Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyla didelė grėsmė, kad karas Gazoje persimes į Libaną ir už jo ribų

Izraelio ir Libano pasienyje stiprėjantys smūgiai ir atsakomieji veiksmai kelia baimę, kad Izraelis gali atsidurti naujame fronte, nors jo kovotojai, vykdydami kampaniją, kuria siekiama sunaikinti „Hamas“, tebėra paskendę kruvinose miesto kovose Gazos Ruože pietuose, skelbia „The Washington Post“.
„Hezbollah“ kovotojai
„Hezbollah“ kovotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį „Hezbollah“ apšaudė šiaurės Izraelį, o tai buvo naujausias iš virtinės Irano remiamų grupuočių išpuolių Artimuosiuose Rytuose prieš Izraelio ir JAV pajėgas.

Šią savaitę „Hezbollah“ į Izraelį paleido dešimtis raketų ir sprogmenų prikrautų dronų, taip pat ir į graikų ortodoksų bažnyčią, kurioje buvo sužeisti du Izraelio krikščionys.

Dronai nusitaikė į Egipto kurortinį Dahabo miestą Sinajaus pusiasalyje – tai jau antras toks incidentas per pastarąjį mėnesį. Prie Izraelio ambasados Indijos sostinėje Naujajame Delyje įvyko sprogimas. Per oro smūgį netoli Sirijos sostinės Damasko žuvo Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpuso aukšto rango karininkas. Grupuotė pažadėjo, kad Izraelis „sumokės“.

„Dabar esame kelio išsišakojime, – trečiadienį sakė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuro atstovas spaudai Eilonas Levy. – Arba „Hezbollah“ atsitraukia nuo Izraelio sienos, kaip numatyta Jungtinių Tautų rezoliucijoje 1701, arba mes patys ją atstumsime.“

„Hezbollah“ ir jos Irano karo vadai įtraukia Libaną į visiškai nereikalingą karą, į karą, kurį pradėjo „Hamas, – sakė E.Levy. – Mūsų regionas nenusipelno platesnio karo.“

Izraelis mato puolimą iš 7 pusių

Izraelio pajėgos prie Libano sienos
Izraelio pajėgos prie Libano sienos

Antradienį gynybos ministras Yoavas Gallantas sakė, kad Izraelis dalyvauja „daugiafrončiame kare“, kuriame šalis buvo puolama iš „septynių zonų“ – Gazos, Vakarų Kranto, Libano, Sirijos, Irako, Jemeno ir Irano – ir atsakė šešiose.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad Izraelis dar nesiėmė veiksmų Jemene, kur Irano remiami husių sukilėliai jau kelias savaites raketomis apšaudo Izraelį ir komercinius laivus jūroje, taip sutrikdydami tarptautinius laivybos maršrutus.

Irano remiami kovotojai Libane ir visame regione suaktyvėjo nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ siautėjo Izraelio bendruomenėse, nužudė apie 1 200 žmonių ir paėmė apie 240 įkaitų.

„Hamas“ bandė įtraukti Libano „Hezbollah“ ir kovotojų grupuotes Vakarų Krante ir visame regione, kad sukeltų regioninį karą, dėl kurio palestiniečių klausimas vėl atsidurtų Artimųjų Rytų diskusijų centre.

Tačiau kai Izraelis smogė Gazos Ruožui, žadėdamas sunaikinti „Hamas“, „Hezbollah“ ne iš karto prisijungė prie kovos. Pasak buvusio saugumo pareigūno Jacques'o Neriah, tai suglumino Izraelio kariuomenę; analitikai stengėsi įvertinti karo parametrus.

„Dabar mes žinome, kad „Hezbollah“ įsitraukė spalio 8 d. ir palaipsniui darėsi vis drąsesnė, kol pasiekė dabartinę padėtį, kai naudoja visus savo ginklus, išskyrus tolimojo nuotolio ginklus“, – sakė J.Neriah, buvęs vyriausiasis Izraelio karinės žvalgybos analitikas ir ministro pirmininko Icchako Rabino patarėjas užsienio politikos klausimais dešimtajame dešimtmetyje.

Evakuoti šimtai tūkstančių

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio pajėgos apšaudė Libano pasienio kaimą
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio pajėgos apšaudė Libano pasienio kaimą

Pastarosiomis savaitėmis Izraelis nuo savo šiaurinės sienos evakavo 70 000 žmonių, be 150 000 žmonių, evakuotų nuo pietinės sienos su Gazos Ruožu. Libane savo namus paliko 120 000 žmonių.

Antradienio vakarą Libano žiniasklaida pranešė, kad trys žmonės žuvo per Izraelio oro antskrydį Bin Džbeile, pietų Libano mieste, kurį Izraelis laiko „Hezbollah“ tvirtove. Australijos žiniasklaida pranešė, kad vienas iš jų buvo Australijos pilietis, kuris lankė savo žmoną, su kuria planavo persikelti į Australiją. Australijos užsienio reikalų ministerija ėmėsi tirti šį incidentą.

Izraelio kariuomenės pareigūnas nepatvirtino, kad tai buvo jų smūgis, tačiau teigė, kad žuvo du kovotojai ir vieno iš jų žmona.

Didėjant įtampai prie šiaurinės Izraelio sienos, vadai plečia operacijas Gazos Ruože ir veržiasi gilyn į anklavo centrą ir pietus. Tačiau daugėja požymių, kad karas taip pat apims Libaną ir galbūt platesnį regioną.

Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad antradienio naktį Gazoje smogė maždaug 200 karinių taikinių, įskaitant Šedžajos rajoną, kur vyko mūšiai tankiai apgyvendintuose kvartaluose, kurie, Izraelio teigimu, buvo smarkiai užminuoti.

Per Izraelio aviacijos smūgį gyvenamajam namui netoli al Amalio ligoninės pietiniame Gazos Ruožo Chan Juniso mieste žuvo mažiausiai 20 žmonių ir dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė Gazos sveikatos ministerija.

IDF iš karto neatsakė į prašymą pateikti komentarą. Vaizdingame vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija, valdanti ligoninę, matyti kruvini vyrai, gulintys ant žemės su suplėšytais drabužiais ir be kūno dalių.

Jungtinės Tautos pranešė, kad daugiau nei ketvirtadalis Gazos gyventojų badauja, o vandens trūkumas ir masinis gyventojų perkėlimas žlungant sveikatos priežiūros sistemai skatina spartų ligų plitimą.

Pasak „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Ashrafo al-Qudros, nuo spalio 7 d. žuvo daugiau kaip 21 100 palestiniečių. Ministerija neskirsto žuvusių civilių ir kovotojų, tačiau manoma, kad dauguma žuvusiųjų yra moterys ir vaikai.

Izraelis mano sunaikinęs 8 000 kovotojų

IDF apskaičiavo, kad žuvo 8 000 kovotojų. Nuo karo pradžios žuvo daugiau kaip 164 Izraelio kariai.

Karas su Libanu neabejotinai padidintų šį skausmą. „Hezbollah“ yra gerai apmokyta, jos arsenalas vertinamas maždaug 150 000 raketų, skelbia „The Washington Post“.

Egiptas ir Kataras siūlo susitarimus dėl Izraelio kampanijos Gazos Ruože sustabdymo arba nutraukimo, galbūt mainais į maždaug 130 įkaitų, vis dar laikomų anklave, paleidimą. Jordanijos karalius Abdullah II ir jo užsienio reikalų ministras trečiadienį atvyko į Kairą aptarti pasiūlymų, kurie, pasak Egipto žiniasklaidos pranešimų, galėtų apimti pastangas sustabdyti palestiniečių perkėlimą, įkurti Palestinos valstybę su sostine Jeruzale ir atkurti regioninį saugumą.

Sigal Vishnetzer iš šiaurės Izraelio Manara kibuco – uždaros karinės zonos, kurioje 86 iš 155 namų buvo sugriauti per mūšius, – sako, kad vienintelis priimtinas rezultatas yra saugumo atkūrimas ir gyventojų sugrįžimas į savo namus.

„Mes žinome, kad po karo grįšime, – Izraelio visuomeniniam transliuotojui Kan sakė S.Vishnetzer. – Tik tikimės, kad skaičiuosime mėnesiais, o ne metais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius