-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos prezidento rinkimus laimėjus Komorowskiui, pagrindinis dėmesys krypsta į reformas (nuotraukos)

Lenkijos prezidento rinkimus nedidele persvara laimėjo nuosaikių konservatoriškų pažiūrų Bronislawas Komorowskis ir tai padidino spaudimą premjero Donaldo Tusko Vyriausybei imtis ekonominių reformų.
Bronislawas Komorowskis
Bronislawas Komorowskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Komorowskis per sekmadienio balsavimą surinko 52,6 proc. balsų, rodo rezultatai, gauti suskaičiavus 95 proc. balsalapių. B.Komorowskis šiuos rinkimus laimėjo, nors jo varžovas Jaroslawas Kaczynskis pasirodė daug geriau nei tikėtasi.

58 metų istorikas, aristokratas ir buvęs antikomunistų aktyvistas prezidentu turi būti prisaikdintas rugpjūčio viduryje. Šis ramiai kalbantis penkių jau suaugusių vaikų tėvas taps ketvirtuoju demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu, 1989 metais žlugus komunizmui.

Tokie rinkimų rezultatai yra pergalė jaunesniajai Šiaurės ir Vakarų Lenkijos miestiečių klasei, kuri pastaruosius 20 metų klestėjo ir kuri šalies ateitį sieja su tolesne integracija į Europos Sąjungą (ES), rinkos liberalizavimu ir susitaikymu su Vokietija bei Rusija.

J.Kaczynskis, kuris vadovauja pagrindinei dešiniosios pakraipos opozicinei partijai ir siekė prezidento poste pakeisti brolį dvynį Lechą, žuvusį per lėktuvo katastrofą balandžio mėnesį, gavo 47,4 proc. balsų.

Veiks atsargiai

Kadangi B.Komorowskis yra D.Tusko valdančiosios Pilietinės platformos (PO) narys, Vyriausybei nebereikia jaudintis dėl galimų prezidento sprendimų vetuoti jos įstatymų projektus. Be to, ministrų kabinetas tikriausiai galės laisviau vykdyti savo fiskalinius planus, į kuriuos įtrauktas ir išlaidų mažinimas.

Tačiau analitikai sako, kad netikėtas prezidento rinkimų kovos atkaklumas, planuojami vietos rinkimai ir 2011-ųjų parlamento rinkimai gali priversti D.Tuską veikti atsargiai.

„(Komorowskio pergalė) rinkai yra teigiama, – laiške savo klientams rašė „Goldman Sachs“. – Tačiau šios reformos, vis labiau panašu, neįvyks greitai, nes artėja vietos ir parlamento rinkimai.“

Lenkijoje Vyriausybė nustato politiką, bet prezidentas gali siūlyti ir vetuoti įstatymus, skirti svarbius valstybės pareigūnus ir tarti žodį užsienio bei saugumo politikos klausimais. Lechas Kaczynskis vetavo nemažai D.Tusko pateiktų įstatymo projektų.

„Dabar turite visą valdžią. Parodykite mums, ką galite padaryti“, – pirmajame puslapyje skelbia populiariausias Lenkijos dienraštis „Fakt“, kreipdamasis į D.Tusko PO.

Būtinybė vykdyti reformas

Kiti laikraščiai ragina PO vykdyti žadėtas reformas. „Gazeta Wyborcza“ nurodo, kad D.Tuskas pralaimės kitais metais vyksiančius parlamento rinkimus, jei to nepadarys.

Lenkija, didžiausia komunistinę praeitį turinti Europos Sąjungos (ES) narė, buvo vienintelė pernai recesijos išvengusi ekonomika 27 valstybių bloke, tačiau didelis sulėtėjimas smarkiai sumažino pajamas iš mokesčių, o biudžeto deficitas padidėjo iki 7 proc. bendrojo vidaus produkto.

Valstybės skola, nors ir maža, palyginti su Vakarų Europos standartais, artėja prie 55 proc. BVP slenksčio, kurį peržengus pagal įstatymą tektų skausmingai mažinti išlaidas.

Sekmadienį vakare D.Tuskas žadėjo tęsti savo planus dėl valstybės išlaidų stabdymo. Jo finansų ministras Jacekas Rostowskis sakė, kad dabar itin svarbu apdairus 2011 metų biudžetas.

„Norime leisti pinigus protingai, o tam reikės politikų ir piliečių paramos. Prašysiu savo politinių partnerių ir parlamento padėti įvesti tam tikrą discipliną mūsų valstybės finansų (srityje)“, – žurnalistams sakė D.Tuskas.

Nors PO nebereikės baimintis prezidento veto, ji reformų kelyje susiduria su kitomis kliūtimis. Ji yra sudariusi koaliciją su nedidele Valstiečių partija, kuri nepritaria bet kokiam kėsinimuisi į ūkininkų bei kitų profesinių grupių pensijų privilegijas.

B.Komorowskio išrinkimas penkerių metų kadencijai bus sveikinamas kitose ES sostinėse ir Maskvoje, nes šis politikas remia D.Tusko pastangas gerinti užsienio ryšius, kurie buvo įtempti 2006–2007 metais, kai premjero pareigas ėjo J.Kaczynskis.

„Komorowskio pergalė yra geras ženklas Lenkijai ir Europai. Jo prezidentavimas sudarys sąlygas Lenkijai integruotis į Europos Sąjungą“, – sakė Kazimierzas Kikas iš Kelcų universiteto.

Puiki repeticija

Sekmadienį vakare pripažindamas savo pralaimėjimą J.Kaczynskis šalininkams sakė, kad geras jo rezultatas yra geras ženklas prieš rudenį vyksiančius vietos valdžios rinkimus ir kitais metais vyksiančius parlamento rinkimus, kuriuos Lenkija surengs tuo metu, kai pirmininkaus visai ES.

„Mes turime juos laimėti ir laimėsime“, – sakė jis.

J.Kaczynskio šalininkai buvo nusivylę. „Taip neturėtų būti!“ – su ašaromis akyse žurnalistams sakė rūpybos darbuotoja Mariola Kupiec.

Ji buvo ką tik padėjusi žvakutę prie prezidentūros rūmų Varšuvoje, skirtą žuvusiam prezidentui L.Kaczynskiui ir jo žmonai Mariai atminti.

„Laimėsime kitais metais“, – sakė M.Kupiec.

J.Kaczynskis taip pat žvelgė į ateitį. „Tai buvo puiki repeticija“, – šalininkams pasakė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius