-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovoje prasidėjo balandžio 5-osios rinkimų balsų perskaičiavimas

Moldovos rinkimų pareigūnas pranešė, kad šalyje trečiadienį buvo pradėtas per balandžio 5-osios parlamento rinkimus atiduotų balsų perskaičiavimas.
V.Voroninas susitikime su rinkėjais ir grasino, ir tyčiojosi.
V.Voroninas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Moldova Rinkimai

Centrinės rinkimų komisijos atstovas Iurie Ciocanas sakė, kad perskaičiavimo rezultatai bus paskelbti penktadienį.

Prezidentas Vladimiras Voroninas perskaičiuoti balsus paragino po smurtinių protestų, per kuriuos buvo sužeista daugiau kaip 90 ir areštuota 200 žmonių. Jis sakė, jog nori atkurti šalyje politinį stabilumą ir taiką.

Pasak oficialių rinkimų rezultatų, trys opozicijos partijos kartu surinko apie 35 proc., o valdančioji Komunistų partija – apie 50 procentų rinkėjų balsų.

„Esu tikras, kad visų balsų perskaičiavimas, atliktas pagal galiojančius įstatymus ir nustatytas procedūras, bus labai svarbus argumentas įsivyrauti politiniam stabilumui, taikai ir savitarpio pasitikėjimui Moldovos Respublikoje“, – sakė V.Voroninas.

Sprendimui perskaičiuoti balsus pritarė Europos Sąjungos ir kitų tarptautinių organizacijų atstovai.

Tuo tarpu Moldovos pagrindinių opozicijos partijų lyderiai antradienį pareiškė boikotuosiantys ginčijamų parlamento rinkimų balsų perskaičiavimą, vadindami šį žingsnį apgaule ir reikalaudami rinkimus surengti iš naujo.

„Šis perskaičiavimas tėra farsas, kurį komunistai sugalvojo, kad įteisintų per rinkimus padarytus pažeidimus“, – partijos „Mūsų Moldova“ pirmininkas Serafimas Urekianas sakė žurnalistams.

„Opozicija tame perskaičiavime nedalyvaus“, – pridūrė jis, kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje su dviejų kitų opozicinių partijų lyderiais.

Savo ruožtu Liberalų demokratų partijos pirmininkas Vladas Filatas pažymėjo, jog „opozicinės partijos surinko pakankamai įrodymų, kad rinkimų rezultatai buvo falsifikuoti“.

„Tikrindami balsavimo sąrašus mes išsiaiškinome, kad rinkimuose dalyvavo žmonės, kurie yra mirę prieš daug metų. Taip pat į balsavimo sąrašus buvo įtraukta ir balsavo nepilnamečių bei nemažai piliečių, kurie jau daug metų gyvena užsienyje“, – sakė jis.

„Visa tai organizavo komunistai, remiami Informacijos plėtros ministerijos, kuri turi visą duomenų bazę“, – teigia V.Filatas.

„Mūsų Moldova“ atstovas spaudai Viktoras Osipovas pridūrė, kad „mes nematome prasmės dalyvauti šioje procedūroje“.

„Komunistų lyderis Vladimiras Voroninas tai pasiūlė, kad nukreiptų dėmesį nuo realaus rinkimų klastojimo, kai buvo sudaromi rinkėjų sąrašai. Todėl mes daugiausia dėmesio skiriame sąrašų tikrinimui ir nedalyvausime perskaičiuojant balsus“, – sakė jis.

„Mūsų Moldova“, liberalų ir liberalų demokratų partijos paragino užuot perskaičiavus prieštaringai vertinamus balandžio 5 dieną Moldovoje vykusių rinkimų rezultatus balsavimą surengti iš naujo.

Pasak oficialių rinkimų rezultatų, trys opozicijos partijos kartu surinko apie 35 proc., o valdančioji Komunistų partija – apie 50 procentų rinkėjų balsų.

Tačiau kaltinimai, kad Komunistų partija suklastojo balsavimo rezultatus, praeitą savaitę Kišiniove išprovokavo didžiulius gatvės protestus, per kuriuos jauni demonstrantai nusiaubė ir buvo trumpam užėmę parlamento pastatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius