Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miuncheno saugumo konferencijoje reakcijos į A.Navalno mirtį nuvylė: Vakarai nepasirengę imtis ryžtingų sprendimų

Vos pasklidus žiniai apie Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirtį, Miuncheno saugumo konferencijoje kalbą pasakė jo žmona Julija Navalnaja. Tačiau, pasak renginyje šiuo metu dalyvaujančios Seimo narės Dovilės Šakalienės, Vakarų politikų reakcija į šią įžūlią žmogžudystę išlieka vangi.
Aleksejus Navalnas su žmona Julija Navalnaja
Aleksejus Navalnas su žmona Julija Navalnaja / Scanpix nuotr.

Per ašaras pasakyta kalba

„Ilgai galvojau, ar turėčiau stovėti čia, ar skristi tiesiai pas savo vaikus. Bet paskui pagalvojau, ką mano vietoje darytų Aleksejus. Ir esu tikra, kad jis būtų čia. Jis būtų šioje scenoje“, – pradėjo kalbą J.Navalnaja.

„Noriu kreiptis į visą pasaulio bendruomenę, į visus šioje salėje esančius žmones, į žmones visame pasaulyje, kad būtume vieningi ir nugalėtume šį blogį.

Vida Press nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja
Vida Press nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja

Nugalėti siaubingą režimą, kuris dabar yra Rusijoje. Ir šis režimas, ir Vladimiras Putinas turi būti asmeniškai atsakingi už visus baisius dalykus, kuriuos pastaraisiais metais jie daro mūsų šaliai Rusijai“, – Miuncheno saugumo konferencijoje kalbėjo mirusio opozicionieriaus žmona.

Labai gaila, bet

Tačiau, anot D.Šakalienės, ši širdį verianti kalba nesužadino Vakarų politikų ryžto.

„Atvirai pasakius, tai nieko čia keisto. Net Vokietijos kancleris Olafas Scholzas savo kalboje pasakė, kad tai (A.Navalno nužudymas aut. past.) nestebinantis dalykas.

Galima tą būtų interpretuoti kaip Vladimiro Putino silpnumo ženklą, tačiau nepamirškime, kad tai apskritai yra tiesiog tokia jo veikimo strategija. Jis visuomet taip elgėsi ir toliau planuoja taip elgtis – naikinti savo konkurentus.

Tačiau, jei kalbėtume apie kažkokį mobilizacinį efektą, tai ne, jo nėra. Visi tiesiog užjautė, pagailėjo.

Dauguma kalbų, kurias aš girdėjau, prasidėjo paminėjimu apie A.Navalno nužudymą, tiek konferenciją atidaręs ambasadorius Heusgenas, tiek JAV viceprezidentė Kamala Harris, daugelis kitų kalbėtojų.

Tačiau jų visų pasisakymus galėčiau apibendrinti vienu sakiniu: „labai gaila, kad taip nutiko“.

Anot politikės, iki šiol konferecijoje nebuvo pastebėta tai, kad A.Navalno nužudymas signalizuoja V.Putino galios konsolidavimą.

„Visiems norisi tikėti, kad tiek Jevgenijaus Prigožino susprogdinimas anksčiau, tiek A.Navalno nužudymas dabar, reiškia, kad Kremliuje vyksta kažkokie skilimai.

Tačiau tokios viltys neturi pagrindo. Tai tiesiog labai primena panašius procesus kituose autokratiniuose režimuose, kuomet valdžios paliepimu yra žudomi visi, kas yra laikomi priešininkais, aiškiai siunčiant žinią, kad niekas net nebandytų judėti pasipriešinimo linkme“, – konstatavo D.Šakalienė.

Naikina priešus

Seimo narė prisiminė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kalboje Miuncheno saugumo konferencijoje akcentavo, kad A.Navalnas nužudytas būtent V.Putinui itin svarbaus renginio atidarymo dieną.

Kremlin.ru/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Kremlin.ru/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Labai simboliška, turint omenyje, kad V.Putinas, prieš maždaug 17 metų toje pačioje konferencijoje iš esmės paskelbė savo imperines ambicijas ir visi jas tą visą laiką ignoravo“, – konstatavo politikė.

D.Šakalienė pastebėjo, kad nors „Wager“ įkūrėjas J.Prigožinas ir A.Navalnas buvo kardinaliai skirtingos asmenybės, Rusijos vadovo požiūriu jis tematė juose konkurentus, kuriuos reikia „pašalinti“.

Jausdama Miuncheno saugumo koferencijoje vyraujančias nuotaikas, D.Šakalienė patvirtino anksčiau politologų išsakytas mintis, kad Vakarai nėra pasirengę duoti tinkamą atsaką Rusijai.

„Europa pati sprendžia labai sudėtingas problemas šiandien dienai. Tai ir gynybos finansavimo didinimas, gynybos pramonės paleidimas, yra labai daug sudėtingų procesų ir visi esame labai sudėtingame laikotarpyje. Todėl nenuostabu, kad Rusija nužudė dar vieną opozicionierių. Mažai kam kelia įniršį ir norą imtis ryžtingų veiksmų“, – komentavo parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovilė Šakalienė

Pasak D.Šakalienės, J.Navalnos kalba Miuncheno saugumo susitikime buvo priimta labiau kaip emocinė išraiška.

„Reakcijos buvo labiau užuojautos, o ne sukrėtimo, kuris verčia keisti politinį kursą“, – įvertino parlamentarė.

VIDEO: Vienos atšiauriausių sąlygų pasaulyje: kaip atrodė kolonija, kurioje kalėjo Aleksejus Navalnas?
VIDEO: Vaizdo įrašas, kuriame Aleksejus Navalnas užfiksuotas dieną prieš mirtį: sveikas ir juokauja
VIDEO: Internete žaibiškai plintantis Aleksejaus Navalno testamentas: nepasiduokite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius