Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijoje palaidotas buvęs šalies Katalikų Bažnyčios vadovas Jozefas Glempas

Kardinolas Jozefas Glempas, kuris nuo 1981 iki 2009 metų vadovavo Lenkijos Katalikų Bažnyčiai, pirmadienį buvo palaidotas Varšuvos Šv. Jono katedroje, šalia daugiau nei 100 kitų kardinolų ir vyskupų.
Jozefo Glempo laidotuvės
Jozefo Glempo laidotuvės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį trečiadienį po ilgos kovos su vežiu mirusio 83 metų kardinolo laidotuvių apeigoms vadovavo kardinolas Stanislawas Dziwiszas, buvęs ilgametis lenkų kilmės popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius.

Laidotuvėse dalyvavo dabartinis Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis, taip pat „Solidarumo“ judėjimo legenda ir pirmasis pokomunistinės Lenkijos prezidentas Lechas Walesa.

Popiežius Benediktas XVI neseniai gyrė J.Glempą už jo beveik du dešimtmečius trukusį vadovavimą Lenkijos Bažnyčiai permainingu ir neramiu šaliai laikotarpiu, kai 1989 metais iš komunistinio jungo ištrūkusi Lenkija žengė demokratijos ir rinkos ekonomikos keliu.

J.Glempas pasakė įsimintiną kreipimąsi į savo tėvynainius: „Prašau jūsų, net jei turėsiu tai daryti basomis ir atsiklaupęs: nepradėkite žudyti vieni kitų“. 

„Su didžiule išmintimi jis išsprendė daug politinio, socialinio ir religinio lenkų gyvenimo klausimų bei problemų“, – vėliau rašė Benediktas XVI savo laiške Varšuvos arkivyskupui Kazimierzui Nycz.

Keli mėnesiai po J.Glempo paskyrimo vadovauti Lenkijos Katalikų Bažnyčiai, 1981 metų gruodžio 13 dieną, komunistų valdžia su generolu Wojciechu Jaruzelskiu priešakyje įvedė karo padėtį pirmajai Varšuvos pakto šalyse nepriklausomai profesinei sąjungai „Solidarumas“ užgniaužti.

Ir J.Glempas pasakė įsimintiną kreipimąsi į savo tėvynainius: „Prašau jūsų, net jei turėsiu tai daryti basomis ir atsiklaupęs: nepradėkite žudyti vieni kitų“. 

„Tie, kurie mane girdėjo, nebuvo patenkinti ir tikėjosi, kad aš paraginsiu priešintis, – vėliau sakė jis. – Norėjau nuraminti situaciją“.

„Solidarumo“ aktyvistai išjuokė jo taikinamąjį nuostatą ir pavadino jį „draugu Glempu“, tarsi jam įsakinėtų sovietai.

J.Glempas Lenkijos katalikams vadovavo nuo 1981 iki 2004 metų, tuo periodu, kai Bažnyčia vaidino svarbų vaidmenį kovoje su komunizmu ir šaliai grįžtant prie vakarietiško stiliaus demokratijos.
Be to, jis 28 metus iki 2009-ųjų buvo Lenkijos primas.

Antrojo pasaulinio karo metais jis dirbo viename ūkyje, o 1950-aisiais pradėjo savo studijas. Vyskupu jis buvo įšventintas 1979 metais.

J.Glempas 12 metų buvo Lenkijos iškilaus primo, kardinolo Stefano Wyszynskio sekretorius. Popiežius Jonas Paulius II į S.Wyszynskio postą jį paskyrė 1981 metų liepą.

Tačiau neturėdamas tokios charizmos jis sunkiai ieškojo savo vietos šių dviejų Bažnyčios milžinų šešėlyje.

Vėliau, nuo 1989 metų, J.Glempas tarpininkavo tarp komunistų valdžios ir „Solidarumo“, kai Rytų Europoje ėmė byrėti komunizmas.

Demokratine tapusioje Lenkijoje J.Glempas stiprino Katalikų Bažnyčios pozicijas – jis pasiekė, kad mokyklose būtų įvestas religinis švietimas, legalizuotos santuokos bažnyčioje ir uždrausti abortai

Drauge su Jonu Pauliumi II jis pakeitė ilgai gyvavusią Katalikų Bažnyčios nuostatą nepasitikėti žydais, o jubiliejiniais 2000 Šventaisiais metais apgailestavo, kad į antisemitinius incidentus žiūrima pro pirštus ir kad kai kuriems lenkų kunigams trūksta pagarbos kitoms religijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius