Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kroatijos partijos po rinkimų stengiasi suburti koaliciją vyriausybei suformuoti

Kroatijos partijos ketvirtadienį kibo į darbą bandydamos suformuoti valdančiąją koaliciją, praėjus dienai po rinkimų, per kuriuos valdantieji konservatoriai gavo daugiausia mandatų, bet ne daugumą parlamente.
DAMIR SENCAR / AFP
DAMIR SENCAR / AFP
Temos: 2 Rinkimai Kroatija

Premjero Andrejaus Plenkovičiaus vadovaujama Kroatijos demokratinė sąjunga (HDZ) gavo 61 vietą 151 nario asamblėjoje, rodo beveik galutiniai rezultatai.

Socialdemokratų partijos (SDP) vadovaujama centro kairės koalicija laimėjo 42 vietas, o dešiniojo sparno Tėvynės judėjimas (DP) – 14 vietų.

Ultrakonservatoriai gavo 11, o žaliųjų kairiųjų partija „Možemo“ („Mes galime“) – 10 vietų.

„Možemo“ paragino visas partijas, ketverius metus teigusias, kad jų pagrindinis tikslas – sunaikinti korumpuotą vyriausybę, suvienyti jėgas ir išstumti HDZ iš valdžios.

„Tas tikslas vis dar pasiekiamas“, – rašoma partijos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Korupcija jau seniai yra HDZ, valdžiusios Kroatiją didžiąją laiko dalį nuo jos nepriklausomybės nuo Jugoslavijos, Achilo kulnas.

Netikėta dvikova

A. Plenkovičius ketvirtadienį pareiškė, kad HDZ bando suburti parlamentinę daugumą. Tą patį sakė ir SDP lyderis Pedja Grbinas.

Rinkimai buvo surengti po įnirtingos kampanijos tarp A. Plenkovičiaus ir kairiojo sparno populistu vadinamo prezidento Zorano Milanovičiaus, kuris joje dalyvavo nepaisydamas teismo įspėjimo.

Jų dvikova vyko tuo metu, kai ši Europos Sąjungos šalis kovoja su korupcija, darbo jėgos trūkumu, didžiausia infliacija euro zonoje ir nelegalia migracija.

Ilgus mėnesius atrodė, kad A. Plenkovičius, kuris pabrėžė savo vaidmenį vedant 3,8 mln. gyventojų turinčią šalį į euro zoną ir Šengeno erdvę praėjusiais metais, ir jo valdančioji HDZ pasieks lengvą pergalę ir užtikrins jam trečiąją premjero kadenciją.

Tačiau kovo viduryje Z. Milanovičius, kuris pirmauja politikų populiarumą vertinančiose apklausose, netikėtai paskelbė, kad mes iššūkį A. Plenkovičiui ir taps SDP kandidatu į ministrus pirmininkus.

Z. Milanovičius buvo premjeras iki A. Plenkovičiaus atėjimo, o jo, kaip prezidento, vaidmuo iš esmės yra simbolinis.

Kairiųjų atstovas agitavo visoje Kroatijoje, nepaisydamas šalies aukščiausios instancijos teismo sprendimo, kad jis gali dalyvauti rinkimuose tik tuo atveju, jei prieš tai atsistatydins iš prezidento pareigų.

Jo įgaliojimai baigiasi sausį, tačiau jis sakė, kad atsistatydins, jei SDP ir jos sąjungininkai gaus daugumą naujai vyriausybei suformuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius