Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidentas ir jo varžovas susitiko paskutiniuose rinkimų kampanijos debatuose

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis ir jo varžovas įtemptoje rinkimų kampanijoje Andrzejus Duda ketvirtadienį susitiko paskutiniuose debatuose prieš antrąjį balsavimo ratą.
Kandidatų į prezidento postą debatai Lenkijoje.
Kandidatų į prezidento postą debatai Lenkijoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pasirodymas buvo paskutinė galimybė kandidatams mėginti palenkti rinkėjus prieš sekmadienį vyksiantį balsavimą, kuriame proeuropietiškų pažiūrų B.Komorowskis susigrums su 43 metų teisininku ir Europos Parlamento nariu, susijusio su nacionalistine ir populistine partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

Apklausos rodo, kad abiejų kandidatų galimybės apylygės. Vieni viešosios nuomonės tyrimai pergalę mažu balsų skirtumu pranašauja A.Dudai, o kiti – B.Komorowskiui.

62 metų B.Komorowskis buvo populiarus prezidentas, todėl tikėtasi, kad jis bus lengvai perrinktas. Tačiau po A.Dudos stipraus pasirodymo per pirmąjį rinkimų ratą gegužės 10 dieną teko organizuoti antrąjį balsavimą, o rinkimų kampanija atskleidė didėjantį nusivylimą jau seniai vadovaujančia partija „Pilietinė platforma“ (PO), su kuria yra susijęs dabartinis prezidentas.

Ketvirtadienį vykusių debatų pradžioje B.Duda priėjo prie B.Komorowskio ir ant jo tribūnos padėjo PO vėliavėlę, taip primindamas rinkėjams jo ryšius su partija, kurią daugelis kaltina vykdžius politiką, privertusią daug jaunų lenkų emigruoti ir ieškoti užsienyje geresnio darbo bei gyvenimo.

Aiškiai suirzęs B.Komorowskis, kuris oficialiai pasitraukė iš Pilietinės platformos, kai 2010 metais tapo prezidentu, perdavė tą vėliavėlę debatų vedėjui, sakydamas, kad „prezidentas privalo būti nešališkas ir turėti sąžinę“.

Aiškiai suirzęs B.Komorowskis, kuris oficialiai pasitraukė iš Pilietinės platformos, kai 2010 metais tapo prezidentu, perdavė tą vėliavėlę debatų vedėjui, sakydamas, kad „prezidentas privalo būti nešališkas ir turėti sąžinę“.

Per tolesnes 70 minučių abu kandidatai – neretai piktu tonu – dėstė savo požiūrį į svarbius klausimus, tokius kaip atlyginimai ir pensijos, įtempti santykiai su stiprėjančia Rusija arba galimybė Lenkijai priimti nuo smurto Sirijoje bėgančius krikščionis.

A.Duda stengėsi diskredituoti B.Komorowskį, kuris savo ruožtu stengėsi pabrėžti, kad jo varžovas ir jį palaikanti konservatyvi PiS yra atsilikę nuo šiuolaikiško gyvenimo, ne kartą pavadindamas juos „viduramžiškais“.

Analitikų nuomonės išsiskyrė, vertinant ketvirtadienį vykusius kandidatų debatus, kuriuos transliavo komercinė naujienų televizija TVN station.

„Šie debatai bus naudingi Dudai, – sakė naujienų agentūrai AFP politologas Mikolajus Czesnikas. – Jis atsigręžė į nusivylusius, puikiai žinodamas, kad svarbiausia palenkti kelis šimtus tūkstančių neapsisprendusių rinkėjų.“

Tuo tarpu Lenkijos mokslų akademijos analitikas Radoslawas Markowskis sakė AFP manantis, kad „Komorowskis šiek tiek pirmavo“, pridūręs, jog dabartiniam prezidentui „pavyko įtikinti neapsisprendusius“.

„Tačiau neįmanoma prognozuoti, kuris kandidatas laimės sekmadienį – varžybos bus labai įtemptos“, – pažymėjo R.Markowskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius