-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Napolitano: JAV pasiryžusios „rasti ir užtaisyti“ saugumo spragas

Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios „rasti ir užtaisyti“ saugumo spragas, dėl kurių praėjusią savaitę vos nebuvo susprogdintas JAV keleivinis laineris, trečiadienį pranešė JAV teritorinio saugumo sekretorė Janet Napolitano (Džanet Napolitano).
Napolitano
Janet Napolitano / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepavykęs Kalėdų dienos išpuolis prieš kompanijos „Northwest Airlines“ lėktuvą „aiškiai iliustruoja tai, kad teroristai darys viską, kad įveiktų saugumo priemones, kurių buvo imtasi po 2001 metų rugsėjo 11–osios išpuolių“, sako J.Napolitano savo straipsnyje laikraštyje „USA Today“.

Spėjama, kad įtariamasis nigerietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas paskutines savaites praleido su „al Qaeda“ kovotojais, rengdamasis susprogdinti į Detroitą skridusį lėktuvą savo apatiniuose rūbuose paslėptais sprogmenimis.

U.F.Abdulmutallabo tėvas perspėjo JAV pareigūnus Afrikoje apie jo sūnaus radikalias pažiūras, tačiau ši informacija nepasiekė saugumo tarnybų ir jo sūnaus vardas nebuvo įtraukas į teroristine veikla įtariamų asmenų, kuriems draudžiama skraidyti lėktuvais, sąrašus.

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pareikalavo saugumo tarnybų ataskaitos, dėl ko nesuveikė JAV skrydžių apsaugos sistema. Trečiadienį J.Napolitano pranešė, kad tokia ataskaita jau ruošiama.

„Prezidentas Obama nurodė, o JAV teritorinio saugumo departamentas ir mūsų partneriai visoje federalinėje vyriausybėje nedelsiant pradėjo tikrinti mūsų stebimųjų sąrašus ir jau daugelį metų taikytas patikrinimo priemones, siekiant išsiaiškinti, kaip šis asmuo buvo įleistas į lėktuvą Amsterdame, ir kodėl užsienyje atlikto patikrinimo metu nebuvo rasti prie jo kūno paslėpti sprogmenys“, – rašo J.Napolitano.Mes taip pat sugriežtinome saugumo procedūras vidaus ir tarptautiniams skrydžiams: taikome griežtesnį patikrinimą kontrolės punktuose ir dažnesnę apčiuopą, bagažo patikrinimą...

„Po praėjusios savaitės incidento visuose šalies ir pasaulio oro uostuose nedelsiant buvo imtasi veiksmų, tačiau mūsų apsaugos sistema niekada neturėjo leisti šiam asmeniui įlipti į lėktuvą, skrendantį į Jungtines Valstijas“, – teigė ji.

„Administracija yra pasiryžusi rasti ir užtaisyti spragas mūsų sistemoje, dėl kurių įvyko šis pažeidimas“.

J.Napolitano straipsnyje rašo, kad JAV saugumo sistemoje pradėti naujausi pertvarkymai, tarp kurių numatyti antiteroristiniai teisėtvarkos pareigūnų apmokymai ir įrangos, reikalingos sprogmenų ir pavojingų medžiagų nustatymui, įsigijimas.

„Mes taip pat sugriežtinome saugumo procedūras vidaus ir tarptautiniams skrydžiams: taikome griežtesnį patikrinimą kontrolės punktuose ir dažnesnę apčiuopą, bagažo patikrinimą, pasitelkiame dresuotus šunis sprogmenų paieškai, federalinius oro maršalus, elgesį stebinčius pareigūnus, taikome daug kitų matomų ir nematomų priemonių“, – teigė J.Napolitano, pasinaudojusi proga straipsnyje padėkoti JAV visuomenei už kantrybę ir budrumą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius