusterio, didžiausias Rusijos bulvarinis laikraštis „Komsomolskaja pravda“ jau ir anksčiau sekė siaubo pasakas apie Vokietiją, skelbdama tokius teiginius: „Vokietijos žlugimo kronika – pataikaudama pabėgėliams, katalikų bažnyčia atsisako krikštyti vaikus“.

Dažnai skelbiami ir absurdiškumu sunkiai pranokstami tvirtinimai, neva pabėgėliai gabenami į Vokietiją karui su Rusija. Tam karui šalies piliečiai jau intensyviai ruošiami.

„Rusai čia ir vėl vaizduojami kaip žemesnio lygio žmonės“, – sakė žurnalistas, primindamas kritiškai vertinti Rusijos žiniasklaidos skelbiamus faktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius