-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujame „Politico“ sąraše D.Grybauskaitė – trylikta tarp svarbiausių žmonių Europoje

Įtakingas tarptautinės politikos naujienų portalas „Politico“ paskelbė, kas įeina į europiečių, kurie bus svarbiausi žemyne 2017-aisiais, sąrašą. Klasės, kurioje, beje, nėra Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, seniūnas – Londono meras Sadiqas Khanas, o 13 vietoje – Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Politico“ žurnalistai po D.Grybauskaitės karikatūra ir pavarde tiesiai prirašė, kad ji – „Geležinė ledi“, ir konstatavo: „Lietuvoje, kur politika, skandalai ir nepastovumas yra sinonimai, prezidentė Dalia Grybauskaitė yra solidumo simbolis.“

Tinklalapis čia pat primena dar vieną Lietuvos prezidentės pravardę – „Plieninė magnolija“.

Esą buvusi eurokomisarė D.Grybauskaitė, kaip ir buvusi Jungtinės Karalystės premjerė Margaret Thatcher, kalba aštriai ir griežtai laikosi darbo etikos.

Ragina išlaikyti sankcijas

Esą pastaroji mažai pasikeitė nuo D.Grybauskaitės studijų tuomečiame Leningrade laikų, kai lietuvė ir mokėsi, ir dirbo eiline darbininke kailių fabrike.

„Jos šaliai ir visam regionui artėjančiais mėnesiais tikrai reiks nedrebančios rankos. Donaldas Trumpas per rinkimų kampaniją nuosekliai skelbė žavėjimąsi Baltijos šalių priešininku – Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu – ir sukėlė abejonių dėl JAV įsipareigojimų NATO“, – rašo „Politico“.

D.Grybauskaitė nuosekliai kritikuoja V.Putiną, kurį yra palyginusi ir su Adolfu Hitleriu, ir su Josifu Stalinu.

Leidinio teigimu, tvirtos D.Grybauskaitės pozicijos namuose ir faktas, kad ji gerai išmano, kas yra kas Briuselyje, leidžia jai turėti neproporcingai daug įtakos Europoje.

Prezidentės pareigas nuo 2009-ųjų einanti 60-metė D.Grybauskaitė pati drąsiai renkasi mūšius tarptautiniu mastu – ji ragina išlaikyti Vakarų sankcijas Rusijai, padėti Ukrainai gintis, kalba apie laisvą darbo jėgos judėjimą ES, migracijos krizę. Visos šios problemos ir 2017 metais išliks tarp svarbiausių Europoje.

„Politico“ taip pat primena, kad D.Grybauskaitė nuosekliai kritikuoja V.Putiną, kurį yra palyginusi ir su Adolfu Hitleriu, ir su Josifu Stalinu. Bet dėl sankcijų Rusijai išlaikymo jau kuris laikas abejojama Romoje, Atėnuose, Budapešte, o netrukus prie šių sostinių gali prisijungti Vašingtonas ir Paryžius.

„Jei mes atsisakysime savo pozicijos ar suklupsime prieš Rusijos spaudimą, niekas nežino, kiek dar raudonų linijų bus kirsta“, – elektroniniu paštu atsiųstuose atsakymuose „Politico“ rašo D.Grybauskaitė.

Įtraukė ne tik politikus

28 asmenybių sąrašo viršūnėje – Londono meras S.Khanas. Jis pasirinktas kaip viltinga liberali alternatyva Europoje vis garsėjantiems dešiniųjų radikalams ir nacionalistams.

Yra ir ne politikų. Antai trečiojoje vietoje įsitaisęs „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary, kuris vadinamas netikėtu Europos projekto simboliu – esą jei ES išsilaikys po „Brexit“, būtent airiui bus galima dėkoti.

„Scanpix“/SIPA nuotr./„Ryanair“ generalinis direktorius Michaelis O'Leary
„Scanpix“/SIPA nuotr./„Ryanair“ generalinis direktorius Michaelis O'Leary

Šeštoji pozicija atiteko vienam skaitmeninės muzikos platformos „Spotify“ kūrėjų – švedui Danieliui Ekui, kurio veikla parodo, kad ir europiečiai gali atsidurti skaitmeninės revoliucijos priešakyje.

Praėjusiais metais Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas „Politico“ sąraše užėmė pirmąją vietą, o šįkart šaliai atstovauja vengrų kilmės turtuolis George'as Sorosas, kuris negaili lėšų liberalios demokratijos plėtrai pasaulyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

Žinoma, neapsieita ir be kraštutinių dešiniųjų – juk manoma, kad tokios politinės jėgos per kitų metų rinkimus pasirodys geriau nei kada nors anksčiau. Todėl antroji vieta skiriama radikalios Vokietijos partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderei Frauke Petry.

Pernykščiame sąraše Lietuvai atstovavo europarlamentaras Antanas Guoga, kuriam „Politico“ skyrė 23 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius