Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uragano siaubiamoje Floridoje esantis lietuvis: „Pradedu galvoti, ar pamatysiu draugus“

Šimtus gyvybių Haityje nusinešęs uraganas Metju pasiekė ir JAV, Floridos valstijos pakrantę. Kai kur gūsių greitis beveik siekia 210 km per valandą. Floridoje šiuo metu gyvenantis lietuvis Augustinas Navickas teigė, kad valstijoje jaučiamas nerimas, tačiau visi bando gyventi kasdienį gyvenimą.
Uraganas Metju Floridoje
Uraganas Metju Floridoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Įspūdžiai tikrai nėra malonūs, nors nemeluosiu, įdomu, kaip čia kas bus“, – 15min pasakojo A.Navickas.

„Rytų Floridoje dabar galima jausti nerimą ir paniką, o vakaruose žmonės tiesiog laukia potvynių, bet uragano nebijo. Metju vakarų Floridos, Tampos miesto kliudyti neturėtų. Čia slepiuosi ir aš“, – sakė vaikinas.

Masinė evakuacija

Milijonams Floridos, Džordžijos ir Pietų Karolinos gyventojų buvo liepta evakuotis. Automagistralėse eismas buvo nukreiptas vienintele kryptimi, kad žmonės galėtų greičiau pasitraukti iš vietovių, kurioms gresia stichijos pavojus.

Vien Floridoje priskaičiuojama apie 1,5 mln. žmonių, kurie turėtų palikti savo namus dėl saugumo.

„Prognozuojama, kad audros epicentras bus Daitonoje. Aš ten mokausi universitete, kurį uždarė jau trečiadienį. Antradienio vakarą universitetas išplatino laišką, kuriame pranešė, kad universitetas bus uždaromas trečiadienį, ir visi privalo išvykti iki 18 valandos“, – pasakojo A.Navickas.

„Tie, kurie neturėjo kur važiuot, visa šį laiką slepiasi priedangose“, – pridūrė jis.

VIDEO: Vaizdo įraše – pilotų skrydis į uragano Metju akį

A.Navicko teigimu, priedangos yra įvairios: nuo didelių universiteto koncertų rūmų iki vidurinių mokyklų krepšinio salių. Dalis žmonių apsistojo kitų regionų viešbučiuose, kur uraganas neturėtų būti toks stiprus.

„Visi iki vieno bijo, kad po Metju siautėjimo jų namai bus sugriauti. Parduotuvėse rytų pusėje nebėra duonos ir vandens, tuo tarpu vakaruose žmones gyvena lyg niekur nieko. Rytuose degalinėse baiginėjasi kuras, žmonės laukia milžiniškose eilėse. Taip pat tokios vietos kaip „McDonald's“, kurios vienintelės neužsidarė, yra perpildytos žmonių“, – pasakojo Floridoje gyvenantis vaikinas.

„Vakaruose laukiam smarkaus lietaus, bet nieko daugiau. Vakar parduotuvėje nusipirkom maisto kelioms dienoms į priekį, nes jeigu smarkiai lis porą dienų iš eilės, gali būti potvynis“, – teigė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Uraganas Metju Floridoje
„Scanpix“/AP nuotr./Uraganas Metju Floridoje

Bando gyventi kasdieniškai

„Stengiuosi daryti kasdienius darbus ir kasdien pasportuoti, todėl įtampos nejaučiu. Gyvenu kasdienį gyvenimą, vakar buvau kirpykloje, šiandien planuoju eiti į kiną. Truputį didesnis vejas nei įprastai, tikrai negąsdina“, – apie gyvenimą uragano pašonėje pasakojo vaikinas.

„Prisipažinsiu, kadangi Lietuvoje uraganų neturime, smalsumas labai graužia ir dalis manęs net ir norėtų būti truputį arčiau, kad pamatyčiau viską savo akimis“, – prisipažino jis.

A.Navickas labiausiai jaudinasi dėl savo draugų, kurie nusprendė likti uragano talžomoje Daitonoje.

„Turiu draugų, kurie nenorėjo išvykti iš Daitonos, todėl pažiūrėjęs įvairius vaizdo įrašus apie uraganą, pradedu galvoti, ar dar išvis juos pamatysiu“, – nerimavo lietuvis.

„Turiu draugų, kurie nenorėjo išvykti iš Daitonos, todėl pažiūrėjęs įvairius vaizdo įrašus apie uraganą, pradedu galvoti, ar dar išvis juos pamatysiu“, – nerimavo lietuvis.

Per ateinančias dvi paras gyvybei pavojingi potvyniai gresia ištisam JAV pietrytinės pakrantės ruožui nuo Floridos iki Šiaurės Karolinos.

Kai kuriose vietovėse žadama nuo 15 iki 30 cm kritulių, o kai kur jų gali iškristi iki 38 centimetrų.

Prieš pasiekdamas JAV, virš Karibų regiono praūžęs 4-osios kategorijos uraganas Metju Haityje nusinešė per 300 žmonių gyvybių.

Iki šiol Floridoje yra siautę tik keli tokio stiprumo uraganai, o nuo 1898 metų dar nė viena audra negrasino atsidurti taip toli šiaurėje ir smogti Džordžijos bei kitoms valstijoms pietrytinėje JAV pakrantėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius