Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 14 /18:35

Kruiziniam laivui „Costa Concordia“ Viduržemio jūroje užplaukus ant seklumos žuvo mažiausiai trys žmonės

Daugiau nei 3200 kruiziniu laivu „Costa Concordia“ Viduržemio jūroje poilsiavusių žmonių ir 1000 įgulos narių penktadienio naktį (apie 22 val.) išgyveno katastrofą.
Kruizinio laivo „Costa Concordia“ tragedija
„Costa Concordia“ prieš katastrofą / „Scanpix“ nuotr.

Esate keliavę kruiziniu laivu „Costa Concordia“? Siųskite įspūdžius ir nuotraukas 15min@15min.lt.

AFP praneša, kad prie Italijai priklausančios Džilijo (Giglio) salos Viduržemio jūroje didžiulis kruizinis laivas „Costa Concordia“ užplaukė ant seklumos. Katastrofos metu dėl smūgio dugne atsivėrė didelė skylė. Per incidentą žuvo 8 žmonės, skaičiuojami sužeistieji. Oficialiai patvirta, kad yra trys aukos.

Gelbėdamiesi kai kurie keleiviai patys šoko į šaltą vandenį, todėl kai kurie iš jų iki šiol laikomi dingusiais be žinios.

Daugumą prabangaus laivo keleivių išgelbėjo Italijos pakrantės apsaugos tarnybos. Katastrofą patyrusiame laive buvo užstrigę apie 200 keleivių, kuriuos teko evakuoti sraigtasparniais.

Sunkesnių sužalojimų patyrė apie 30 žmonių, pramogavusių Viduržemio jūroje.

Kol kas nėra žinių, kad laivu būtų plaukę Lietuvos piliečiai. Minimi italai, vokiečiai, prancūzai, rusai.

Papildyta 10.10 val. Kruizinis laivas skęsta toliau. Gelbėtojų teigimu, pramušta 50 metrų ilgio skylė, per kurią pliaupia vanduo. Laive iki šiol tebėra 100 neišgelbėtų žmonių. Po vandeniu jau paniro 3/4 gigantiško laivo korpuso.

Papildyta 11.15 val. Laivas grimzta vis gilyn, virsdamas ant kairiojo šono. Paaiškėjo, kad visi žuvusieji mirtinai susižeidė laivo smūgio į akmeninį rifą metu. Aukomis tapę keleiviai arba nukrito ant denio, arba tiesiai į vandenį. Vienas 70 metų vyriškis, įkritęs į šaltą jūrą, patyrė infarktą.

Papildyta 11.55 val. keleivių pasakojimais (BNS). „Panikos scenos buvo kaip „Titanike“. Užplaukėme ant uolų netoli Džilijo salos. Nežinau, kaip tai galėjo nutikti. Kapitonas pamišęs“, – Italijos žiniasklaida citavo keleivę Marą Parmegiani.

„Buvome labai išsigandę ir sušalę, nes tai nutiko per vakarienę, todėl visi vilkėjo vakarinius drabužius. Tikrai neturėjome laiko susirasti ką nors kita. Mums išdalijo antklodžių, tačiau jų neužteko“, – skundėsi moteris.

Vietos prefektas Giuseppe Linardi minėjo šešis žmones žuvus, dar 13 buvo sužeisti. Pasak jo, narai gelbėtojai tikrina po vandeniu atsidūrusius laivo skyrius, ar juose nelikę daugiau keleivių.

Sutemus vykusiai gelbėjimo operacijai padėjo sraigtasparniai su šviestuvais.

Priblokšti keleiviai naktį praleido susispaudę keliuose salos viešbučių kambariuose ir vietos bažnyčioje. Šimtai jų buvo išplukdyti keltu į Toskanos pajūrio kurortą Porto Santo Stefaną.

Kitas keleivis Luciano Castro pasakojo: „Per vakarienę išgirdome garsų triukšmą, tarsi mūsų laivo kilis būtų į kažką atsitrenkęs.“

„Per atsiradusią pralaužą į laivą pradėjo plūsti vanduo, ir jis pradėjo svirti“, – pridūrė L.Castro.

Vietos Pakrančių sargybos pareigūnas Francesco Paolillo sakė, kad laive atsirado 30 metrų ilgio skylė, tačiau teigė, jog kol kas neįmanoma tiksliai pasakyti, kas nutiko.

„Manome, kad plaukta per arti į rifą panašios kliūties“, – nurodė jis.

Keleiviams iš pradžių buvo pasakyta, kad laivas staigiai sustojo dėl elektros gedimo, o vėliau nurodyta apsivilkti gelbėjimosi liemenes ir eiti prie gelbėjimosi valčių, vienas keleivis pasakojo naujienų agentūrai ANSA, paskambinęs iš valties mobiliuoju telefonu.

Vietos meras sakė mėginantis rasti vietos priglausti išgelbėtus keleivius, tarp kurių buvo nėščių moterų ir vaikų.

„Stengiamės apgyvendinti juos visur, kur įmanoma: mokyklose, darželiuose, viešbučiuose – bet kokioje pastogėje“, – aiškino meras Sergio Ortelli, pridūręs, kad kai kurie keleiviai nakvos bažnyčioje.

Bendrovė „Costa Crociera“, kuriai priklauso šis kruizinis laivas, nurodė esanti „priblokšta“ šių naujienų ir pareiškė užuojautą žuvusiųjų šeimoms.

Bendrovė teigė, kad kol kas neįmanoma pasakyti, kas sukėlė šią avariją, tačiau keleiviai buvo sparčiai evakuojami, nors gelbėjimo darbams trukdė tai, jog į laivą tekėjo vis daugiau vandens, o galiausiai jis apvirto.

„Tai buvo kruizinė kelionė po Viduržemio jūrą. Laivas išplaukė iš Savonos ir planavo užsukti į Čivitavekiją, Palermą, Kaljarį, Palmą, Barseloną ir Marselį“, – nurodė „Costa Crociera“.

„Laive buvo apie tūkstantis keleivių iš Italijos, taip pat 500 vokiečių ir apie 160 prancūzų“, – pridūrė bendrovė, nepateikdama detalių apie kitus keleivius.

Kruizinį laivą, kuriame buvo 58 apartamentai su balkonais, penki restoranai, 13 barų, penkios sūkurinės vonios ir keturi baseinai, nelaimė ištiko išplaukus penktadienį iš Čivitavekijos uosto netoli Romos.

Papildyta 12.25 val. Naujausiais duomenimis, iš viso žuvo 8 žmonės. Tačiau salos valdžia oficialiai patvirtino 3 žmonių mirtis (jie buvo ištraukti iš vandens).

Laivas guli ant šono, pasviręs 90 laipsnių kampu. Tikimasi, kad jis nenuskęs. Narai apžiūri povandeninę lėktuvnešiui savo dydžiu prilygstančio laivo dalį. Jo ilgis – 290 metrų.

Papildyta 14.55 val. Išplatinta oficiali informacija, kad žuvo trys žmonės, o be žinios dingo 17 laivo keleivių.

Papildyta 16.20 val. 450 mln. eurų kainavęs laineris toliau guli ant šono. Nuo krantų jį stebi smalsuoliai. Gelbėtojai praneša, kad pasigesta 70 keleivių. Ši nelaimė jau vadinama viena absurdiškiausių katastrofų, nes laivakelis, kuriuo plaukė „Costa Concordia“, buvo puikiai žinomas. O krantai ir uostas visą laiką apšviesti.

Keleiviai toliau skundžiasi ekipažo veiksmais. Jų teigimu, aptarnaujantis personalas elgėsi panašiai kaip „Titanike“: tik ramino, tačiau nepadėjo išsigelbėti. Be to, ne visos gelbėjimosi liemenės veikė be priekaištų, buvo sugadinta kai kurių signalinė instaliacija.

Papildyta 18.35 val. Laivo „Costa Concordia“ savininkai nurodė, kad jame buvo 4 234 keleiviai ir įgulos nariai.

„Mes radome 4 165, todėl skirtumas – apie 70 žmonių“, – nurodė pareigūnas Giuseppe Linardi, pridūręs, jog šiuo metu žmonių iš laivo ieškoma Džilijo gyventojų namuose.

G.Linardi pridūrė, kad laive buvo 52 vaikai iki šešerių metų.

Anksčiau jis nurodė, kad per šį incidentą žuvo trys žmonės, o 14 buvo sužeisti. Kiti šaltiniai minėjo maždaug 40 sužeistųjų, iš kurių du patyrė sunkias traumas – smegenų sukrėtimą ir stuburo sužalojimus.

Toskanos miesto Livorno uosto, kuri koordinuoja gelbėjimo darbus, pareigūnai pripažino, kad reikia daugiau laiko keleivių sąrašą sutikrinti su daugiau nei 4000 išgelbėtojų, kurie buvo nugabenti į netoli nuo nelaimės vietos esantį Santo Stefano uostamiestį.

Livorno uosto pareigūnas Enrico del Santosas sakė, kad žmonės buvo evakuoti „gelbėjimosi valtimis ir privačiais Džilijo gyventojų laivais, kurie vėliau priėmę išgelbėtuosius“.

Vienas naujienų agentūros AFP fotografas nurodė, kad Džilijo gyventojai svetingai priėmė nukentėjusius, kurie paliko laivą beveik be jokių asmeninių daiktų, parūpindami maisto ir antklodžių.

Džilijo meras nurodė atidaryti viešbučius, kurie žiemą paprastai neveikia, taip pat mokyklas ir sporto klubus. Dalį nukentėjusių priėmė vietos bažnyčia.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius