-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos prezidentas pavedė sudaryti naują Vyriausybę buvusiam finansų ministrui Dombrovskiui (atnaujinta 13.09 val.)

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras ketvirtadienį pavedė sudaryti naują Vyriausybę buvusiam finansų ministrui Valdžiui Dombrovskiui, kurį pasiūlė centro dešinioji partija „Naujasis laikas“.
Latvijos prezidentas Valdis Zatlers bendrauja su žiniasklaida po referendumo dėl parlamento paleidimo teisės.
Latvijos prezidentas Valdis Zatleras bendrauja su žiniasklaida. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pavedu Valdžiui Dombrovskiui suformuoti Vyriausybę“, – sakė V.Zatleras.

V.Dombrovskis anksčiau sakė, kad jeigu jam bus pavesta sudaryti naują Vyriausybę, į valdančiąją koaliciją įeis „Naujasis laikas“, Liaudies partija, Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS), „Tėvynei ir Laisvei“, Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas (TL/JLNN) bei Pilietinė sąjunga, o Latvijos pirmosios partijos ir „Latvijos kelio“ susivienijimo (LPP/LK) dalyvavimas joje tebėra atviras, nes NL nenori įtraukti į Vyriausybę ministrų, kurių darbą visuomenė vertina neigiamai – finansų ministro Ačio Slakterio ir susisiekimo ministro Ainaro Šleserio.

Remti V.Dombrovskio kandidatūrą taip pat žada abu partijos „Visuomenė už kitokią politiką“ deputatai – Aigaras Štokenbergas ir Artis Pabrikas.

V.Dombrovskis taip pat buvo kandidatas į premjerus 2007 metų pabaigoje, bet tada prezidentas sudaryti naują Vyriausybę patikėjo Ivarui Guodmaniui, atstovaujančiam LPP/LK susivienijimui. 

1971 metais rugpjūčio 5 dieną Rygoje gimęs V.Dombrovskis turi fizikos magistro ir ekonomikos bakalauro laipsnius, taip pat mokėsi už Latvijos ribų – Vokietijoje ir JAV.

Tai blogiausi iš tų 15 metų, kai Latvijoje užsiimu verslu. Anksčiau šią savaitę agentūrai „Reuters“ sakė 44 metų Aldis Tylenas, kuris užsidirba turistams pardavinėdamas suvenyrus ir trikotažinius marškinėlius.

Dirbti jis pradėjo laborantu Latvijos universiteto Kietojo kūno fizikos institute, 1998 metais buvo priimtas dirbti Latvijos banko pinigų politikos valdyboje, o 2001 metais tapo vyriausiuoju ekonomistu.

Politinėje veikloje pradėjo dalyvauti 2002 metais, kai „Naujojo laiko“ steigiamajame kongrese buvo išrinktas šios partijos valdybos nariu. V.Dombrovskis beveik dvejus metus vadovavo Finansų ministerijai.

2004 metais buvo išrinktas Europos Parlamento deputatu.

Euforija, kuri Latvijoje kilo po įstojimo į Europos Sąjungą, greit išgaravo kilus pasaulinei ekonomikos krizei. Latvija pernai priėmė 7,5 mlrd. eurų (25,9 mlrd. litų) pagalbos paskolą, o praėjusį penktadienį žlugo jos vyriausybė.

„Tai blogiausi iš tų 15 metų, kai Latvijoje užsiimu verslu“, –  anksčiau šią savaitę agentūrai „Reuters“ sakė 44 metų Aldis Tylenas, kuris užsidirba turistams pardavinėdamas suvenyrus ir trikotažinius marškinėlius.

„Yra panašiai kaip ir prieš 10 metų, kai taip pat buvo sunku gauti pinigų ir paskolų“, –  pridūrė jis.

Ekonomistai yra sakę, jog naujajai vyriausybei bus svarbu griežtai laikytis TVF programos, kuri buvo susitarimo dėl finansinės pagalbos sąlyga.

Tačiau V.Dombrovskis yra sakęs, kad nepritaria pensijų mažinimui, nors TVF sako, kad tai yra būtina.

Kompanijos reikalavo, kad vyriausybė dalį paskolos skirtų pramonei skatinti, ir piktinosi ekonomine netvarka šalyje.

Šalies bendrasis vidaus produktas, kurio augimas kelerius metus buvo nusakomas dviženkliais skaičiais, 2009 metais, kaip prognozuojama, sumažės 12 procentų.

Chronišką Latvijos politinį nestabilumą atspindi ir tai, kad metus ir du mėnesius gyvavusi I.Guodmanio koalicija buvo jau 14-oji vyriausybė nuo nepriklausomybės atgavimo 1991 metais.

Liaudies partija (LP) neatmeta galimybės dalyvauti Latvijos vyriausybėje, kurią sudarys ketvirtadienį prezidento Valdžio Zatlerio pasiūlytas Valdis Dombrovskis, bet viskas priklausys nuo derybų su juo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius