-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos vokietis piktinasi valdžios reikalavimais norintiems mokytis etninių mažumų kalbomis

Lenkijoje norintys mokytis etninių mažumų kalbų moksleiviai turi pateikti specialią deklaraciją, nes priešingu atveju mokiniui nebus skiriama atitinkama dotacija, rašo dienraštis „Nasz Dziennik“, remdamasis vieno savo skaitytojo iš Opolės vaivadijos, kurioje gyvena daug etninių vokiečių, informacija.
Mokykla
Mokykla / Photos.com nuotr.

Skaitytojas savo laiške dienraščiui rašo, kad moksleiviams, nepateikusiems deklaracijos, jog jų protėvių kalba yra vokiečių, neleidžiama lankyti vokiečių kalbos pamokų.

„Iškėliau šį klausimą, stebėdamas, kaip Lietuva elgiasi su savaisiais lenkais ten, ir kaip traktuojami vokiečiai čia. Kiek žinau, tokias deklaracijas kai kurie tėvai pasirašo spaudžiami mokyklos“, – piktinasi skaitytojas.

Tuo tarpu su šiuo incidentu siejamos Jaryšovo mokyklos direktorė Beata Hornung tikina, jog vokiečių kilmės moksleiviai nediskriminuojami ir kad jiems jokių dokumentų pasirašyti nereikia.

Kita vertus, direktorė, kuri taip pat yra vokiečių kalbos mokytoja, nurodė gavusi švietimo priežiūros institucijos instrukciją, kad mokiniai, nepateikę tokios deklaracijos, negali dalyvauti etninių mažumų kalbų pamokose, bet šis potvarkis taikomas tik moksleiviams, pageidaujantiems visus dalykus mokytis savo gimtąja vokiečių kalba. B.Hornung pabrėžė, kad mokytojai neturi teisės versti mokinius pasirašyti kokias nors deklaracijas.

Tuo tarpu regioninio švietimo skyriaus direktorė Michalina Ciapa patvirtino, kad deklaracijos dėl gimtosios kalbos turi būti teikiamos, nes ši sąlyga yra numatyta 1992 metais išleistame Švietimo ministerijos potvarkyje dėl priemonių organizuoti etninių mažumų moksleivių mokymo procesą, kad jie galėtų išsaugoti savo tautinę, etninę ir kalbinę tapatybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius