-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 24 /16:19

Lenkijos vyriausybė siūlys liberalizuoti abortų tvarką

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė, kad jo vyriausybė pasirengusi pateikti svarstyti teisės aktus, kuriais būtų liberalizuotas beveik visiškas abortų draudimas ir sušvelninti apribojimai, taikomi skubiajai kontracepcijai, ankstesnės dešiniųjų vyriausybės paverstai receptiniu vaistu. 
Krzysztof Zatycki / ZUMAPRESS.com
Krzysztof Zatycki / ZUMAPRESS.com

Lenkijoje aštuonerius metus valdant konservatyviai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), buvo apribotos moterų reprodukcinės teisės – apribota galimybė pasidaryti abortą, atlikti apvaisinimą mėgintuvėlyje (IVF) ir gauti skubios kontracepcijos priemonių.

Jei D. Tusko vyriausybės siūlomi teisės aktai bus priimti, jie iš esmės pakeistų jos dešiniojo sparno pirmtakės politiką.

Tačiau jos laukia sunki kova parlamente, ir net jei būtų įveikta ši kliūtis, toli gražu neaišku, ar prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), konservatorius, nepritariantis abortams, pasirašytų minimus teisės aktus.

Abortai Lenkijoje, kur dauguma gyventojų yra katalikai, šiuo metu yra legalūs tik tais atvejais, kai nėštumas yra išžaginimo ar incesto pasekmė arba kelia pavojų moters gyvybei ar sveikatai.

„Esame pasirengę artimiausiomis valandomis pateikti parlamentui įstatymo projektą dėl teisėtų ir saugių abortų iki 12 savaitės“, – sakė D. Tuskas žurnalistams.

Kalbėdamas apie prieigą prie skubios kontracepcijos, D. Tuskas sakė, kad „klausimas baigtas svarstyti, įstatymo projektas bus nusiųstas parlamentui“. Pasak jo, pasiūlymu siekiama užtikrinti laisvą skubios kontracepcijos prieigą nuo 15 metų amžiaus.

Parlamento balsavimo dėl šių teisės aktų data nenustatyta.

2023 metų spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose proeuropietiška koalicija perėmė valdžią iš PiS, pažadėjusi liberalizuoti abortų įstatymus šalyje, kurioje šis klausimas pastaraisiais metais sukėlė masinius protestus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius