-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minos sužeidė du Pietų Korėjos karius, Seulas už tai žada rūstų atsaką Šiaurės Korėjai

Pietų Korėja pirmadienį apkaltino Šiaurės Korėją padėjus sausumos minas, kurios sužalojo du pasienyje patruliavusius karius, o po šio karinę įtampą vėl padidinusio incidento Seulas pažadėjo priversti Pchenjaną sumokėti „rūsčią kainą“.
Korėjos demilitarizuota zona
Korėjos demilitarizuota zona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gynybos ministerija nurodė, kad per praeitą antradienį įvykusį incidentą veikiausiai sprogo trys minos, nuo kurių nukentėjo kariai, patruliavę demilitarizuotoje zonoje (DMZ) – dviejų kilometrų pločio skiriamojoje juostoje palei faktinę abiejų valstybių, kurios oficialiai dar nėra užbaigusios karo, ribą.

„Esame tikri, kad tai buvo Šiaurės Korėjos sausumos minos, padėtos mūsų priešų, prasmukusių per karinę sieną, siekiant žudyti“, – ministerijos atstovas Kim Min-seokas sakė žurnalistams.

Vienam kariui teko amputuoti abi, o kitam – vieną koją.

Pietų Korėjos jungtinio štabų vadų komiteto pranešime sakoma, kad šalies kariuomenė privers Šiaurės Korėją „sumokėti rūsčią kainą, proporcingą įvykdytai provokacijai“.

Pranešime, kuriame šis incidentas vadinamas „nepagrįstu aktu“ ir nepuolimo sutarčių „lengvabūdišku pažeidimu“, Šiaurės Korėja raginama atsiprašyti dėl tos atakos ir nubausti kaltuosius.

Gynybos ministerija atsisakė pakomentuoti, ką reiškia „rūsti kaina“ arba kokios atsakomosios priemonės yra svarstomos.

Pasak analitikų, dėl tokio pobūdžio incidento būtų sunku vertinti, koks atsakas būtų proporcingas.

Gynybos ministerija atsisakė pakomentuoti, ką reiškia „rūsti kaina“ arba kokios atsakomosios priemonės yra svarstomos.

„Vertinant realistiškai, sunku įžvelgti, ką iš tiesų galėtų padaryti Pietų Korėja“, – sakė Seule įsikūrusios Tarptautinės krizių grupės Korėjos ekspertas Danas Pinkstonas.

„Tai nepriimtinas paliaubų sąlygų pažeidimas, bet nenorėtumėt eskaluoti padėties, kad ji taptų nevaldoma. Tai labai sudėtinga“, – D.Pinkstonas sakė naujienų agentūra AFP.

Šiaurės Korėja kol kas neatsakė į kaltinimus, kad jos kariuomenė padėjo tas minas.

Vėliausia tiesioginė ataka prieš Pietų Korėją buvo surengta 2010 metų lapkritį, kai Šiaurės Korėja apšaudė prie ginčijamos jūrinės sienos esančią Jonpjongo salą. Tąsyk žuvo du civiliai ir du kariai.

Pietų Korėja atsakydama apšaudė Šiaurės Korėjos pozicijas, trumpam sukeldama nuogąstavimus, kad gali įsiplieksti didelio masto konfliktas.

Abi valstybės oficialiai tebekariauja, nes 1950–1953 metų Korėjos karas buvo užbaigtas tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius