-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO padės Gruzijos ir Ukrainos integracijai į aljansą

NATO užsienio reikalų ministrai trečiadienį Briuselyje vykusioje Šiaurės Atlanto tarybos sesijoje aptarė poreikį tęsti civilinę ir karinę paramą Afganistano Vyriausybei ir toliau stiprinti NATO misiją Afganistane (ISAF).
NATO logotipas
NATO logotipas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ministrai pabrėžė, kad Afganistano atkūrimas negali būti įgyvendintas vien tik NATO pastangomis – reikia įtraukti platesnę tarptautinę bendruomenę ir geriau derinti tarpusavio veiksmus.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Žygimantas Pavilionis atkreipė sąjungininkų dėmesį į tai, kad vykdant strateginius infrastruktūros projektus, būtina geriau koordinuoti veiklą ir pasitelkti įdirbį šioje srityje turinčias provincijų atkūrimo grupes (PRT).

Pirmą kartą ministrų lygiu susitikusios NATO – Gruzijos komisijos posėdyje sutarta labiau remti reformas Gruzijoje, kurių eigą nuo šiol nuolat koordinuos NATO – Gruzijos komisija. Gruzijos užsienio reikalų ministrė Eka Tkešelašvili buvo patikinta, kad Bukarešte priimti NATO sprendimai dėl narystės perspektyvų Gruzijai lieka galioti.

E.Tkešelašvili pasidžiaugė NATO sprendimu sutelkti bendradarbiavimą NATO – Gruzijos komisijoje. Ji patikino sąjungininkes, kad Gruzija pasirengusi bendradarbiauti su Aljansu metinių nacionalinių programų pagrindu.

Ž.Pavilionis išreiškė tvirtą paramą Gruzijos siekiams. „Niekas nesustabdys laisvės siekiančios šalies kelio į NATO“, – sakė diplomatas.

NATO-Gruzijos komisijos posėdyje buvo pakartotas NATO užsienio reikalų ministrų pareikštas susirūpinimas Rusijos veiksmais konflikto Gruzijoje metu ir Šiaurės Atlanto tarybos pareiškimas, kuriame nepritariama Rusijos sprendimui pripažinti Pietų Osetiją ir Abchaziją. Ministrai taip pat paragino Rusiją visiškai įgyvendinti 2008 metų rugpjūčio 12 dienos „Šešių punktų“ planą ir rugsėjo 8 dienos Rusijos ir Prancūzijos prezidentų susitarimą.

Šiandien NATO užsienio reikalų ministrai taip pat dalyvavo NATO – Ukrainos komisijos posėdyje, kuriame buvo patvirtintas Bukarešte priimtų sprendimų remti Ukrainos euroatlantinę integraciją galiojimas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Volodymyras Ohryzko pasidžiaugė NATO šalių sprendimu remti tolesnį Ukrainos kelią į Aljansą ir padėkojo sąjungininkėms už pasiūlytą metinę nacionalinę programą, padėsiančią siekti narystės.

NATO šalys pasidžiaugė gilėjančiu politiniu Ukrainos ir NATO dialogu ir informavo ministrą V. Ohryzka apie paramos Ukrainos reformoms didinimą. Ministrai nusprendė NATO-Ukrainos komisijai suteikti įgaliojimus koordinuoti Ukrainos integraciją į Aljansą.

„Džiaugėmės, kad Ukrainai sąjungininkės suteikė reikalingus instrumentus, padėsiančius įgyvendinti narystės siekius“, – sveikindamas Ukrainos ministrą sakė Ž.Pavilionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius