-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja versija, kaip žuvo Ukrainoje numušto lėktuvo keleiviai, kursto aistras

Ketvirtadienį atskleista, kad vieno iš Ukrainoje numušto Malaizijos lėktuvo keleivių kūnas rastas su deguonies kauke. Ši versija kursto aistras tarp katastrofos tyrėjų ir žuvusiųjų artimųjų, – rašo leidinys „The New York Times“.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žmonės ši versija šokiruoja, tai girdėdami jie mąsto, kokia dar informacija žinoma, tačiau nutylima“, – kalbėjo advokatas Veeru Mewa, atstovaujanti keletui olandų keleivių, kurie žuvo, kai buvo numuštas minėtas orlaivis, šeimų.

Kad vieno iš lėktuvo keleivių kūnas rastas su deguonies kauke, pranešė Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas, kalbėdamas populiariame olandų televizijos pokalbių šou. Pastarajame jis kalbėjo apie šįmet liepos 17 d. Ukrainoje numušta Malaizijos lėktuvą. Tuomet žuvo 298 žmonės.

Nyderlandų prokuratūros atstovas Wimas de Bruinas išreiškė nerimą dėl ketvirtadienį paviešintos informacijos. Jis patvirtino, kad vienas iš keleivių iš tiesų buvo rastas su deguonies kauke. Buvo skelbta, kad šis keleivis gali būti australas, tačiau W. de Bruinas šios informacijos patvirtinti negalėjo.

Nenorėjome viešinti šios informacijos, nes vis dar atliekame tyrimą, – sakė W. de Bruinas.

Pašnekovo teigimu, nustačius aukos tapatybę, buvo informuoti jo artimieji, tačiau informacija apie deguonies kaukę nuo visuomenės buvo nuslėpta, nes buvo siekiama surinkti daugiau įrodymų, kurie paaiškintų „atradimą“.

„Nenorėjome viešinti šios informacijos, nes vis dar atliekame tyrimą“, – sakė W. de Bruinas.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas atsiprašė aukų šeimų dėl paviešintos informacijos. Kilo nepasitenkinimas dėl spekuliacijų Nyderlandų socialinėje medijoje dėl rastos deguonies kaukės ir ką ji galėtų reikšti, tiriant katastrofos aplinkybes.

Numuštame „Malaysia Airlines“ lėktuve „Boeing 777“ daugiausia tarp keleivių buvo olandų.

Neseniai paskelbta, kad labiausiai tikėtina, kad Malaizijos laineris numuštas iš žemės. Paskelbtoje ataskaitoje pažymėta, kad lėktuvas buvo numuštas keleto didelę smogiamąją galią turinčių objektų, tačiau tyrėjai nepavadino jų raketomis.

Po katastrofos vienas iš prorusiškų smogikų su žurnalistais pasidalijo prielaida, kad lainerį numušė bendros Rusijos karinio personalo ir teroristų pajėgos, maniusios, kad numušė Ukrainos karinį lėktuvą. Kijevo paviešinti teroristų pokalbių įrašai patvirtina šią prielaidą. Tuo metu galutinė ataskaita dėl katastrofos aplinkybių turėtų būti paskelbta kitą vasarą. Nyderlandų saugos tarnyba ketvirtadienį atsisakė komentuoti faktą apie rastą deguonies kaukę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.

Klastojami įrodymai?

Šiaurės Dakotos universiteto mechaninės inžinerijos profesorius George'as Bibelis sako, kad paprastai deguonies kaukės pakimba virš keleivių automatiškai, sumažėjus slėgiui.


„Galiu įsivaizduoti, liko užkabinta ant keleivio kaklo, kaip ir buvo pranešta“, – sakė profesorius. „Deguonies kaukės pakibo, kažkas sugebėjo vieną iš jų užsidėti“, – komentavo jis.

G.Bibelis taip pat neatmetė galimybės, kad deguonies kaukė ant aukos kūno buvo uždėta jau po katastrofos. Lėktuvo nuolaužos buvo išsibarsčiusios didžiulėje teritorijoje, kontroliuojamoje teroristų. Didžioji dalis teritorijos dienų dienas nebuvo saugoma.

„Įrodymai klastojami“, – pažymėjo profesorius, pridėdamas, kad „tai taip pat galėtų būti paaiškinimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius