Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 16 /10:07

Mirtinas teroro išpuolis Bostono maratone: yra žuvusiųjų, daugybė sužeistų žmonių, kai kuriems jų amputuojamos galūnės

Pirmadienį ties Bostono maratono finišo linija sprogus dviem bomboms žuvo trys žmonės, tarp jų – aštuonerių metų berniukas, skelbia naujienų tarnyba CNN. Kruvino išpuolio metu sužaloti 144 žmonės, 17 yra kritinės būklės.
Savanoriai renka maratono dalyvių daiktus.
Savanoriai renka maratono dalyvių daiktus. / Reuters/Scanpix nuotr.

Sprogimas pasigirdo apie 14.45 val. vietos laiku, praėjus dviem valandoms po to, kai pirmieji bėgikai kirto finišo liniją, o ją šiemet kirto apie 27 tūkst. dalyvių.

Dar pirmadienio vakarą pranešta apie dvi aukas, tačiau netrukus mirė dar vienas nukentėjusysis. Mažiausiai dešimčiai žmonių po sprogimo teko amputuoti galūnes. Gydytojai iš kūnų traukia stiklų bei kitų subyrėjusių ir žmones sužalojusių daiktų nuolaužas. Mažiausiai 8 sužeistieji – vaikai.

Anot medikų, kai kurie dalyviai nukentėjo taip stipriai, jog jiems prireiks kelių operacijų.

Prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad „visi atsakingi asmenys, atsakingos grupės, pajus teisingumo svorį“. Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šiuos išpuolius.

VIDEO: Sprogimas Bostono maratone

Pranešama, kad du sprogimai driokstelėjo greta „Fairmount Copley Plaza“ viešbučio, prie kurio buvo pirmadienį vykusio maratono finišo linija. 

CNN, remdamiesi šaltiniais teisėsaugoje, skelbia, kad sprogmenys buvo pagaminti namų sąlygomis. Jie buvo nedideli, padėti šiukšlių dėžėse. 

Tarsi patranka

Teroristinis sprogimas ties maratono finišo linija sukėlė paniką ir chaosą, dužo langai, į orą kilo dūmai. Sprogimas nuaidėjo pasitinkant bėgikus, kurie įveikė daugiau kaip 40 km.

„Atrodė, tarsi iššovė patranka“, – apie vieną iš sprogimų CNN televizijai sakė liudytojas. Abu sprogimai vienas nuo kito nuaidėjo vos 50 metrų atstumu.

Ties finišo linija maratone dalyvavusios žmonos laukęs gydytojas Allanas Panteris CNN teigė, kad jis stovėjo vos 7–8 metrų atstumu nuo pirmojo sprogimo vietos.

„Ant žemės pamačiau mažiausiai šešis–septynis žmones, – sakė gydytojas, – Jie ir apsaugojo mane nuo sprogimo. Viena moteris žuvo. Vienas vyras neteko abiejų kojų.“

Anot vieno pareigūno, federalinės valdžios institucijos sprogimus Bostono maratone klasifikuoja kaip teroro išpuolį, tačiau neaišku, ar jį surengė užsieniečiai ar vietiniai.

Bėgo ir lietuviai

Bostono maratone dalyvavo ir šeši bėgikai iš Lietuvos. Vienas jų – viešųjų ryšių kompanijos „VRP Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus. Lietuviai finišavo likus valandai iki sprogimų.

Bostono maratonas, tradiciškai vykstantis trečiąjį balandžio pirmadienį, yra pats seniausias maratonas pasaulyje. Šį pirmadienį Bostono maratonas surengtas jau 117 kartą.

1897-aisiais, kai Bostono maratonas buvo surengtas pirmą kartą, prie starto linijos stojo 15 dalyvių. Šiandien Bostono maratonas, kasmet sutraukiantis apie 25 tūkst. dalyvių ir apie 500 tūkst. žiūrovų, laikomas antru pagal svarbą (po amerikietiško futbolo Supertaurės rungtynių) sporto įvykiu JAV.

Beje, būtent Bostono maratone 1975 m. pirmą kartą buvo leista varžytis ir neįgaliesiems su vežimėliais. Oficialiai moterims maratone leista dalyvauti tik 1972 m., nors pirmoji oficialų bėgimo numerį dar 1967 m. gavo Katherine Switzer, kuri užsiregistruodama įrašė tik savo inicialus.

Praėjusiais metais vykusiame maratone kepinant 32 laipsnių karščiui vieną bėgikę ištiko širdies smūgis, o iš viso dėl sveikatos sutrikimų ligoninėje atsidūrė daugiau nei 200 dalyvių.

Bostono maratone dalyvavo ne vienas Lietuvos bėgikas.

Papildyta 7.19 val.: Rasta nesprogusių bombų

Federalinės teisėsaugos pareigūnas CNN teigė, kad abu sprogmenys buvo nedideli, pirmieji testai parodė, kad juose buvo C-4 arba kita aukštos kokybės sprogstamoji medžiaga.

Bostono policijos komisaras Edas Davisas pranešė, kad pareigūnai aptiko dar vieną sprogstamąjį įtaisą, jis buvo išmontuotas. Tuo metu kitas pareigūnas teigė, kad rasti dar du sprogmenys.

Vienas nesprogęs prietaisas rastas netoli sprogimo vietos viešbutyje, kito vieta neatskleidžiama.

Kol kas neaišku, kas galėjo padėti sprogmenis. Anot pareigūnų, prieš maratoną nebuvo jokių žinių apie galimą grėsmę.

Anot E.Daviso, kol kas nesulaikytas nė vienas įtariamasis, tačiau apklausiama daug žmonių.

Tyrėjai įspėjo policiją ieškoti „tamsesnės odos arba juodaodžio vyro“, kalbančio su akcentu. Vyras su juoda kuprine buvo pastebėtas, kai likus penkioms minutėms iki pirmo sprogimo norėjo patekti į riboto naudojimo zoną.

Policija ligoninėje saugo ir vieną Saudo Arabijos pilietį. Tyrėjai kol kas negali pasakyti, ar jis tiesiogiai susijęs su incidentu.

Teigiama, kad naudingos informacijos tyrėjams gali suteikti nesprogusios bombos, ant jų gali būti aptikti pirštų antspaudai, o sprogmens dizainas gali pasufleruoti, kas galėjo juos sukonstruoti. Bus atidžiai nagrinėjami ir sprogusių bombų fragmentai.

Pareigūnams tiriant įvykio vietą aptikta daugybė įtartinų ryšulių, tačiau jie gali priklausyti iš įvykio vietos pabėgusiems maratono dalyviams.

Siaubinga diena

Seniausiame pasaulyje kasmetiniame maratone buvo susirinkę daugybė žiūrovų, palaikančių maratono dalyvius. Per kelias akimirkas šventė virto chaosu.

„Tai siaubinga diena Bostonui, – sakė Masačusetso gubernatorius Devalas Patrickas, – Mano mintys ir maldos yra su tais, kurie buvo sužeisti. Susisiekiau su prezidentu, meru Thomu Menino ir mūsų saugumo vadovais. Mūsų tikslas užtikrinti, kad teritorija aplink skverą yra saugi. Šiuo metu prašau likti atokiau nuo šio skvero ir leisti tyrėjams atlikti savo darbą."

Po sprogimo saugumas sustiprintas ir kituose miestuose, Vašingtone bei Niujorke.

Papildyta 9.58 val.: Tirs FTB 

JAV pareigūnai pranešė, kad Bostone įvykdytą teroristinį išpuolį tirs Federalinis tyrimų biuras (FTB). Teroro aktą jie tirs tiek vietos, tiek federaliniu lygiu.

Tuo metu Masašusetso gubernatorius Devalas Patrickas teigė, kad ieškant įtariamųjų šiuo metu apieškomi šalia sprogimo vietos esantys kvartalai. Anksčiau pranešta, kad FTB tiria visą Bostono maratono maršrutą.

Manoma, kad tyrimas truks keletą dienų. Gubernatorius pabrėžė, kad tyrimas paveiks Bostono gyventojų kasdienį gyvenimą. Amerikiečių prašoma pranešti apie įtartinus daiktus ar asmenis.

CNN pranešė, kad tirdama teroristinį išpuolį policija pradėjo vieno iš Bostono priemiesčiuose esančių butų kratą.

Policija pranešė, kad antradienio naktį buvo gautas kratos orderis. Papildomi duomenys neskelbiama. Kaip skelbia „Huffington Post“, namas, kurį apieško pareigūnai, yra Bostono šiaurės rytų priemiestyje.

Papildyta 10.07 val. Atidarė oro uostą

JAV valdžia atidarė Bostono oro uostą, kurio darbas buvo kuriam laikui nutrauktas dėl teroro aktų.

Oro uosto atstovai patikslino, kad lėktuvų skrydžiai buvo nutraukti tik 30 minučių. Per tą laiką buvo pakeisti lėktuvų maršrutai, kad jie nekirstų teroro aktų vietų.

Prieš tai buvo pasirodę pranešimų, kad mieste neveikia ir mobilusis ryšys, kad būtų išvengta galimų naujų sprogdinimų, tačiau „Venture Beat“ skelbia, jog ši informacija buvo klaidinga. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius