Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijoje prasideda karas dėl kryžių

Lenkijos Svinoujscio valsčiaus tarybos narys Leslawas Maciejewskis kreipėsi į teismą dėl to, kad savivaldybės posėdžių salėje kabo kryžius, esą žeidžiantis jo orumą, rašo dienraštis „Rzeczpospolita“.
Kryžius
Kryžius / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Tuo tarpu Svinoujscio meras Januszas Zmurkiewiczius pareiškė, kad kryžiaus nukabinti neketina, o jo poziciją palaikė daugelis kitų valsčiaus tarybos deputatų.

Šis konfliktas rodo, kad Lenkijos, kuri laikoma viena iš labiausiai katalikiškų šalių Europoje, taip pat neaplenkė pastaruoju metu įsiliepsnoję ginčai dėl religinių simbolių viešose erdvėse.

Civilinis Ščecino miesto teismas L.Maciejewskio skundą priėmė. Šis pareigūnas pareikalavo kryžių nukabinti ne tik Tarybos posėdžių salėje, bet pašalinti juos iš visų savivaldybės patalpų ir mero kabineto.

J.Maciejewskis pripažįsta, kad yra krikštytas ir vaikystėje buvo ugdomas pagal katalikiškas tradicijas, tačiau tvirtina, jog jo pasaulėžiūra pasikeitė.

Kovoti su religiniais simboliais viešose erdvėse jį paakino Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas dėl kryžių pašalinimo iš Italijos mokyklų.

„Rzeczpospolita“ cituoja vieną sociologą, kuris sakė, jog toks J.Maciejewskio žingsnis gali paskatinti kitus Lenkijos gyventojus imtis panašių veiksmų.

Neseniai grupė vienos Vroclavo miesto mokyklos moksleivių pareikalavo nukabinti klasėje kabantį kryžių. Moksleiviai argumentavo, kad kryžius diskriminuoja kitas religijas ir žeidžia jų religinius įsitikinimus. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius