-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 31 /17:14

Krizė Sirijoje: iš šalies išvyko JT ekspertai, baimindamiesi JAV raketų smūgių, Sirijos gyventojai bėga į Libaną

Jungtinių Tautų (JT) inspektoriams šeštadienį išvykus iš Sirijos į Libaną, pilietinio karo krečiamą šalį taip pat palieka daug šeimų, bijančių potencialių JAV karinių smūgių.
Sirijos gyventojai bėga į Libaną.
Sirijos gyventojai bėga į Libaną. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Automobiliai, pilni išvargusių keleivių, su atidarytomis bagažinėmis, prikrautomis krepšių ir lagaminų, vienas po kito kirto Masnato sienos perėją. Pabėgėlių srautas buvo nuolatinis, bet ne masinis, nors JAV intervencija dėl įtariamos dujų atakos atrodo vis labiau neišvengiama.

Aš noriu tų smūgių, nes jeigu amerikiečiai mus užpuls ir mus išžudys kartą ir visiems laikams, galbūt tuomet arabai susivienys mūsų ginti. Sakė A.Abedas.

„Ketinu išsinuomoti namą netoli Andžaro (Libano rytiniame Bekato slėnyje), ir lauksime, kol padėtis aprims“, – sakė 31 metų Abu Malekas, dirbantis vienoje aliuminio gamykloje netoli sostinės Damasko.

Nešdamas kartoninę dėžę su atsargomis, dalijamomis vienos Kataro nevyriausybinės organizacijos, pasitinkančios pabėgėlius iš Sirijos už maždaug 300 metrų nuo pasienio posto, A.Malekas sakė, kad žmonės Sirijoje yra „įbauginti“.

„Tie, kas gali, išvažiuoja. Bet daugelis žmonių negali“, – aiškino jis.

Daugelis kertančių sieną turėjo priemonių ir pinigų, kad tai padarytų. Tačiau juodą skraistę dėvinti 60-metė Aicha, kurios apatiniame žandikaulyje beveik nebuvo likę dantų, nebuvo viena iš tų laimingųjų.

Sėdėdama pavėsyje su savo marčia, moteris sakė atvykusi penktadienį, lydėdama savo sūnų, kuris išvyko į Turkiją ieškoti darbo, ir ketinanti grįžti į Damaską, jeigu sugebės susirasti transportą.

„Aš bijau – visi mes bijom JAV smūgių, bet ką galim padaryti? Esame Dievo valioje“, – atsiduso ji.

„Esame neutralūs šiame kare; nelabai suprantame, kas dedasi. Praradome savo namą ir gyvename pas draugus kitame rajone“, – pridūrė Aicha.

Netoliese esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje 27 metų bedarbis Ameras Abedas, atvažiavęs iš vieno Damasko priemiesčio, krovė daiktus iš seno „Mercedes“ perpildytos bagažinės į mikroautobusą.

Iš automobilio išlipo pavargusi moteris, laikydama rankoje mažus vaikus, kurie atrodė suglumę.

„Noriu, kad JAV suduotų tuos smūgius, – vyras sakė keliems užsienio žurnalistams. – Jūs, žurnalistai, ir visas pasaulis stebite, kaip mūsų šalis liepsnoja, bet nieko nedarot. Neapykanta užvaldė mūsų širdis.“

„Aš noriu tų smūgių, nes jeigu amerikiečiai mus užpuls ir mus išžudys kartą ir visiems laikams, galbūt tuomet arabai susivienys mūsų ginti“, – pridūrė A.Abedas.

Karinio smūgio laukiama bet kurią akimirką

Sirija laukia karinio smūgio „bet kurią akimirką“, anksčiau pareiškė vienas saugumo pareigūnas šeštadienį, kai nuo dujų atakos aplinkybes tyrusių JT ekspertų išvykimo iš šalies praėjo kelios valandos.

„Laukiame atakos kiekvieną akimirką. Esame pasirengę atkeršyti bet kurią akimirką“, – sakė jis, prašęs neminėti jo pavardės.

JT ekspertai išvyko iš šalies

Jungtinių Tautų (JT) ekspertai, baigę tirti, ar Sirijoje buvo panaudotas cheminis ginklas, paliko Damaską.

Jie kirto sieną ir atvyko į Libaną po to, kai prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad JAV svarsto apie ribotą, nedidelio masto karinį atsaką Sirijai, skelbia BBC. Sieną Libano saugumo pajėgų lydima virtinė JT automobilių kirto apie 7.40 val. vietos ir Lietuvos laiku. Vėliau liudininkai agentūrai „Reuters“ pranešė matę JT ekspertų atvykimą į Beiruto tarptautinį oro uostą.

BBC praneša, kad JT ekspertai grįžo į Hagą su mėginiais iš vietų, kuriose esą Sirijoje buvo panaudotas cheminis ginklas.

Išvykus JT ekspertams, didėja tikimybė, kad režimui bus suduotas tarptautinis karinis smūgis.

JT ekspertai iavyko ia Sirijos.
JT ekspertai išvyko iš Sirijos.

Galutinio sprendimo dėl karinių smūgių nepriėmė

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį sakė, kad svarsto „ribotus, siaurus“ veiksmus prieš Siriją, teigdamas, jog pasaulis privalo reaguoti į incidentą, per kurį, kaip manoma, šimtai moterų ir vaikų žuvo nuo nuodingųjų dujų.

B.Obama pažymėjo, kad dar nepriėmė jokio „galutinio sprendimo“ dėl karinių smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, tačiau pateikė iki šiol aiškiausią užuominą, kad karinė ataka gali būti surengta artimiausiu laiku.

Prancūzijos prezidentas Francoisas Hollande'as sakė, kad karinis smūgis Sirijai gali būti suduotas nuo trečiadienio ir kad netikėtas Didžiosios Britanijos atsisakymas dalyvauti ginkluotoje intervencijoje nepaveiks Paryžiaus vyriausybės pozicijos.

„Prancūzija nori tvirtų ir proporcingų veiksmų prieš Damasko režimą“, – jis sakė penktadienį duodamas interviu dienraščiui „Le Monde“.

Prancūzijos parlamentas planuoja trečiadienį surengti neeilinę sesiją su Sirija susijusiems klausimams apsvarstyti.

Tuo tarpu Vašingtonas paskelbė, kad bent 1 429 žmonės, iš jų 426 vaikai, žuvo per cheminę ataką, surengtą B.al Assado režimo praėjusią savaitę.

JT pasiuntinė nusiginklavimo reikalams Angela Kane, kuri lankėsi Sirijoje kartu su JT inspektoriais, ar penktadienį išvažiavo iš Damasko automobiliu ir išvyko sienos su Libanu link.

Tikimasi, kad ji vėliau šeštadienį pateiks ataskaitą JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui Niujorke.

JT ekspertai „paspartins“ savo atsakaitą, ar cheminiai ginklai buvo naudojami Sirijos pilietiniame kare, sakė JT atstovas Martinas Nesirky.

Ban Ki-moonas pasiruošęs informuoti JT Saugumo Tarybą apie tyrimo dėl įtariamos cheminių ginklų atakos rezultatus šį savaitgalį, jeigu prireiks, atstovas nurodė per trumpą spaudos konferenciją Niujorke.

JT vadovas pateikė detalių apie inspektorių komandos darbą per susitikimą su Britanijos, Kinijos, Rusijos ir JAV ambasadoriais prie Jungtinių Tautų.

„Komanda baigė rinkti mėginius ir įrodymus“, – M.Nesirky sakė reporteriams.

JT ekspertams buvo pavesta surinkti mėginių iš numanomos vietos Gutos rajone netoli Damasko ir pasiųsti juos ištirti Europos laboratorijose.

„Daktaro Sellstromo komanda deda visas pastangas paspartinti analizės procesui“, – pažymėjo M.Nesirky, pridūręs, kad „reikia skirti didelį dėmesį šio proceso patikimumui užtikrinti“.

Pasak atstovo, galutinė šios inspektorių komandos ataskaita bus išplatinta visoms JT narėms.

Irano parlamento delegacija išvyko į Siriją ir Libaną

Irano įstatymų leidėjų delegacija šeštadienį išvyko į Siriją ir Libaną ištirti ten susiklosčiusios padėties ir „pasmerkti teroristų grupuočių cheminio ginklo panaudojimą“, nurodė parlamento pareigūnai.

Trijų narių delegacija, vadovaujama įtakingo parlamento Užsienio politikos komiteto pirmininko Alaeddino Boroujerdi, kaip tikimasi, susitiks Damaske su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, sakė vienas pareigūnas.

„Šio vizito tikslas – ištirti padėtį Sirijoje, pasmerkti teroristinių grupuočių cheminių ginklų naudojimą ir patvirtinti, jog reikia ieškoti politinio sprendinio Sirijos krizei“, – parlamento pareigūno Husseinas Sheikholislamas pareiškimas cituojamas Irano parlamento tinklalapyje.

Iranas, kuris yra pagrindinis Damasko sąjungininkas Artimųjų Rytų regione, griežtai pasisakė prieš bet kokius potencialius JAV vadovaujamus karinius veiksmus prieš Siriją. Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pareiškė, jog tai būtų „katastrofa“ regionui.

Penktadienį Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas, kalbėdamasis telefonu su Jungtinių Tautų (JT) specialiuoju pasiuntiniu Sirijai Lakhdaru Brahimi, „perspėjo dėl bet kokio avantiūrizmo, kuris gali sukelti sunkių pasekmių“.

Irano žiniasklaida pranešė, kad M.J.Zarifas taip pat paragino dešimtis Europos ir arabų šalių užsienio ministrų „pasmerkti cheminių ginklų naudojimą Sirijoje“, „kritikuoti (JAV ir jų sąjungininkių) vykdomą karo kurstymą ir išsakyti susirūpinimą dėl bet kokių karinių veiksmų pasekmių regione“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius