-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latviškos partijos tariasi, kaip prie valdžios neprileisti rinkimus laimėjusių rusų

Antrą, trečią ir ketvirtą vietą Latvijos Seimo rinkimuose per savaitgalį vykusius rinkimus užėmusios latviškos partijos derasi dėl galimos koalicijos, o rinkimus laimėjusiam prorusiškam „Santarvės centrui“ greičiausiai teks tenkintis veikla opozicijoje.
Seimo rinkimai Latvijoje
Seimo rinkimai Latvijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip jau pranešta, prorusiškas susivienijimas „Santarvės centras“ 11-ojo šaukimo Seime gavo 31 deputato mandatą, buvusio šalies prezidento Valdžio Zatlero naujai įsteigta Zatlero reformų partija (ZRP) – 22, centro dešinioji partija „Vienybė“ – 20, Nacionalinis aljansas „Viskas – Latvijai“-“Tėvynei ir Laisvei“ ir Judėjimas už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę“ – 14, o Žaliųjų ir valstiečių sąjunga – 13 mandatų.

Vertindamas Nacionalinio aljanso galimybes įeiti į būsimą vyriausybę, šios politinės jėgos lyderis Raivis Dzintaras sakė, kad koalicija su „Vienybe“ ir ZRP yra labai reali.

„Po sekmadienio derybų su „Vienybe“ ir ZRP padidėjo nuojauta, kad ši kombinacija labai reali ir įvykdoma, – sakė jis po derybų su ZRP atstovais. – Tai, pasinaudosime mes tuo ar ne, priklauso nuo visų derybų. Kai dėl Nacionalinio aljanso, tai mes esame tvirtai pasiryžę dirbti vyriausybėje.“

Į klausimą, ar turi konservatyvus Nacionalinis aljansas „raudonų linijų“, jis atsakė, kad prioritetai tebėra stiprinti latvių kalbos vaidmenį visuomenėje, mažinti pinigų vaidmenį politikoje ir vykdyti labiau teisingą socialinę politiką. R.Dzintaras pridūrė, kad Nacionalinio aljanso koalicija su prorusišku „Santarvės centru“ būtų neteisinga ir valstybei kenksminga.

Savo ruožtu ZRP lyderis, eksprezidentas Valdis Zatleras sakė: „Mes tik pradėjome konsultacijas, ir pirmasis jų ratas nesibaigė. Būsime visiškai atviri – „Santarvės centro“ ekonominė programa gana silpna, ir kažin ar su tokia galima plėtoti ekonomiką.“

Pirmasis derybų ratas teikia optimizmo, nes klausimų, dėl kurių esame vieningi, ratas gana didelis, – sakė buvęs šalies vadovas Valdis ZatlerasSavo ruožtu, Nacionalinio aljanso kandidatas į premjerus Gaidis Bėrzinis sakė: „Kai dėl valstybinės kalbos pozicijų stiprinimo, tai mes jau suradome tam tikrą bendrą nuomonę ir susitarėme, kad tęsime šias derybas.“

Dėl koalicijos branduolio sutarimo dar nėra

„Vienybė“ ir ZRP kol kas nesusitarė dėl būsimos valdančiosios koalicijos branduolio. Tai pasakė abiejų partijų atstovai po sekmadienį vakare įvykusių pirmųjų oficialių derybų.

„Didelių kliūčių mes nematome, ZRP, mūsų nuomone, yra ideologiškai artima partija, mes pasirengę dirbti drauge“, – patikino vienas „Vienybės“ lyderių, dabartinis premjeras Valdis Dombrovskis, pretenduojantis ir toliau likti šiame poste.

„Pirmasis derybų ratas teikia optimizmo, nes klausimų, dėl kurių esame vieningi, ratas gana didelis“, – savo ruožtu sakė V.Zatleras.

Drauge jis pabrėžė, kad nekalbės apie galimus koalicijos modelius tol, kol nesibaigs derybos su kitomis politinėmis jėgomis, kurioms bus atstovaujama naujame Seime.

Nacionaliniam aljansui nepatinka ZRP požiūris į natūralizaciją

„Vienybės“ atstovas V.Dombrovskis po sekmadienį vykusių derybų su Nacionalinio aljanso atstovais sakė, kad ekonomikos ir teisės klausimais abiejų partijų požiūriai į pagrindinius dalykus nesiskiria.

Šios politinės jėgos mano, kad reikia tęsti ir sėkmingai užbaigti stabilizavimo programos vykdymą, kad valstybės biudžeto deficitas neturi viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto ir kad Latvija turi siekti įsivesti eurą.

„Šiais klausimais nesutarimų mes neturime“, – pridūrė V.Dombrovskis.

Teisės klausimais „Vienybės“ ir Nacionalinio aljanso pozicijos taip pat sutampa, taip pat ir nulinės deklaracijos įvedimo, tikrų žiniasklaidos priemonių savininkų išaiškinimo, reikalavimų kandidatams į Kovos su korupcija biuro viršininkus padidinimo ir dėl atviro balsavimo Seime būtinybės.

Nacionalinis aljansas nesutinka su buvusio prezidento įsteigtos ZRP siūlymu paspartinti pilietybės neturinčių asmenų natūralizaciją.Nacionalinio aljanso kandidatas į premjerus G.Bėrzinis patvirtino abiejų partijų politinių programų artumą ir pabrėžė, kad jo politinė jėga nori naujame Seime itin daug dėmesio skirti demografijai ir tėvynainių sugrįžimui į tėvynę.

„Mūsų prioritetas – demografija ir valstybinės kalbos stiprinimas, sakė jis ir pažymėjo, kad Nacionalinis aljansas nesutinka su buvusio prezidento įsteigtos ZRP siūlymu paspartinti pilietybės neturinčių asmenų natūralizaciją.

Tačiau sekmadienį vykusiose derybose šiems klausimams daug dėmesio nebuvo skiriama, nes jose buvo kalbama daugiausia apie ekonomiką ir teisę. Šalys susitarė tęsti derybas šią savaitę.

Balsavusieji už „Vienybę“ nenori matyti naujame Latvijos Seime trijų šios partijos lyderių

Įtakingi „Vienybės“ lyderiai – užsienio reikalų ministras Girtas Valdis Kristovskis ir laikinai einantis teisingumo ministro pareigas Aigaras Štokenbergas – negalės patekti į 11-ojo šaukimo Seimą.

Per šeštadienį vykusį balsavimą Rygoje išsikėlęs G.V.Kristovskis ir Žiemgaloje balotiravęsis A.Štokenbergas gavo tiek „minusų“ balsalapiuose, kad iš pirmų vietų atsidūrė paskutinėse, pranešė sekmadienį Latvijos televizija, remdamasi neoficialia informacija.

Į naująjį Seimą taip pat turėtų nepatekti „Vienybei“ atstovaujanti dabartinė kultūros ministrė Sarmytė Ėlertė, buvusi antroji šios partijos kandidatų į Seimą sąraše, pateiktame Žiemgalos rinkimų apygardoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius