Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lenkijos moterys neketina nusileisti prieš siūlymus griežtinti įstatymą dėl abortų

Tūkstančiai Lenkijos moterų pirmadienį išėjo į gatves protestuoti prieš naujus siūlymus griežtinti šios katalikiškos šalies abortų įstatymą, kuris ir dabar yra vienas griežčiausių Europoje.
Lenkių protestas
Lenkių protestas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Per antrąją „Moterų streiko“ kampaniją juodai apsirengusios protestuotojos, nešdamos skėčius, mojavo plakatais, kuriais protestavo prieš „Bažnyčios kišimąsi į politiką“ ir „moterų teisių pažeidimą“.

„Kovojame už sekuliarią valstybę, teisę į kontracepciją, vienodą užmokestį vyrams ir moterims bei daugelį kitų dalykų“, – naujienų agentūrai AFP sakė protesto organizatorė Varšuvoje Kamila Majer.

„Dabar Bažnyčia kišasi į politiką ir teisę. Ji šantažuoja partijas ir kišasi į dalykus, kurie jai turėtų nerūpėti“, – naujienų agentūrai AFP sakė kita organizatorė Bozena Przyluska.

Pirmasis streikas vyko spalio 3-iąją dieną, buvo užfiksuota, kad į Lenkijos gatves išėjo 100 tūkst. moterų. Jos protestavo prieš siūlymus uždrausti nėštumo nutraukimą beveik visais atvejais.

Prieštaringų vertinimų sulaukęs įstatymo projektas, parengtas piliečių iniciatyva ir pateiktas valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), numatė leisti nutraukti nėštumą tik tuo atveju, kai kyla pavojus moters gyvybei.

Be to, abortą pasidariusioms moterims pagal šį teisės aktą būtų grėsęs laisvės atėmimas, nors teisėjams buvo numatyta teisė neskirti tokios bausmės.

Lenkijos parlamentas po kilusių protestų atmetė minėtą projektą, tačiau PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis vėliau pareiškė, kad jo partija vis dar tikisi sugriežtinti šalyje galiojančius abortų įstatymus.

„Sieksime, kad net sudėtingi nėštumai, kai vaikas neabejotinai mirs arba bus smarkiai apsigimęs, baigtųsi gimdymu, kad kūdikis galėtų būti pakrikštytas, palaidotas ir turėtų vardą“, – Lenkijos naujienų agentūrai PAP sakė jis.

Moterų teisių gynėja Aleksandra Sekula pareiškė, kad reikia, jog protestai tęstųsi.

„Sugebėjome sunaikinti absurdišką iniciatyvą, todėl visoje šalyje kilo įtampa. Tačiau dabar aišku, kad vyriausybė gali išleisti naują įstatymą, galbūt mažiau absurdišką, tačiau vis tiek nepriimtiną“, – sakė ji AFP.

VIDEO: Lenkijoje ketinimais visiškai drausti abortus nepatenkintos moterys streikuoja

Dabar galiojantis įstatymas, kuris buvo priimtas 1993-iaisiais, draudžia nutraukti nėštumą, išskyrus atvejus, kai pastojama po išprievartavimo, nėštumas kelia grėsmę moters sveikatai, arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Anksčiau šį mėnesį savaitraščio „Newsweek Polska“ paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad 74 proc. lenkų nori, jog liktų dabartinis įstatymas.

Be legalių abortų Lenkijoje, turinčioje 38 mln. gyventojų, dar apie 100–150 tūkst. moterų kasmet ryžtasi nelegaliai nutraukti savo nėštumą užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius