-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovoje naujuose protestuose prieš vyriausybę dalyvavo apie 40 tūkst. žmonių

Apie 40 tūkst. opozicijos demonstrantų sekmadienį išėjo į Moldovos sostinės Kišiniovo gatves, ragindami surengti pirmalaikius rinkimus dėl politinės krizės, tebekrečiančios šią neturtingą Rytų Europos šalį.
Protesto mitingas Kišiniove
Protesto mitingas Kišiniove / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Protestas

Protestų judėjimas, kuriame dalyvauja tiek kairiosios, tiek dešiniosios jėgos, laikomos ir proeuropietiškomis, ir prorusiškomis, sustiprėjo, kai trečiadienį buvo patvirtinta nauja vyriausybė.

Demonstrantai nepabūgo šalčio, reikšdami savo pyktį dėl vešinčios valdančiojo elito korupcijos ir oligarcho Vlado Plahotniuco, kuris laikomas užkulisiniu veikėju, tampančiu naujosios administracijos virveles.

Politinė krizė provakarietiškoje Moldovoje kilo dėl didžiulio masto korupcijos skandalo, susijusio su daugiau nei milijardo JAV dolerių (910 mln. eurų) dingimu prieš 2014 metų lapkritį vykusius parlamento rinkimus.

„Žmonės su mumis. Jie nenori palaikyti oligarchų ir kriminalinių autoritetų!“ – protestuotojams sakė opozicijos lyderis Andrei Nastase.

Tuo tarpu vyriausybės šalininkų mitingas, kurį planuota surengti tuo pačiu metu, buvo atšauktas paskutinę minutę, kai organizatoriai pareiškė norintys išvengti bet kokių susirėmimų.

Politinė krizė provakarietiškoje Moldovoje kilo dėl didžiulio masto korupcijos skandalo, susijusio su daugiau nei milijardo JAV dolerių (910 mln. eurų) dingimu prieš 2014 metų lapkritį vykusius parlamento rinkimus.

Dėl šio skandalo buvo suimtas ekspremjeras Vladas Filatas, vadovavęs vyriausybei 2009–2013 metais, o per sostinę nusirito didžiulių demonstracijų banga.

Tarp Ukrainos ir Rumunijos esanti Moldova laikoma Vakarų šalių ir Maskvos priešpriešos arena, ypač nuo tada, kai Kišiniovas 2014 metais pasirašė asociacijos su Europos Sąjunga sutartį, nepaisydamas griežto Rusijos nepritarimo.

Vis dėlto per pastaruosius protestus tiek provakarietiškos, tiek prorusiškos dešiniosios ir kairiosios stovyklos atidėjo į šalį savo nesutarimus, mesdamos iššūkį valdančiajam elitui, kurį jos kaltina naudojant proeuropietišką retoriką vien tam, kad pridengtų didžiulio masto korupciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius