-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lytine prievarta kaltinamo TVF vadovo teismo procesas galimai priklausys nuo incidento įvykių eigos ir DNR tyrimų

Niekas neginčija, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Dominique'as Straussas-Kahnas praeitą šeštadienį apie vidurdienį paskubomis išvyko iš prabangaus viešbučio Manhatane, tačiau kyla klausimas, ar jis spruko iš nusikaltimo vietos, ar baiminosi pavėluoti sutartų pietų?
Dominique'as Straussas-Kahnas
Dominique'as Straussas-Kahnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios iš esmės skirtingos versijos atspindi priešpriešą tarp Niujorko prokurorų ir aukšto lygio advokatų, ginančių D.Straussą-Kahną, kuris taip pat yra įtakingas Prancūzijos politikas, kuris yra kaltinamas mėginęs išžaginti viešbučio kambarinę.

Pirmadienį vykusiame teismo posėdyje, kuriame buvo atmestas prašymas paleisti kaltinamąjį už užstatą, D.Strausso-Kahno advokatas Benjaminas Brafmanas suteikė progą užmesti akį į jo tikėtiną strategiją per būsimą teismą: gynėjas šaipėsi iš „netikslumų“ oficialioje įvykių versijoje, jog TVF vadovas mėgino išžaginti moterį ir vėliau spruko iš nusikaltimo vietos.

Pasak policijos ir prokurorų, kambarinė įžengė į J.Strausso-Kahno apartamentus netoli Taimso aikštės esančio viešbučio „Sofitel“ 28-ame aukšte, kuriuose nakvynė kainuoja 3 tūkst. dolerių (7,3 tūkst. litų), ir buvo siaubingai priblokšta, kai ją užpuolė nuogas vyriškis.

Policija iš pradžių nurodė, kad šis incidentas įvyko apie 13 val. 30 min. vietos laiku, tačiau dabar pareigūnai teigia, kad visa tai nutiko apie vidurdienį.

Pasak prokurorų, vėliau žilaplaukis D.Straussas-Kahnas, kuris iki šiol buvo laikomas vienu iš pagrindinių pretendentų į Prancūzijos prezidento postą, skubiai išvyko į Johno F.Kennedy oro uostą ir įsėdo į oro bendrovės „Air France“ lėktuvą. Tačiau jam nepavyko ištrūkti iš JAV teisėsaugos rankų: likus dešimčiai minučių iki skrydžio pareigūnai išsivedė TVF vadovą iš lainerio pirmosios klasės salono.

Prokuroras Johnas McConnellis sakė teismui, jog peržiūrėjus filmuotą medžiagą susidaro įspūdis, kad D.Straussas-Kahnas „labai skubėjo“. Atsižvelgdama į pateiktą įvykių seką, teisėja Melissa Jackson atsisakė paleisti kaltinamąjį už užstatą, įtardama, kad jis gali mėginti pabėgti.

Tuo tarpu B.Brafmanas pateikė alternatyvų scenarijų, kuris stulbinamai skiriasi nuo oficialaus.

„Skubėjimo priežastis buvo ta, jog jis buvo susitaręs susitikti pietų“, – pareiškė iškilus advokatas, anksčiau atstovavęs popmuzikos superžvaigždei Michaelui Jacksonui ir hiphopo muzikos magnatui Jay-Z.

Pareiškęs, kad suplanuotų pietų partneris patvirtins TVF vadovo alibį, B.Brafmanas metė kitą kozirį: anot advokato, jo kliento skrydis „Air France“ lėktuvu buvo seniai suplanuotas ir niekaip negali būti laikomas mėginimu skubiai pasprukti.

„Teorija, kad jis pabėgo iš viešbučio ir išskubėjo į oro uostą sprukdamas yra paprasčiausiai neteisinga“, – pabrėžė B.Brafmanas.

Jeigu tiesa, kad D.Straussas-Kahnas nerodė jokių panikos ženklų ir nemėgino pabėgti po vidurdienio, šie faktai „neatitinka logikos ir kaltės jausmo“, pridūrė jis.

Tačiau net jeigu B.Brafmanui pavyks pateikti įtikinamą jo kliento veiksmų po įtariamo nusikaltimo versiją, nėra garantijos, kad ji paneigs įtarimus dėl J.Strausso-Kahno veiksmų viešbučio kambaryje.

Prokurorai užsiminė veikiausiai rasiantys svarių įrodymų. Policija užfiksavo nukentėjusios moters parodymus, o teismo medicinos pareigūnai apžiūrėjo D.Straussą-Kahną, ieškodami DNR pėdsakų arba kitų fizinių mėginimo išžaginti arba grumtynių įrodymų.

„Nukentėjusioji pateigė labai stiprių detalių“, – pabrėžė J.McConnellis. Galimos lytinės prievartos pėdsakų tyrimas „atitinka jos pasakojimus“, o viešbučio kambaryje atlikta krata rodo, kad „gali būti teismo ekspertizės įrodymų, patvirtinančių nukentėjusiosios versiją“.

DNR pėdsakai ir kiti įtikinami fiziniai įrodymai gali įklampinti D.Straussą-Kahną, tačiau kol kas jo gynėjai neatrodė nors kiek dėl to būgštaujantys.

Niujorko teisės mokyklos profesorius Frankas Bressas pažymėjo, kad B.Brafmanas yra „labai geras“ advokatas ir kad jo teisininkų komanda neabejotinai sudėliojo įvykių versiją, „kuri dirba jų naudai. Priešingu atveju jie nebūtų taip viešai jos afišavę“.

J.Strausso-Kahno bylos baigtis gali priklausyti ne vien nuo galimai nepaneigiamų fizinių įkalčių, atitinkančių kambarinės parodymus, bet ir nuo prisiekusiųjų požiūrio. Pastarųjų komisiją sudaro daugiausiai darbininkai, atstovaujantys įvairioms etninėms grupėms.

„Ši byla sudėtinga dėl savo viešumo, – pabrėžė F.Bressas. – Tai atrodys kaip klasikinis atvejis: turtingas baltaodis siekia pasinaudoti jauna imigrante. Tačiau geras advokatas, toks kaip Brafmanas, padarys viską ką gali prieš teismą ir nagrinėjant bylą, kad aiškiai pademonstruotų, jog tokių stereotipų taikyti negalima“.

Kiti nenuspėjami veiksniai yra kambarinės parodymai ir jų patikimumas.

„Neįmanoma žinoti, kaip viskas pasisuks“, – pridūrė F.Bressas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius