-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 09 /15:05

Kyjivas: TOK, leidžiantis varžytis rusų sportininkams, skatina karą Ukrainoje

Ukraina šeštadienį pažėrė kritikos olimpinių žaidynių vadovų sprendimui leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams kitais metais varžytis su neutralia vėliava, išskyrus komandines rungtynes, jei jie aktyviai neremia invazijos.
David J. Phillip / AP
David J. Phillip / AP

„Šį sprendimą priėmę Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vykdomosios valdybos nariai yra atsakingi už Rusijos ir Baltarusijos skatinimą tęsti ginkluotą agresiją prieš Ukrainą“, – pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo puolimą Ukrainoje, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams buvo pritaikytos sankcijos daugelyje sporto šakų. Tačiau per pastaruosius metus kelios olimpinės sporto šakos sušvelnino apribojimus ir tam tikromis sąlygomis leido grįžti į varžybas.

Maskva pasmerkė 2024 metų Paryžiaus olimpinėms žaidynėms keliamas sąlygas kaip diskriminuojančias, tačiau teigė, kad sportininkai, galintys jas įvykdyti, į jas vyks.

Tarptautinio olimpinis komiteto (TOK) teigimu, šiuo metu vienuolika sportininkų – aštuoni iš Rusijos ir trys iš Baltarusijos – atitinka neutralių sportininkų reikalavimus.

Kyjivas teigė, kad Rusijos sportininkai dažnai atstovauja sporto organizacijoms, susijusioms su ginkluotosiomis pajėgomis ir kad kai kurie iš jų atlieka tarnybą Rusijos kariuomenėje.

Šis sprendimas reiškia, kad leidžiama varžytis abiejų lyčių sportininkams, kurie „ne tik pritaria Ukrainos moterų ir vaikų žudynėms, bet ir gali būti tiesiogiai susiję su šiais baisiais nusikaltimais“, teigė Užsienio reikalų ministerija.

„Tarptautinis olimpinis komitetas faktiškai suteikė Rusijai žalią šviesą ginkluoti olimpines žaidynes“, – pridūrė ji.

TOK sakė, kad olimpinėse žaidynėse nebus leista dalyvauti sportininkams, kurie yra sudarę sutartis su Rusijos ar Baltarusijos karinėmis ar nacionalinio saugumo tarnybomis.

Be to, jokiame sporto renginyje ar susitikime būtų nerodoma Rusijos ar Baltarusijos vėliava, spalvos ar bet kokie kiti atpažinimo ženklai, negiedamas himnas.

„Maskva ne iškels baltas neutralias vėliavas (...), bet pademonstruos savo gebėjimo išvengti atsakomybės už didžiausią ginkluotą konfliktą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų triumfą“, – sakė Ukraina.

Į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes pateko daugiau nei 60 Ukrainos sportininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius