-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 19 /2014 01 20

Kruvinas sekmadienis Kijeve: policija dujomis, vandens patrankomis ir guminėmis kulkomis malšina protestuotojus, šie atsako ugnimi

Už artimesnius santykius su Europos Sąjunga, o ne Rusija, pasisakantys ukrainiečiai sekmadienį miniomis plūdo į Maidaną. Centrinėje Kijevo aikštėje jie rinkosi parodyti valdžiai, kad naujasis jos įstatymas dėl protestų – visiškai absurdiškas. Skaičiuojama, kad į mitingą susirinko apie 200 tūkst. žmonių.
Neramumai Kijeve
Neramumai Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę šalyje priimtas įstatymas, kuriuo remdamasi Ukrainos teisėsauga galės kelti baudžiamąsias bylas proeuropietiškuose mitinguose Maidane dalyvaujantiems ukrainiečiams. Toks žingsnis sukėlė kritikos laviną dėl varžomų žmogaus teisių ir laisvių. JAV tokį įstatymą pavadino visiškai nedemokratišku.

Opozicija, aktyvistai ir net religiniai lyderiai sekmadienį ukrainiečius ragino rinktis į taikų protestą Maidane ir kovoti dėl demokratijos. Tačiau netrukus protestas virto kruvinu mūšiu su policija.

VIDEO: Tiesiogiai: neramumai Kijeve

 

Papildyta 01.01 val. Sudeginta net vandens patranka

Kyivpost.com praneša, kad policija prieš protestuotojus panaudojo ne tik vandens patrankas ir ašarines dujas, bet ir gumines kulkas. Aplink „Dinamo“ stadioną, šalia kurio buvo padegtas kioskas, tebėra keli tūkstančiai protestuotojų. 

Gyventojai į Kijevo centrą raginami atsinešti tuščių butelių Molotovo kokteiliams.

„EuroMaidano“ „Facebook“ puslapyje po vidurnakčio praneša, kad Gruševskio gatvėje sudeginti visi automobiliai, buvę už karinių pajėgų. Šalies vidaus reikalų ministerija pranešė, kad šį vakarą Kijevo centre sudeginti keturi policijos autobusai ir du sunkvežimiai.

Toje pačioje paskyroje tvirtinama, kad taip pat sudeginta viena vandens patranka, o gyventojai į Kijevo centrą raginami atsinešti tuščių butelių Molotovo kokteiliams.

Neramumai Kijeve
Neramumai Kijeve

Papildyta 01.01 val. Veržiasi link prezidento rezidencijos

Dalis aktyvistų atsiskyrė nuo mitingo ir keliais šimtais automobilių pajudėjo link prezidento V.Janukovyčiaus rezidencijos Kijevo šiaurėje.

„EuroMaidano“ „Twitterio“ paskyroje jie kviečia visus prisijungti prie „AutoMaidano“ automobilių karavano ir įsiveržti į prabangią šalies vadovo vilą.

VIDEO: Mušami policininkai Kijeve

Papildyta 21.37 val. Policija neigia naudojusi vandens patrankas

Pradėjus veikti riaušių vaikymo įrangai demonstrantai atsitraukė nuo vidaus kariuomenės darbuotojų, berkutininkų ir policijos kordono bei ėmė skanduoti „Krikštas“.

Protestuotojams, kurių kai kurie buvo kaukėti ir apsiginklavę lazdomis ir grandinėmis, atsitraukus nuo kordono, vandens patranka buvo išjungta, tačiau teisėsaugos darbuotojai pradėjo mėtyti kurtinančias granatas ir dūminius užtaisus.

Tuo tarpu Kijevo policija pranešė, kad vandens patrankos nebuvo panaudotos. „Policija nenaudojo vandens patrankų prieš protesto akcijos dalyvius, o degančiam autobusui gesinti panaudojo priešgaisrinę žarną“, – pranešė sostinės policijos spaudos tarnyboje.

Kai kurie demonstrantai bandė išjudinti ir parversti kelis policijos autobusus, o du iš jų padegė. Liepsnojantys milicijos autobusai nutvieskė sostinės dangų.

Susirėmimai Kijeve
Susirėmimai Kijeve

Šalia vieno iš sudegusio autobuso guli ant šono perverstas lengvasis automobilis.

VIDEO: Neramumai Kijeve

Nukentėjo ir protestuotojai, ir policija

Per susidūrimus Kijevo Europos aikštėje ir sostinės stadiono „Dinamo“ prieigose nukentėjo daugiau kaip 30 policininkų

Per susidūrimus Kijevo Europos aikštėje ir sostinės stadiono „Dinamo“ prieigose nukentėjo daugiau kaip 30 policininkų, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

Jiems diagnozuotos uždaros galvos smegenų traumos, taip pat lūžiai, sumušimai ir apsinuodijimo nežinomomis medžiagomis atvejai.

Daugiau kaip dešimt policijos darbuotojų buvo hospitalizuoti, o keturiems jų konstatuota sunki būklė.

Kijevo miesto administracijos sveikatos apsaugos departamentas pranešė, kad iki 20 val. į medikus kreipėsi 24 žmonės, nukentėję per susirėmimus Europos aikštėje ir prie stadiono „Dinamo“, o trys iš jų buvo hospitalizuoti.

Iš šių trijų hospitalizuotųjų du buvo paguldyti su plėštinėmis žaizdomis, o trečiam konstatuotas rankos lūžis.

Kitam 21 nukentėjusiam pakako suteikti tik būtinąją pagalbą.

Neramumai Kijeve
Neramumai Kijeve

Opozicijos neklauso net ir protestuotojai

Opozicijos lyderiai, tarp jų buvęs bokso čempionas Vitalijus Klyčko ir Arsenijus Jaceniukas pasmerkė smurtą ir ragino protestuotojus susilaikyti nuo jėgos naudojimo, bet į jų raginimus nebuvo atsižvelgta.

Jie taip pat paragino prezidentą atšaukti policiją. „Aš kreipiuosi į prezidentą Janukovyčių: nepakartokite Ceausescu ir Kadhafi likimo“, – sakė politiku tapęs boksininkas, turėdamas omenyje nužudytus Rumunijos ir Libijos diktatorius.

Jis vėl paragino prezidentą „sušaukti pirmalaikius rinkimus, kad padėtis nepablogėtų“.

Per susirėmimų metu kilusį chaosą ir pats V.Klyčko buvo apipurkštas ugnies gesintuvo milteliais, kurie pateko ant politiko veido ir drabužių ir sudirgino akis.

Susirėmimai Kijeve
Susirėmimai Kijeve

Papildyta 20.07 val. Panaudotos vandens patrankos

Ukrainos sostinėje Kijeve sekmadienį policija prieš akmenis mėtančius protestuotojus panaudojo vandens patrankas ir ašarines dujas.

Per naują mėginimą išvaikyti demonstrantus policija esant septyniems laipsniams šalčio panaudojo vandens patrankas, liudininkai sakė AFP.

Daugiau kaip 20 policininkų buvo sužeista per susidūrimus, pranešė vidaus reikalų ministerija. Per dešimt pareigūnų buvo hospitalizuoti, keturių iš jų būklė rimta.

Papildyta 17.27 val. Ukrainos sostinėje kilo susidūrimai, policija prieš protestuotojus naudoja ašarines dujas

Ukrainos sostinėje Kijeve sekmadienį, protestuotojams pabandžius šturmuoti milicijos užtvaras prie vyriausybinių pastatų, kilo susidūrimai, policija prieš protestuotojus naudoja ašarines dujas.

Grupė radikalių aktyvistų pradėjo pulti policiją ir bandė prasiveržti prie Ukrainos parlamento pastato, kurį juosia policijos ir autobusų eilės.

Buvo panaudotos kurtinamosios granatos, virš minios matėsi dūmai.

Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko bandė sutrukdyti protestuotojams pulti policininkus ir ragino minią jos neprovokuoti, nes protestuotojai galį nukentėti.

Papildyta 14.50 val. „Ši Vyriausybė žino, kaip žudyti“

Sekmadienį pirmą kartą po sumušimo Maidane pasirodė Ukrainos žurnalistė Tetjana Čornovol. Proeuropietiška žurnalistė Kalėdų rytą buvo ištraukta iš savo automobilio ir žiauriai sumušta.

Žurnalistė teigia, kad jos užpuolimo užsakytojas – prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris įsakė ją net užmušti. 

Ji teigia, kad užpuolimo užsakytojas – prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris įsakė ją net užmušti, rašo kyivpost.com. 

Kalbėdama nuo scenos ji dėkojo visiems už palaikymą ir ragino į Maidaną rinktis ne tik savaitgaliais, bet kiekvieną dieną. 

„Tai yra karas. Vienoje pusėje yra žmonės, kitoje – tie, kurie vagia iš mūsų. Janukovyčius lengvai neatiduos valdžios, tačiau mes turime teisinį ginklą – 2015-ųjų prezidento rinkimus“, – kalbėjo ji.

„Apie dešimt parlamentarų iš Regionų partijos anksčiau yra buvę profesionaliais žudikais. Ši vyriausybė žino, kaip žudyti. Pats Janukovyčius mėgaujasi žudydamas gyvūnus savo medžioklės rezidencijoje“, – į minią kreipėsi žurnalistė.

kyivpost.com nuotr./Tatjana Čornovol
kyivpost.com nuotr./Tatjana Čornovol

„Arba laimime, arba nusirisime į diktatūrą“

Daugelis protestuotojų buvo su puodais ir kiaurasamčiais ant galvos, kiti – su slidininkų, medicininėmis ar karnavalinėmis kaukėmis, taip tikriausiai išjuokdami naują įstatymą, kuriuo, be kitų dalykų, protestuotojams draudžiama dangstyti veidą.

Ukrainiečiai Maidane
Ukrainiečiai Maidane

Proeuropietiškas judėjimas, kuriam vadovauja trys opozicijos lyderiai, tarp jų – buvęs pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, ragino ukrainiečius pareikšti stiprų atsaką minėtiems įstatymams ir sakė, kad rengiasi nacionaliniam streikui.

Protestuotojai, kurie prieš naują mitingą sustiprino savo barikadas spygliuota viela, sakė, kad veikti reikia dabar arba niekada.

„Šiandien aš tikiuosi ryžtingų ir drastiškų žingsnių iš mūsų opozicijos“, – sakė dailidė Serhijus Nelipovyčius iš šalies vakaruose esančio Lucko miesto.

„Nebegalime laukti. Neturime pasirinkimo: arba laimime, arba nusirisime į diktatūrą“, – sakė protestuotojas

„Nebegalime laukti. Neturime pasirinkimo: arba laimime, arba nusirisime į diktatūrą“, – sakė jis protestų stovykloje Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, kur oro temperatūra naktį nukrito iki 7 laipsnių šalčio.

Suvaržymai, kaip tikimasi, įkvėps naujos gyvybės protestų judėjimui prieš 63 metų prezidentą, kuris praėjusių metų pabaigoje, spaudžiamas Rusijos, atsisakė svarbaus pakto su Europos Sąjunga (ES) ir tuo išprovokavo didžiulius protestus.

Praėjusį mėnesį, per protestų kulminaciją, dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves reikalauti prezidento atsistatydinimo ir pirmalaikių rinkimų.

Tačiau opozicijai kol kas nepavyko nuversti V.Janukovyčiaus, kurio kitų metų pradžioje laukia rinkimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius