-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maroko karalius žada didelio masto konstitucines reformas

Maroko karalius Mohammedas VI trečiadienį pažadėjo įgyvendinti didelio masto konstitucinę reformą ir suteikti realius valdžios įgaliojimus ministrui pirmininkui, kuris bus renkamas, o ne skiriamas karaliaus.
Maroko karalius Mohammedas VI susitinka su žmonėmis.
Maroko karalius Mohammedas VI susitinka su žmonėmis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mohammedas VI taip pat pažadėjo, jog šalyje atsiras nepriklausoma teisminė valdžia.

Tai buvo pirmoji Mohammedo VI kalba po arabų pasaulį sudrebinusių sukilimų, kurią jis pasakė praėjus mažiau nei mėnesiui, kai Maroke prasidėjo protestai ir imta reikalauti užtikrinti didesnį socialinį teisingumą bei apriboti karaliaus galias.

Savo pirmajame kreipimesi trečiadienį karalius pažadėjo, kad bus parengtas naujos konstitucijos projektas.

„Priėmėme sprendimą įgyvendinti visapusę konstitucinę reformą“, – sakė Mohammedas VI ir pabrėžė „savo tvirtą pasiryžimą duoti smarkų impulsą, kad vyktų dinamiškos ir didesnės reformos“.

Jis įvardijo septynis svarbiausius žingsnius, tarp jų būdą, kaip bus renkamas ministras pirmininkas.

Ministras pirmininkas nebus skiriamas karaliaus, o pasirenkamas iš „politinės partijos, kuri pirmaus rinkimuose“ į parlamentą, narių, sakė Mohammedas VI.

Pasak jo, premjeras turės „realią vykdomąją valdžią“ ir bus „visiškai atsakingas už vyriausybę, viešąjį valdymą... ir už tai, kad būtų vykdoma vyriausybės programa“.

Mohammedas VI pažadėjo „platesnes asmenines ir kolektyvines laisves“, taip pat „žmogaus teisių stiprinimą visais aspektais“, bei kalbėjo apie „norą sukurti nepriklausomą teismų sistemą“.

Tiesiogiai transliuota karaliaus kalba buvo pirmasis jo kreipimasis į tautą nuo tada, kai vasario 20 dieną tūkstančiai žmonių keliuose miestuose dalyvavo demonstracijose.Maroko monarchas paskelbė, jog bus suformuota komisija, kuri rengs konstitucijos pakeitimus ir birželį pristatys jam savo pasiūlymus. Tuomet bus surengtas referendumas, sakė Mohammedas VI , tačiau tikslios plebiscito datos nenurodė.

Tiesiogiai transliuota karaliaus kalba buvo pirmasis jo kreipimasis į tautą nuo tada, kai vasario 20 dieną tūkstančiai žmonių keliuose miestuose dalyvavo demonstracijose, reikalaudami, kad būtų įgyvendintos politinės reformos ir apribotos Mohammedo VI galios.

Vėliau buvo surengta daugiau taikių demonstracijų, įskaitant mitingus sostinėje Rabate ir didžiausiame šalies mieste Kasablankoje. Jauni aktyvistai, siekiantys didesnės demokratijos Maroke, kovo 20 dieną organizuoja naujas demonstracijas, į kurias žmonės kviečiami per socialinį tinklą „Facebook“.

Per neramumus, kurie kilo po vasario 20 dieną vykusių demonstracijų, žuvo šeši žmonės. Penki iš jų sudegė banko pastate, padegtame žmonių, kuriuos pareigūnai pavadino vandalais.

Per smurto proveržį buvo sužeisti dar 128 žmonės, tarp jų 115 saugumo pajėgų narių, o 120 asmenų buvo areštuoti, informavo vidaus reikalų ministerija.

Didžiausios opozicinės Islamo teisingumo ir plėtros partijos (PJD) lyderis Abdelilah Benkirane'as sveikino Mohammedo VI kalbą ir sakė, kad karalius „pozityviai sureagavo į partijų ir jaunimo reikalavimus“.

„Esame kiek nustebę, – sakė jis iš karto po karaliaus kalbos ir sveikino jo „stiprų atsaką“.

„Tai yra atsiribojimas nuo diskredituotos praeities, – sakė politologas Mohamedas Darifas. – Jis (karalius) sutiko su daugelio marokiečių, niekuomet nesiliovusių prašyti institucinių ir politinių reformų, reikalavimais.“

„Šia kalba atsisakoma monarchijos kaip vykdomosios valdžios. Ji nesukuria parlamentinės monarchijos, bet atveria kelia subalansuotai monarchijai, kur galios padalytos tarp karaliaus ir vyriausybės, kuri remiasi į parlamentą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius