Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkija pradeda naują konkursą dėl karinių sraigtasparnių įsigijimo

Lenkija pirmadienį oficialiai paskelbė naują konkursą dėl 16 karinių sraigtasparnių įsigijimo po kelis mėnesius trukusių derybų su oreivystės milžinėmis „Airbus“, „Lockheed Martin“ ir „Leonardo-Finmeccanica“.
„UH-60 Black Hawk“ sraigtasparnis
„UH-60 Black Hawk“ sraigtasparnis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lenkija Kariuomenė

Šalies gynybos ministerija derybas dėl sraigtasparnių pirkimo pradėjo spalį. Prieš tai ji atšaukė oficialias derybas su prancūzų kompanija „Airbus“ dėl 50 sraigtasparnių „Caracal“ įsigijimo už kelis milijardus eurų. Toks lenkų žingsnis sukėlė įtampą santykiuose su Prancūzija.

„Komitetas, atsakingas už derybas, pirmadienį pakvietė kompanijas pateikti savo pasiūlymus“ dėl aštuonių sraigtasparnių kovai su povandeniniais laivais ir dar aštuonių sraigtasparnių specialiosioms pajėgoms, sakoma ministerijos pranešime.

Po nesutarimų su „Airbus“ dėl „Caracal“ orlaivių įsigijimo, Varšuva paskelbė planuojanti pirkti iš JAV gynybos pramonės milžinės „Lockheed Martin“ mažiausiai 21 amerikiečių sraigtasparnį „Black Hawk“.

Varšuva anksčiau sakė sieksianti įsigyti 50–70 sraigtasparnių, kurie turėtų būti gaminami Lenkijoje ir kitose šalyse.

Varšuva anksčiau sakė sieksianti įsigyti 50–70 sraigtasparnių, kurie turėtų būti gaminami Lenkijoje ir kitose šalyse.

Lenkija sulaukė itin piktos reakcijos iš „Airbus“, nes pernai ji nutraukė derybas dėl šios kompanijos sraigtasparnių „Caracal“ maždaug už 13,5 mlrd. zlotų (3,1 mlrd. eurų).

Bendrovės vykdomasis vadovas Tomas Endersas tvirtino, kad su jo kompanija dar nė viena vyriausybė nėra elgusis taip blogai.

Šis ginčas taip pat sukėlė diplomatinę įtampą tarp Varšuvos ir Paryžiaus, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as atidėjo savo vizitą į Lenkiją.

Nesutariama, kas iš tiesų nutraukė derybas, nes Lenkija dėl to kaltina pačią „Airbus“.

Kaip tvirtina lenkai, nesutarimų kilo dėl „Airbus“ įsipareigojimo sukurti Lenkijoje iki 6 tūkst. naujų darbo vietų – vadinamojo „kompensacinio“ paketo.

Kadangi žlugus deryboms su „Airbus“ beveik iškart iškilo galimas susitarimas su „Lockheed“, imta spėlioti, kad lenkai galbūt buvo pradėję derėtis su amerikiečiais dar prieš nutrūkstant deryboms su prancūzais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius