-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus trolio išpažintis: dirbau tik dėl pinigų, bet dabar jie ieško tikrų patriotų

Rusijos valdžios išlaikomi interneto troliai kaltinami dėl daug ko: ir dėl Hillary Clinton nesėkmės JAV prezidento rinkimuose, ir dėl aistrų Ukrainoje kurstymo. Tačiau Rusijos naujienų portalas „Bumaga“ pasidomėjo, koks iš tikrųjų profesionalaus trolio darbas.
Kremliaus „trolių fabrikas“ Sankt Peterburge
Kremliaus „trolių fabrikas“ Sankt Peterburge / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie tokio darbo subtilybes jau anksčiau buvo prabilusios buvusios trolės Liudmila Savčuk ir Olga Malceva. Dabar savąsias istorijas apie 12 valandų darbo dienas pasakoja vis daugiau tokių Kremliaus samdinių.

„Scanpix“/AP nuotr./Kremliaus „trolių fabrike“ dirbusi Liudmila Savčuk
„Scanpix“/AP nuotr./Kremliaus „trolių fabrike“ dirbusi Liudmila Savčuk

Su vienu tokių trolių pasikalbėjo „Bumaga“, o jis teigia, kad darbas ir gyvenimas „fabrike“ dabar jau nebe toks, koks būdavo anksčiau.

Vyras, žinoma, anonimiškai, pripažįsta: taip, Rusijos troliai aktyviai dirbo per pernykščių JAV prezidento rinkimų kampaniją.

„Mes per dieną įvairiems melagingų naujienų tinklalapiams parašydavome apie 200 komentarų ir 20 pranešimų. „Fabrike“ buvo daug skirtingų komandų, kurių nariai rašydavo apie skirtingas temas ir taikydavosi į skirtingus tinklalapius.

2016 metų pabaigoje – tikrai tai žinau – buvo skyrių, kurie dirbo prie krizės Ukrainoje ir rinkimų JAV“, – pasakojo trolis.

Jaunas vyras 2014 metais baigė filosofijos studijas ir buvo sukaupęs nemažai skolų, kurias reikėjo skubiai grąžinti.

Jis taip pat teigė, kad trolinti sunku, bet pinigai atperka visas pastangas. Jaunas vyras 2014 metais baigė filosofijos studijas ir buvo sukaupęs nemažai skolų, kurias reikėjo skubiai grąžinti.

„Tada perskaičiau tekstą apie „fabriką“ ir suvokiau, kad jame galiu greitai užsidirbti. Beje, toks pats buvo ir daugelio mano kolegų maršrutas.

Prieš atvykdamas į pokalbį dėl darbo aš jau žinojau, kad man reikės internete skleisti provyriausybinę propagandą. Nenustebau, kai manęs paprašė parašyti bandomąjį komentarą apie „fašizmą Jungtinėse Valstijose“. Man buvo kiek gėda, bet ir linksma“, – prisiminė rusas.

Jis sako uždirbęs „užtektinai“ – tiek, kad Rusiją kamuojančios krizės padarinių asmeniškai nepajuto. Gerai dirbant ir susirenkant priedus už kokybišką darbą „trolių fabrike“ esą galima gauti 80–90 tūkst. rublių (1,3–1,5 tūkst. eurų) per mėnesį.

„Twitter“ nuotr./Prorusiški troliai skleidžia gąsdinimus dėl įvykių Ukrainoje
„Twitter“ nuotr./Prorusiški troliai skleidžia gąsdinimus dėl įvykių Ukrainoje

„Ten dirbau tik dėl gero atlygio. Per tą laiką nusipirkau automobilį „Mazda“. Iš pradžių buvo sunku priprasti, bet mane sugundė lengvas darbas ir geri pinigai. Susitaikiau su faktu, kad ten dirbu, ir pradėjau mėgautis tuo, kad man daug moka už mažai pastangų“, – tvirtino trolis.

Jis turi patarimų kitiems, galbūt galvojantiems apie tokį darbą: esą profesionalus Kremliaus trolis turi jausti žmones, į kuriuos kreipia kuriamą turinį, nutuokti, kaip jie reaguos. Visų svarbiausia, geras trolis privalo kasdien sugalvoti ką nors nauja.

Niekas netiki mūsų pranešimais – nei mes patys, nei skaitytojai. Troliai ginčijasi su kitais troliais.

„Vis dėlto negaliu sugalvoti, kuo visuomenei naudingas toks darbas. Ilgai niekam net nesakiau, kur ir ką dirbu, man buvo gėda. Panašu, kad tai supranta visi, bet čia kaip su bulvarine spauda: žmonės tik vykdo įsakymus ir pasiima pinigus“, – pripažino jaunas rusas.

Kita vertus, jis svarsto, kad pernelyg didelės žalos troliai nedaro: „Net to tikiuosi. Manau, kad mūsų darbo rezultatai nėra tokie, kokių tikisi darbdavys. Juk niekas netiki mūsų pranešimais – nei mes patys, nei skaitytojai. Troliai ginčijasi su kitais troliais.“

„Sobaka“ iliustracija/Kremliaus „trolių fabriko“ propagandistai
„Sobaka“ iliustracija/Kremliaus „trolių fabriko“ propagandistai

Šiandien šis vyras jau atleistas. Jis sako, kad vadovybė buvo priversta sumažinti „fabriko“ darbuotojų skaičių, nes sulaukė per didelio dėmesio žiniasklaidoje.

„Dabar jie verbuoja žmones, kurie tikrai tiki tuo, ką rašo. Dabar reikia įrodyti, kad esi patriotas – tik tada galėsi rašyti komentarus už pinigus“, – teigė trolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius