-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marse aptikta senovinio ežero pėdsakų

JAV mokslininkai Marso paviršiuje aptiko didelį ir gilų tarpeklį bei paplūdimių pėdsakų, kurie turbūt yra kol kas tvirčiausias įrodymas, kad šios planetos paviršiuje kadaise tyvuliavo vandens ežeras.
Šipoje nuotraukoje matyti mokslininkų atlikta rekonstrukcija, kaip galėjo atrodyti ežeras Marse.
Šitoje nuotraukoje matyti mokslininkų atlikta rekonstrukcija, kaip galėjo atrodyti ežeras Marse. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Marsas

Senovinis ežeras, kuriame vandens tikriausiai buvo ir tada, kai pačios planetos paviršius jau buvo išdžiūvęs, pakurstė mokslininkų viltis rasti įrodymų, kad prieš milijardus metų Marse klestėjo gyvybė.

Kaip pranešė Kolorado universiteto mokslininkai, juos dominantys dariniai buvo nufotografuoti iš palydovo „Mars Reconnaissance Orbiter“.

Vanduo prieš 3,4 mlrd. metų tyvuliavo 200 kvadratinių kilometrų plote, ežero gylis siekė 450 metrų, rodo duomenys, kuriuos mokslininkai paskelbė žurnale „Geophysical Research Letters“.

Nėra abejonių, kad Marse buvo vandens, nes tyrimą atliekantiems robotams jau pavyko rasi planetos paviršiuje ledo. Taip pat yra įrodymų, kad vanduo kartais gali prasiskverbti iš planetos gelmių, bet greitai pradingsta šaltoje ir retoje atmosferoje.

Mokslininkai jau anksčiau Marso paviršiuje matė tai, kas galėjo būti milžiniškų upių ir jūrų krantai, tačiau negalima atmesti tikimybės, kad toks reljefas galėjo susidaryti ir per sausas nuošliaužas.

„Tai pirmasis neužginčijamas įrodymas, kad Marso paviršiuje yra krantų linijų“, – minimo senovinio ežero atradimą komentavo tyrimo vadovas Gaetano Di Achille.

„Identifikavę kranto linijas ir palyginę jas su gautais geologiniais duomenimis galime nustatyti ežero dydį ir apimtį. Iš visko sprendžiant, jis susiformavo prieš maždaug 3,4 mlrd. metų“, – sakė jis.

Vanduo yra pagrindinė sąlyga gyvybei atsirasti ir mokslininkai atkakliai mėgina rasti Marse gyvybės įrodymų. Vandens buvimas planetoje taip pat gali praversti būsimiems tyrėjams iš Žemės.

„Žemėje įvairios deltos ir ežerai yra puikūs ženklai, rodantys praeities gyvenimą, – pažymėjo G.Di Achille. – Jeigu Marse kada nors buvo gyvybė, tai deltos gali padėti atskleisti tą planetos biologinę praeitį.“

„Ne tik šis tyrimas įrodo, jog Marse ilgai buvo ežerų sistema, – mes matome, kad ežeras susiformavo po šilto drėgno laikotarpio, kuris, kaip manome, (tuo metu jau buvo) praėjęs“, – sakė profesoriaus asistentas Brianas Hynekas.

Galimas dalykas, tas ežeras išgaravo arba sušalo staiga pasikeitus klimatui, sakė tyrėjai. Niekas nežino, kodėl Marsas iš šiltos ir drėgnos planetos tapo šalta beore dykuma, kurią matome dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius