-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė J. Liebermanas, pirmasis žydas, siekęs JAV viceprezidento posto

Joe Liebermanas (Džo Libermanas), kuris pateko į istoriją kaip pirmasis kurios nors iš didžiųjų JAV partijų kandidatu į viceprezidentus tapęs žydas, o pastaruoju metu vadovavo pastangoms iškelti trečią kandidatą 2024 metų rinkimuose, trečiadienį mirė, pranešė šalies žiniasklaida.
Jose Luis Magana / AP
Jose Luis Magana / AP

J. Liebermanas mirė Niujorke, būdamas 82 metų amžiaus, dėl komplikacijų po nugriuvimo, sakoma JAV žiniasklaidos išplatintame šeimos pareiškime.

Ilgą laiką Senate Konektikutui atstovavęs J. Liebermanas garsėja pirmiausia savo vaidmeniu per vienus labiausiai įtemptų rinkimų JAV istorijoje, kai siekė viceprezidento posto kaip 2000-ųjų prezidento rinkimuose dalyvavusio demokrato Alo Gore'o (Elo Goro) komandos narys.

A. Gore'as dramatiškai pralaimėjo tuometiniam Teksaso gubernatoriui George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui). Rinkimų rezultatus nulėmė ginčijamas balsų skaičiavimas Floridoje ir Aukščiausiojo Teismo sprendimas, galiausiai nulėmęs G. W. Busho pergalę.

J. Liebermanas yra pirmasis žydas, išrinktas kurios nors iš JAV didžiųjų partijų kandidatu tokiuose rinkimuose.

Jis pasižymėjo nepriklausomybe labai susiskaldžiusioje Vašingtono politikos scenoje.

2004 metais J. Liebermanas nesėkmingai siekė tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidentus, o 2008-aisiais jį kaip galimą savo kandidatą į viceprezidentus rimtai svarstė prezidento rinkimuose dalyvavęs respublikonas Johnas McCainas (Džonas Makeinas), galiausiai pralaimėjęs demokratui Barackui Obamai (Barakui Obamai).

J. Liebermanas, kuris nacionalinio saugumo klausimu laikėsi „vanagiškų“ pažiūrų, su daug kuo Demokratų partijoje susipyko dėl paramos 2003 metų invazijai į Iraką. Jis taip pat uoliai rėmė liberalias socialines pažiūras, taip pat ir dėl teisių į ginklą bei abortą.

2006-aisiais J. Liebermanas siekdamas perrinkimo į Senatą pralaimėjo Demokratų partijos pirminius rinkimus, bet vis tiek išlaikė savo vietą Senate – rinkimuose dalyvaudamas kaip nepriklausomas kandidatas.

2023-iaisiais J. Liebermanas sugrįžo į „aukštąją“ politiką kaip vienas labiausiai matomų organizacijos „No Labels“ veidų. Ši politinė organizacija sako norinti suteikti amerikiečiams realų trečią pasirinkimą 2024-ųjų prezidento rinkimuose.

Prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) šalininkai ne kartą perspėjo, kad ši organizacija gali atitraukti dalį demokratų rinkėjų ir taip padėti respublikonui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) lapkritį įvyksiančiuose įtemptuose rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius