Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„National Geographic“ viršelio afganų mergaitė areštuota Pakistane

Afganė žaliaakė , kuri būdama 12 metų mergaitė buvo įamžinta nuotraukoje žurnalo „National Geographic“ viršelyje, trečiadienį buvo areštuota dėl to, kad gyveno Pakistane su suklastotais asmens dokumentais.
Sharbat Gulos ant „National Geographic“ viršelio
Sharbat Gulos ant „National Geographic“ viršelio / „Scanpix“/AP nuotr.

Įsimintina Sharbat Gulos nuotrauka, kurią 9-ajame dešimtmetyje pabėgėlių stovykloje Pakistane padarė fotografas Steve'as McCurry, tapo garsiausiu „National Geographic“ viršeliu per visą žurnalo istoriją.

Jos areštas atkreipia dėmesį į desperatiškas priemones, kurioms daugelis afganų yra pasiryžę norėdami išvengti sugrįžimo į karo draskomą tėvynę, Pakistanui imantis griežtų priemonių prieš dokumentų neturinčius užsieniečius.

Pakistano Federalinė tyrimų agentūra (FIA) po dvejus metus trukusio tyrimo jos ir jos vyro atžvilgiu areštavo Sh.Gulą dėl sukčiavimo. Jos vyras pabėgo.

Tyrėjai, kurie per pastarąjį dešimtmetį išaiškino tūkstančius sukčiavimo atvejų, tyrimą dėl jos paraiškos pradėjo vos tik ji gavo asmens kortelę.

„FIA areštavo Sharbat Gulą, afganę, dėl suklastotos asmens tapatybės kortelės įsigijimo“, – sakė agentūros pareigūnas Shahidas Ilyasas.

Pasak jo, FIA taip pat ieško trijų nacionalinės duomenų bazės pareigūnų, kurie yra atsakingi už pakistanietiškos kortelės išdavimą Sh.Gulai.

Sh.Ilyasas nurodė, kad Sh.Gulai, jeigu ji bus nuteista, gresia kalėjimas nuo septynerių iki 14 metų ir 3–5 tūkst. dolerių (2,75–4,58 tūkst. eurų) bauda.

Iš tikrųjų jai tikriausiai neteks atlikti tokios griežtos bausmės – daug afganų, nuteisti panašiose bylose, buvo deportuoti dar prieš galimybę nusiųsti juos į kalėjimą.

Pareigūnai sako, kad Sh.Gula dėl pakistanietiškos asmens tapatybės kortelės kreipėsi 2014 metų balandį Pešavare, nurodydama Sharbat Bibi vardą.

Tūkstančiai afganų pabėgėlių sugebėjo apgauti kompiuterizuotą Pakistano sistemą ir gauti asmens tapatybės kortelę.

Prie paraiškos pridėtoje nuotraukoje matyti tos pačios veriančios žalios akys, kaip ir garsiojoje S.McCurry nuotraukoje, kurią jis padarė 1984 metais, pabėgėlių stovykloje Pakistano šiaurės vakaruose, kai Afganistaną buvo okupavę sovietai.

Vėliau, po 17 metų trukusios paieškos, S.McCurry ją vėl susirado – 2002 metais atokiame Afganistano kaime, kur ji buvo ištekėjusi už kepėjo ir augino tris dukteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius