Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva kaltina Moldovą represijomis prieš prorusišką opoziciją

Rusija antradienį apkaltino Moldovos proeuropietišką valdančiąją partiją, kad per savaitgalį šalyje vykusius vietos valdžios rinkimus ji vykdė represijų kampaniją prieš opoziciją.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Moldovos provakarietiškos prezidentės Maios Sandu (Majos Sandu) partija rinkimuose užėmė pirmąją vietą, tačiau miestuose, įskaitant sostinę Kišiniovą, jos rezultatai buvo prastesni.

Išaugus įtampai po Rusijos puolimo kaimyninėje Ukrainoje, Moldova paskutinę minutę uždraudė prorusiškai partijai dalyvauti rinkimuose, kilus įtarimams, kad ji naudojosi nelegaliais Maskvos pinigais.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad balsavimas sustiprino opozicinių jėgų pozicijas.

Ji teigė, kad Moldova vykdė precedento neturinčią represijų kampaniją prieš opoziciją, ir apkaltino ją rusakalbių kandidatų diskriminacija.

Tarptautiniai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rinkimų stebėtojai savaitgalį išreiškė susirūpinimą dėl „kišimosi iš užsienio ir plačiai paplitusių įtarimų dėl balsų pirkimo“ Moldovos vietos valdžios rinkimuose.

Savo pareiškime ESBO stebėtojai taip pat pasmerkė „plataus masto vykdomosios valdžios galių panaudojimą per nepaprastąją padėtį, kai paskutinę akimirką buvo uždrausta keliems kandidatams dalyvauti rinkimuose, taip pat daugelio žiniasklaidos priemonių blokavimą“.

Rusija kaltinimus pareiškė praėjus daugiau nei 20 mėnesių nuo jos puolimo Ukrainoje pradžios, kurį lydėjo didžiulis susidorojimas su kitaminčiais šalies viduje.

Iki 1991 metų Sovietų Sąjungai priklausiusi Moldova pernai pateikė paraišką įstoti į Europos Sąjungą ir ne kartą kaltino Rusiją kišimusi.

Europos Komisija trečiadienį parekomendavo valstybėms narėms pradėti oficialias derybas dėl Moldovos narystės bloke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius