-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalūs kadrai: lietuvis užfiksavo nudistų surengtą avino egzekuciją Aušvice

Lietuvis vaizdo įraše užfiksavo vieną iš absurdiškiausių pastarojo metų įvykių – pasaulį sukrėtusią 11-os nudistų surengtą avino egzekuciją Aušvico mirties stovykloje. Pradžioje lyg nekaltas vaidinimas atrodžiusi akcija netrukus pavirto makabrišku gyvūno kankinimu. Unikalūs niekur neviešinti vaizdai pateikti išskirtinai 15min.
Aušvico koncentracijos stovykloje
Aušvico koncentracijos stovykloje / 15min skaitytojo nuotr.

Jau buvo pranešta, kad 20-27 metų amžiaus lenkai, baltarusiai ir vokietis buvusioje nacių koncentracijos stovykloje prie pagrindinio įėjimo išsirengę nuogai nudūrė aviną. Lenkijos prokurorai šeštadienį pranešė, kad 11 asmenų grupei pateikė kaltinimus.

Beprecedentis pasirodymas prie vartų, ant kurių pakabintas užrašas „Darbas išlaisvina“ („Arbeit macht frei“ – vok.), pasirodo, buvo kvietimas „dėl taikos pasaulyje“. Taip pat pasirodymas vadinamas ir protestu prieš konfliktą Ukrainoje.

Septyni vyrai ir keturios moterys, kurių amžius svyruoja nuo 20 iki 27 metų, ant vartų taip pat pakabino iškabą su raudonu užrašu „meilė“, kartu susirakino grandinėmis. Savo pasirodymą filmavo dronu.

Nudistams pateikti kaltinimai dėl paminklo išniekinimo, Lenkijos PAP naujienų agentūrai nurodė prokuroras Mariuszas Slomka. Aviną nužudęs vyras papildomai bus apkaltintas remiantis gyvūnų apsaugą reglamentuojančiais įstatymais, jam gali būti skirta laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų.

Lietuvis buvo šokiruotas

15min skaitytojas, sudalyvavęs makabriškoje scenoje, sutiko pasidalinti savo įspūdžiais, tačiau nenorėjo viešinti savo vardo ir pavardės.

„Į Lenkiją su kolega važiavome verslo reikalais. Buvome netoli Osvencimo vietovės, todėl sugalvojome aplankyti koncentracijos stovyklą. Tokia vieta yra įdomi pamatyti kiekvienam. Stovykloje pasivaikščiojom maždaug porą valandų, ten daug į ką yra žiūrėti, daug bendrabučių su ekspozicijomis. Baigus ekskursiją pasukome pagrindinių vartų link“, – teigia liudininkas.

Besibaigianti ekskursija tuomet pakrypo netikėta linkme.

„Prie pagrindinių vartų, ant kurių užrašyta „Darbas išlaisvina“, kelią užblokavo būrelis, galbūt apie dešimt, žmonių. Jie išsirengė nuogai ir pradėjo giedoti kažkokią giesmę. Berods, angliškai. Kažkas šone susprogdino dūminę granatą, pradėjo dūmai kilti. Tuo pačiu sprogdino petardas vieną po kitos. Sproginėjo tos petardos, dūmai, dar šaukė tie visi protestantai „mes neturim priešų“ angliškai ar kažkaip panašiai“, – vaidinimo pradžią atpasakojo 15min skaitytojas.

Tačiau „fejerverkų“ nepakako.

„Iš kažkur jie išsivedė avį ar aviną, juodą. Vienas iš dalyvių, išsirengęs nuogai, pasiėmė peilį ir juo pradėjo aviną badyti. Viskas įvyko labai staigiai. Tuomet pamatė apsauga, atbėgo vienas apsaugininkas, antras. Jie šoko prie to, kuris buvo su peiliu. Nepamenu, ar peilį jis pats numetė, ar atėmė apsaugininkai. Vienas iš nuogalių pasilipęs ant iškabos, kur parašyta „Darbas išlaisvina“, dar pakabino vėliavą. Žodis „Meilė“ buvo užrašyta, su raudonais dažais gal išpurkšta“, – teigia liudininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aušvice praėjus 72 metams po išvadavimo apsilankė buvę kaliniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aušvice praėjus 72 metams po išvadavimo apsilankė buvę kaliniai

Anot jo, „natūralistai“ dar bandė grandinėmis prisirakinti prie vartų, tačiau jiems nepavyko, kadangi apsauga pradėjo juos blaškyti.

Išsigando galimo teroro akto

Pasak liudininko, įvykis, pradžioje atrodęs kaip nekaltas ir galbūt suplanuotas vaidinimas, greitai pavirto grėsmę keliančiu išsišokimu.

„Mes stovėjome arti, gal per 10-15 metrų nuo to. Pradžioje kažkaip baisu neatrodė ir įtarimų nekilo. Atrodė, kad gal tai koks vaidinimas. Tačiau kai pamatėme, kad apsauga pradėjo bėgti, kad išsitraukė avį ir pradėjo badyti, supratome, kad čia nėra gerai. Pagalvojome, kad jie gali turėti ir kokią bombą ar granatą, gal šaunamąjį ginklą. Dėl to pasišalinome ir iki galo nebežiūrėjome“, – sako liudininkas.

Jis teigė filmavęs avino egzekuciją, nors muziejaus teritorijoje to daryti negalima.

„Vaizdo įraše girdisi keiksmažodžių, bet tokia jau mūsų reakcija buvo“, – atsidūsta pašnekovas.

VIDEO: Unikalūs kadrai: lietuvis nufilmavo Aušvice nudistų surengtą avino egzekuciją

Aušvico koncentracijos stovykloje buvo nužudyta maždaug milijonas žydų, daugiau nei 100 tūkst. ne žydų tautybės žmonių. 232 tūkst. aukų šioje stovykloje buvo vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius