Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja epidemija Rusijoje: žaibiškai plinta narkotikai, aukas pražudantys per 2-3 metus

Rusijoje vis populiarėja nauji narkotikai, kuriuos pradėję vartoti žmonės dažniausiai pasmerkti mirčiai – priklausomybę nuo vadinamojo „krokodilo“ turintys narkomanai teišgyvena 2–3 metus.
Narkotikai
Narkotikai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čičevo narkomanų reabilitacijos centre, esančiame dvi valandos kelio nuo Maskvos, gydosi tik viena pacientė, turinti priklausomybę nuo vadinamojo „krokodilo“ – naujo sintetinio narkotiko, sėjančio mirtį Rusijoje, skelbia žurnalas „Time“.

Tai, kad nuo „krokodilo“ priklausoma Irina Pavlova sugebėjo išgyventi, daugeliui atrodo tarsi stebuklas. Paprastai šį narkotiką pradėję vartoti žmonės išgyvena ne daugiau kaip 2-3 metus. I.Pavlova sako, kad tarp jaunimo sparčiai plintantį narkotiką ji vartojo kasdien 6 metus ir net išmoko jį pati virti savo brolio virtuvėje. „Turbūt Dievas man padėjo“, – sako moteris. Tačiau narkotikai paliko savo žymę, rašo žurnalistas. Sutriko jos kalba, o žvilgsnis tapo tuščias tarsi po lobotomijos. Medikai sako, kad pažeistos moters smegenys, jos nekoordinuoti judesiai.

I.Pavlova pasakoja, kad narkotikus ji pradėjo vartoti paauglystėje, pamažu perėjo prie heroino, o 27 metų pabandė „krokodilo“, nes jis veikia panašiai kaip heroinas, tačiau tris kartus pigesnis nei šis narkotikas, jį labai nesunku pasigaminti. Pagrindinis jo komponentas – kodeinas, kurio vaistinėse galima nusipirkti be recepto. Narkotikų kontrolės tarnyba nuo 2011 metų gegužės 1 dienos norėjo uždrausti prekybą preparatais, turinčiais kodeino, tačiau vėliau šis terminas nukeltas į 2011 metų lapkričio 1-ąją.

Pagal oficialius duomenis, 2010 metais Rusijoje „krokodilą“ vartojo nuo 100 tūkst. iki milijono žmonių. „Kol kas Rusija – vienintelė šalis, kurioje šio narkotiko vartojimas įgijo epidemijos mastus“, – rašoma leidinyje.

Manoma, kad pirmą kartą jis buvo pagamintas Sibire 2002 metais, tačiau smarkiai šalyje išplito tik per pastaruosius trejus metus. Per paskutinius metus „krokodilo“ vartotojų skaičius išaugo 23 kartus. Vien per pirmus tris šių metų mėnesius buvo konfiskuota 65 mln. „krokodilo“ dozių.

Kaip ir galima tikėtis, šis narkotikas labiausiai plinta skurdžiausiose šalies dalyse, kur jaunimas neturi darbo ir nuobodžiauja. I.Pavlova pasakojo, kad daugelis jos pažįstamų bendraamžių nuolatos girtuokliavo, tik keli dirbo, nemažai persimetė prie narkotikų. Mergina pasakojo, kad „krokodilą“ ėmė vartoti daug žmonių iš jos aplinkos, taip pat ir brolis. „Beveik visi jie dabar mirę“, – sako ji. Anot merginos, kai kurie mirė nuo meningito, kraujo užkrėtimo, sustojus širdžiai arba „tiesiog supuvo“.

Pavadinimas „krokodilas“ kilo dėl to, kad oda toje vietoje, kur susileidžiama narkotikų, tampa panaši į krokodilo odą, pažaliuoja, pasidengia žvynais. Gangrenavimas, amputacijos šiems narkomanams yra įprastas reiškinys.

I.Pavlova sako, kad lūžio momentu jai tapo 2008 metai, kuomet savo brolio virtuvėje ji dvi savaites beveik nieko kito neveikė, tik virė ir vartojo „krokodilą“. „Kaifas trunka apie pusantros valandos, o pasigaminti narkotiko užtrunka valandą. Taigi, aš viriausi ir badžiausi beveik 24 valandas per parą“, – pasakoja mergina. Galiausiai jos žaizdos pradėjo gangrenuoti, prasidėjo kraujo užkrėtimas. Ji nuvyko į ligoninę, o čia merginai buvo pasiūlyta kreiptis į reabilitacijos centrą. I.Pavlova sutiko.

Kad mergina būtų kuo toliau nuo pagundų, jai pasiūlyta gydytis nuošalioje vietovėje Čičeve. Tiesa, atstumas nebuvo ypatinga kliūtis – 2009 metais ji sugebėjo pabėgti iš reabilitacijos centro, susistabdyti pakeleivingą automobilį iki Maskvos, o iš čia traukiniu nuvykti į gimtąją Vorkutą, kad vėl galėtų gauti „krokodilo“. Dabar mergina tiki, kad jai pavyks įveikti priklausomybę. „Aš negaliu grįžti prie to. Kai tai prasidėjo, buvo puiku. Tačiau kas atsitiko vėliau... tai tapo pragaru“, – sako ji.

Jeigu I.Pavlova sugebės įveikti šią baisią priklausomybę, ji taps itin reta išimtimi kovoje su nauja baisia Rusiją apėmusia epidemija, dėl kurios pasitarimai jau buvo rengti ir pas šalies prezidentą Dmitrijų Medvedevą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius