-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 27 /15:52

Nadija Savčenko neatmeta galimybės kandidatuoti į Ukrainos prezidento postą

Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnė Nadija Savčenko, kuri trečiadienį sugrįžo į gimtinę po dvejus metus trukusio kalinimo Rusijoje, pareiškė, kad kandidatuotų į prezidentus, jei to norėtų ukrainiečiai.
Išlaisvinta Ukrainos herojė Nadija Savčenko Kijeve
Išlaisvinta Ukrainos herojė Nadija Savčenko Kijeve / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė malonę N.Savčenko, kuri buvo parskraidinta į gimtinę, Kijevui ir Maskvai susitarus dėl apsikeitimo kaliniais.

34 metų karo pilotė, kuri tėvynėje laikoma nacionaline didvyre, kovo 22 dieną buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose 2014 metais.

Penktadienį per savo pirmą spaudos konferenciją po sugrįžimo į tėvynę, kur ji šiuo metu neabejotinai yra populiariausia vieša figūra, N.Savčenko žurnalistams sakė, kad norėtų kandidatuoti į prezidento postą, „jei to reikia ukrainiečiams“.

N.Savčenko 2014 metais pateko į prorusiškų separatistų nelaisvę Ukrainos rytuose, o vėliau atsirado Rusijos arešte kitapus sienos. Maskva tvirtina, kad N.Savčenko pateko į Rusijos teritoriją sprukdama nuo separatistų, o Ukraina tvirtino, kad karė buvo pagrobta ir slapta išvežta į Rusiją.

N.Savčenko byla dar labiau pablogino Ukrainos ir Rusijos santykius, Kijevo vyriausybės pajėgoms kaunantis su prorusiškais separatistais, kuriuos Maskva neigia remianti, nors esama įrodymų, kad jos kariai yra siunčiami į konflikto zoną.

Nori derėtis dėl belaisvių

Ukrainos karo lakūnė Nadija Savčenko, paleista iš rusų nelaisvės anksčiau šią savaitę, taip pat pareiškė esanti pasirengusi derėtis su prorusiškais separatistais dėl belaisvių paleidimo.

„Aš esu pasirengusi kalbėtis su pačiu velniu, kad kiekvienas mūsiškis sugrįžtų“, – sakė per pirmąją savo spaudos konferenciją po netikėto jos paleidimo, kuris buvo atliktas mainų kaliniais su Maskva būdu bei užbaigė dėl jos kilusį didelį diplomatinį sujudimą.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas ketvirtadienį nurodė, kad šiuo metu Rusijoje ir Kryme ar Ukrainos rytuose yra 174 ukrainiečiai, laikomi nelaisvėje.

„Kai sakoma, kad mes nesivelsime su separatistais į politinius reikalus, aš taip nemanau. Aš kalbėsiuosi su bet kuo“, – sakė N.Savčenko, kuri prieš pradėdama kalbą sugiedojo Ukrainos himną.

„Ką aš pasakyčiau (Vladimirui) Putinui? Šalin rankas nuo Ukrainos! Šalin rankas nuo bet kurios šalies, kurią užgrobėte“, – pabrėžė ji.

N.Savčenko sakė esanti „pasirengusi ir kautis, ir siekti taikos“, dar pridurdama: jeigu separatistų kovotojai taip pat pasirengę derėtis, „tuomet mes rasime bendrą supratimą“.

35-erių karo lakūnė, sraigtasparnio pilotė, išrinkta į parlamentą tuo metu, kai buvo rusų nelaisvėje, dar sakė žurnalistams, kad galėtų kandidatuoti į prezidento postą, „jei to reikia ukrainiečiams“.

„Ukrainiečiai, jeigu jums reikia, kad būčiau prezidentė, puiku, aš būsiu prezidentė, – nurodė ji, tačiau tuoj pat pridūrė: – Tiesą sakant, nesakyčiau, kad to noriu; man patinka skraidyti; bet jeigu reikia, darysiu viską“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius